După trei ani de inactivitate, feribotul „5 Călăraşi”, aflat în administraţia Consiliului Judeţean Călăraşi, a revenit pe linia de plutire. În ultimele luni de zile administraţia judeţului a organizat trei licitaţii pentru concesionarea feribotului călărăşean. Trei firme au cumpărat caietul de sarcini pentru a participa la licitaţie, dar numai una singură s-a arătat interesată sa concesioneze feribotul, această fiind societatea Coslo Zinca SRL, din comuna Jegălia.
Conform prevederilor legale, feribotul a fost atribuit prin negociere directă, firmei Coslo Zinca SRL, din comuna Jegălia.
Aşa cum a precizat Bogdan Georgescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, la ora actuală, se efectuează operaţiunile de transfer ale bunurilor ce aparţin serviciului ce gestionează activitatea feribotului. Procesul de predare-primire a bunurilor este derulat între o comisie din cadrul Consiliului Judeţean şi reprezentanţii firmei Coslozinca.
De menționat că fosta societate Global Line, care concesionase feribotul, a dat faliment, după ce afacerea s-a dovedit a fi nerentabilă, din cauza neînțelegerilor permanente cu partea bulgară, privind efectuarea curselor de transport.
Conducerea Consiliului Județean Călărași a reînceput discuţiile cu partea bulgară pentru deschiderea rutei de transpot fluvial România –Bulgaria, fiind valabilă și posibilitatea transportului Ro-Ro a feribotului, ceea ce ar înseamna o trecere mai rapidă peste Dunăre, între Călărași și Ostrov, dar și o sustenabilitate financiară pentru firma concesionară, care are nevoie de un venit sigur, ce ar putea fi asigurat de o trecere care este des folosită de conducătorii auto. Acum, urmează să fie definitivate discuțiile privind acostarea atât pe malul românesc-la fostul ponton Navrom, cât și pe malul bulgăresc, la vechea rampă, dar și posibilitatea de a naviga cu un alt vas, pe care îl deține firma Coslo Zinca, pentru transportul peste Dunăre.