Pe 15 august, se împlinesc 101 de la intrarea României în Primul Război Mondial.
Acest conflict s-a desfășurat în perioada 28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918.
Pe 21 iulie 1914, regele Carol I a prezidat un Consiliu de Coroană. Consiliul a avut loc în sala de muzică a Castelului Peleș din Sinaia, iar în urma lui s-a decis ca România să fie neutră în acest conflict, țara noastră nefiind pregătită pentru război. Perioada de neutralitate a României a durat 2 ani ( 1914- 1916).
În septembrie 1914 Carol I a decedat, iar tronul va fi ocupat de nepotul său, Ferdinand.
Între anii 1914- 1916, asupra României se fac presiuni din partea ambelor tabere pentru a intra în război. Puterile Centrale ne promiteau ajutor pentru unirea cu Basarabia, iar Antanta ne promitea unirea cu Transilvania și Bucovina.
În vara anul 1916, Antanta, ne-a somat să intrăm în război„ Acum, ori niciodată!” România va intra în conflict de partea acesteia, deși în anul 1883, țara noastră semnase cu Puterile Centrale un tratat prin care țările semnatare se angajau să se apere reciproc în cazul în care vor fi atacate. Documentul a fost valabil până la Primul Război Mondial, doar că țara noastră se va depărta treptat de Puterile Centrale din cauza faptului că Austro- Ungaria îi discrimina pe românii din Transilvania. România se va apropia mai mult de Antanta, intrând de partea ei în război, sub conducerea regelui Ferdinand l ( 1914- 1927), deoarece își dorea alipirea cu Bucovina și Transilvania.
La 4 august 1916, țara noastră a încheiat o Convenție politico – militară cu Antanta. Potrivit documentului, România se angaja să atace Austro-Ungaria cel mai târziu la 15 august același an și să participe la război alături de Antanta, iar această alianță ne promitea unirea cu Bucovina și Transilvania, 300 de tone de muniție zilnic, să apere Dobrogea, să trateze România pe poziții de egalitate la negocierile de pace de după război și să întreprindă unele atacuri asupra Puterilor Centrale.
La 14 spre 15 august 1916 țara noastră declară război Austro- Ungariei și trupele române vor înainta în Transilvania.
Din păcate aliații nu și-au respectat promisiunile, pentru că trupele române sunt înfrânte și până la sfârșitul anului, țara noastră pierde Oltenia, Muntenia și Dobrogea, iar regele, armata și o parte a populației s-au retras în Moldova, capitala stabilindu-se la Iași.
Nivelul de trai a scăzut dramatic, lumea suferă de foame și mulți români se îmbolnăvesc.
În iarna dintre 1916- 1917, regina Maria se implică și acordă numeroase ajutoare financiare pentru bolnavii din spitale.
În aceeași perioadă, tezaurul României care a constat în aur, argint, mătase, bijuterii, tablouri, a fost trimis în Rusia pentru a nu fi capturat de Puterile Centrale. Din păcate, cea mai mare parte a tezaurului a rămas la ruși până astăzi.
La începutul anului 1917, armata română a fost organizată și modernizată cu ajutorul unei misiuni militare franceze condusă de generalul Henri Berthelot.
Regele le-a promis soldaților împroprietărirea cu pământ și introducerea votului universal numai pentru bărbați pentru a-i încuraja.
În vara anului 1917, armata română a obținut victorii importante la Mărăști, Mărășești și Oituz. În lupte s-au remarcat generalii Eremia Grigorescu și Alexandru Averescu.
Situația de pe front se va schimba în toamna aceluiași an, pentru că Rusia va ieși din război, iar în țară se va instaura un regim comunist condus de Vladimir Ilici Lenin. Pe frontul de est România nu mai putea să lupte singură, astfel că la 7 mai 1918 se va încheia pacea de la Buftea ( o localitate aflată lângă București), prin care țara noastră ieșea din război, armata română era demobilizată, trebuia să plătim o despăgubire de război și pierdem Dobrogea și Munții Carpați.
Tratatul a fost încheiat de prim-ministrul, Alexandru Marghiloman, un conservator cu simpatii față de germani.
Din fericire, tratatul nu a durat decât câteva luni, pentru că România va reintra în conflict în toamna aceluiași an, tot de partea Antantei și armata română va fi remobilizată.
Sfârșitul războiului va găsi România de partea Antantei, iar țara noastră va fi tratată că țară învingătoare și va avea de câștigat, deoarece în anul 1918 va fi desăvârșită unitatea națională prin unirea Basarabiei, Bucovinei și Transilvaniei cu patria mamă.
Țara noastră a avut însă și pierderi umane în acest conflict, morți și răniți de peste 300.000 de oameni.
Autor: Crina Elena Mihai