File de Istorie/ A doua domnie a regelui Mihai

Print Friendly, PDF & Email

Pe 6 septembrie, se împlinesc 77 de ani de la abdicarea regelui Carol al II-lea și începutul celei de-a doua domnii a regelui Mihai I.

A doua domnie a regelui Mihai I a avut loc în perioada 6 septembrie 1940-30 decembrie 1947.

Regele Carol al II-lea a abdicat forțat pe 6 septembrie 1940, deoarece pierderile teritoriale pe care le-a avut România în anul 1940, au fost puse pe seama lui, astfel că din aceiași zi, țara noastră va fi condusă oficial de fiul său, regele Mihai l, dar practic România va fi condusă de mareșalul Antonescu, deoarece regele era minor, avea doar 19 ani ( în aceea perioadă, o persoană devenea majoră la vârsta de 21 de ani).

Majestatea Sa a fost proclamat rege, pentru a doua oară, fără depunerea vreunui jurământ pe constituție (abrogată la acea dată) și fără votul de aprobare al parlamentului (suspendat, redeschis abia în 1946). În schimb, Mihai a fost încoronat cu Coroana de Oțel‎ și uns rege de patriarhul României Nicodim Munteanu, în catedrala patriarhală din București imediat după abdicarea lui Carol al II-lea.

Legal, însă, Mihai nu putea exercita prea multă autoritate, în afara prerogativelor de a fi șeful suprem al armatei și de a desemna un prim-ministru cu puteri depline, numit „Conducător”.

Din 1944, Majestatea Sa Regele s-a opus din toate puterile instaurării autorităților comuniste ( greva regală fiind apogeul acestor încercări).

Nu l-a iertat pe Ion Antonescu sau pe liderii opoziției, victime ale proceselor politice comuniste, deoarece, potrivit unei interpretări, constituția îl împiedica să facă aceasta fără contrasemnătura ministrului comunist de justiție. Alte surse, precum memoriile mătușii regelui, principesa Ileana de Habsburg, citându-l pe fostul membru în biroul politic executiv al PCR, spion sovietic, ministru al apărării naționale și presupus amant al Ilenei, Emil Bodnăraș, afirmă că, dacă regele ar fi refuzat să semneze sentințele de condamnare la moarte a deținuților politici condamnați pentru „crime de război”, guvernul comunist i-ar fi susținut decizia: „Păi, dacă regele decide să nu semneze sentința la moarte, vă promit că îi vom sprijini punctul de vedere.” Principesa Ileana se îndoia că regele ar fi fost de acord să semneze un document neconstituțional, precum o sentință la moarte, emisă de tribunale politice neconstituționale: „Știți prea bine (…) că regele nu va semna niciodată de bună voie un astfel de document neconstituțional. Dacă o va face, vi-l va pune în brațe și guvernul dumneavoastră va purta vina în fața întregii națiuni.

         Cu siguranță că nu vă doriți acest handicap adițional în acest moment!” Ultimul coleg de celulă al celei mai importante victime comuniste, Iuliu Maniu, liderul opoziției anticomuniste și președinte al PNȚ, partidul câștigător în alegerile generale din 1946, fraudate de comuniști, a mărturisit procurorilor comuniști că Maniu l-ar fi înjurat pe Mihai din spatele gratiilor închisorii politice în care a decedat, pentru că nu făcuse nimic în apărarea țărăniștilor, în ciuda multor servicii aduse de aceștia monarhiei.

În noiembrie 1947 Mihai a călătorit la Londra la nunta viitoarei regine Elisabeta a II-a, ocazie cu care a cunoscut-o pe prințesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soție. Regele Mihai „nu a vrut să se întoarcă, dar personalități americane și britanice prezente la nunta regală l-au încurajat să o facă”, conform unor „cercuri regaliste românești,”Mihai a revenit acasă „la sfatul expres al lui Winston Churchill”, care „se spune că l-ar fi sfătuit pe Mihai că «mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos”. Potrivit propriei sale relatări regele Mihai nu a avut astfel de intenții de a nu reveni acasă.

După întoarcerea sa în România, Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947, sub amenințarea uciderii, în caz de refuz, a 1000 de tineri deținuți de comuniști. Actul abdicării, semnat sub amenințare, este ilegal și lovit de nulitate. Mai mult, actul nu a fost niciodată sancționat de Parlamentul României.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Mesajul primarului Daniel Drăgulin la început de an şcolar

lun sept. 11 , 2017
 11 septembrie a deschis porţile tuturor unităţilor de învăţămînt pentru noul an şcolar 2017-2018. Elevi, părinţi şi cadre didactice au intrat  cu emoţie şi cu speranţă pe drumul ascdendent al educaţiei ce sălăsluieşte în fiecare şcoală. Prin lucrările investiţionale derulate, autorităţile călărăşene, au demostrat că  sunt  preocupate, îndeaproape, ca fiecare […]