Faţadele clădirilor din Călăraşi vor fi vopsite în culorile stabilite de primărie

Print Friendly, PDF & Email

blocuri-colorate1 Gata, cu locuinţele vopsite în zeci de  culori, ce au transformat Călăraşiul într-un adevărat bâlci! Începând cu această lună, propietarii clădirilor vor trebui să respecte un Regulament impus de primărie prin care sunt stipulate   reguli clare de urbanism, potrivit cărora,  lucrările de intervenţie asupra faţadelor clădirilor trebuie să se facă în conformitate cu prevederile legale în domeniu şi cu normele de estetică, ce vizează calitatea arhitectural- ambientală a construcţiilor.

În felul acesta, municipalitatea călărăşeană încearcă să  facă ordine, în ceea ce priveşte  sistematizarea urbanistică a municipiului. Asemenea reglementări ar fi trebuit să fie puse în practică, cu mulţi ani în urmă, şi, poate că municipiul Călăraşi nu ar mai fi fost pavoazat cu  zeci de vile cu turnuleţe, adevărate kitch-uri, sau cu blocuri vopsite în culori stridente, ce zgârie privirea.

Regulamentul respectiv a fost propus de executivul primăriei şi a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali, în cadrul şedinţei, ce avut loc la finele lunii iulie. Aşa cum este stipulat în Regulament, pentru   zugrăvirea faţadelor  blocurilor,   se va respecta un paletar de culori pentru fiecare cartier din municipiu şi fiecare stradă.

Culorile dominate vor fi cele în nuanţe deschise (alb-crem, culoarea untului,sau galbel-pastel ) iar culorile puternice, denumite accente cromatice, vor fi folosite   într-o proporţie foarte mică (roşu-oranj,bej-brun, ocru-maron). Culorile dominante se vor aplica pe toata faţada imobilelor,  iar cele denumite accente cromatice se vor aplica pe parapeţii balcoanelor şi ale ferestrelor, pentru ansamblurile de  blocuri. În acelaşi Regulament, se mai arată că, nu sunt admise materiale plastice sau compozit la anveloparea imobilelor iar, în cazul   blocurilor de locuinţe, nu se va interveni în nici un fel la structura de rezistenţă, decât cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

Totodată, clădirile de utilitate publică sunt supuse aceloraşi reglementări.  Însă cel mai important este faptul că, proprietarii, care doresc să-şi anvelopeze apartamentele, trebuie să obţină  autorizaţie de la primărie.

În cazul în care nu se respectă măsurile prevăzute în Regulament, primăria va aplica amenzi  destul de usturătoare, cuprinse între 1000 şi 3000 de lei.

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Week-end prelungit: 16 august, zi libera

mie aug. 14 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Declararea datei de 16 august ca nelucratoare pentru personalul din secorul bugetar va sista activitatea tuturor institutiilor si autoritatilor publice timp de doua zile, din moment ce 15 august, fiind sarbatoare legala, este deja libera. In aceste conditii,  cetatenii vor fi fortati sa isi amane […]