File de Istorie/Execuţia lui Constantin Brâncoveanu

Pe 15 august, se împlinesc 303 ani de la execuţia lui Constantin Brâncoveanu și a celor 4 fii ai săi de către turci.

Constantin Brâncoveanu s-a născut în anul 1654 și a decedat pe 15 august 1714 ( 26 august 1714 este data decesului pe stil nou).

Acesta a fost fiul lui Matei „Papa”Brâncoveanu și al Stancăi Cantacuzino,  sora domnitorului Șerban Cantacuzino.  El a fost căsătorit cu Marica și au avut împreună 4 băieți pe nume Constantin, Ștefan, Radu și Matei.

Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688-1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria principatelor române, 26 de ani. Mare boier, nepot de soră al domnului Șerban Cantacuzino, el a moștenit și a sporit o avere considerabilă, care consta în proprietăți imobile, bunuri mobile și sume de bani depuse la bănci din străinătate. În timpul în care a domnit, Țara Românească a cunoscut o lungă perioadă de pace, de înflorire culturală și de dezvoltare a vieții spirituale.

În secolul al VII-lea situația românilor era dificilă, deoarece Moldova și Țara Românească erau vasale Imperiului otoman, iar Transilvania va fi ocupată de austrieci în anul 1699. Tributul a crescut, în plus domnitorii erau nevoiți să trimită și peșcheșuri ( cadouri) la Istanbul.

Astfel Brâncoveanu a încercat să elimine vasalitatea față de Imperiul otoman. Acesta a încercat să negocieze cu austriecii, însă turcii au aflat, l-au prins și l-au executat împreună cu cei patru băieți ai săi.

Constantin Brâncoveanu a încetat din viață la vârsta de 60 ani.

Domnitorul Tării Românești a fost executat la Istanbul, împreună cu cei patru fii ai săi Constantin, Ștefan, Radu și Matei, precum și cu sfetnicul său Ienache Văcărescu în data de 15 august 1714. Cu toții sunt venerați de către Biserica Ortodoxă Română, sub numele de Sfinții Mucenici Brâncoveni.

 

Autor: Crina Elena Mihai

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

File de Istorie/ Participarea României la Primul Război Mondial

mar aug. 15 , 2017
Pe 15 august, se împlinesc 101 de la intrarea României în Primul Război Mondial. Acest conflict s-a desfășurat în perioada 28 iulie 1914 – 11 noiembrie 1918. Pe 21 iulie 1914, regele Carol I a prezidat un Consiliu de Coroană. Consiliul a avut loc în sala de muzică a Castelului […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!