Zilele trecute, am primit la redacţie un articol semnat de elevii de la Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei” Călărași, care au câştigat menţiune cu proiectul NASA ,,SERENDIPITY”. La finele lunii mai, doi elevi se vor deplasa la Toronto-Canada, pentru a prezenta proiectul lor. Dar, pentru a fi prezenți la acest eveniment au nevoie de 1000 de euro, pentru ajunge la destinaţie. În acest context, ei cer sprijinul călărăşenilor.
,,Anual, NASA organizează un concurs de proiectare de staţii spaţiale. Anul acesta au participat la concurs 3007 elevi, din 21 de ţări, cu 994 proiecte. Elevii români au obţinut 4 locuri I, 12 locuri II, 8 locuri III şi 20 de menţiuni.
Toţi câştigătorii sunt invitaţi, în perioada 20 – 24 mai 2015, în Toronto – Canada, la conferinţa anuală organizată de International Space Development Conference, pentru a prezenta proiectul. Echipa de proiect, semnatară a prezentei, formată din 11 elevi, din cadrul Colegiului Naţional „Barbu Ştirbei”, şi 2 profesori coordonatori din Călăraşi, a participat cu proiectul „SERENDIPITY” şi a obţinut menţiune, deşi suntem la prima participare de acest gen.
Ministerul Educației Naţionale, din 2014, a inclus concursul pe lista competițiilor internaţionale, pentru care se asigură finanţare de la bugetul de stat, dar câştigătorii echipelor din România, anul trecut, au fost nevoiţi să-şi ridice premiul la Los Angeles cu ajutorul sponsorilor locali (Primărie, Consiliu Judeţean, oameni de afaceri, etc.).
Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional ,,Barbu Ştirbei” a luat hotărârea ca numai trei, din cei 11 elevi, să se deplaseze la Toronto, din lipsa fondurilor financiare. Unul din cei trei elevi desemnaţi s-a retras, iar Primăria alocat, prin Hotărâre de Consiliu Local, alocarea sumei de 20.000 de lei pentru participarea la evenimentul organizat la Toronto. Mai avem nevoie de 1000 de euro pentru a putea suporta toate costurile necesare deplasării noastre. Din judeţul Călăraşi suntem prima echipă ce participă la acest concurs.
Cu speranţa că demersul nostru va găsi o rezolvare în concret, pentru a putea reprezenta cu mândrie judeţul Călăraşi şi municipiul în care locuim şi ne desfăşurăm activitatea, vă mulţumim anticipat pentru înţelegerea de a ne da ocazia să participăm la Conferinţa de la Toronto pentru a ne prezenta proiectul şi a cunoaşte şi alţi participanţi, de la care putem învăţa cum să câştigăm şi premii internaţionale mai consistente!
Cu stimă!
ECHIPA DE PROIECT: Pleşea Andrei, Neagu Ana, Balanof Andrei, Chiriac Amedeo, Radu Flavia, Marin Gabriela, Apostol Marina,Tănase Ionuţ, Murray Andrew, Gheţu Maria, Tuţă Alexandra
Profesori coordonatori: Ionescu Corina și Nicolescu Adrian
SCURTĂ PREZENTARE A PROIECTULUI „SERENDIPITY”
Ce a însemnat “Serendipity” pentru noi
Acest proiect a însemnat multă muncă în echipă. Am ajuns să ne cunoaştem mai bine, unii pe alţii, şi să facem faţă unor situaţii limită şi gerului.
Staţia spatială nu înseamnă doar o povestire SF care admite orice interpretare, ci este o lucrare cât se poate de reală. Am fost puşi în situaţia de a crea o lume în miniature, de la zero. Experienţa “Serendipity” a însemnat, în mare parte, muncă în echipă, sincronizare, toleranţă şi seri nedormite.
NASA Ames Space Settlement Design Contest
Ce înseamnă acest concurs?
“NASA Ames Settlement Space Design Contest” este un concurs de proiectare şi design a unei staţii spaţiale. Acest proiect vizează elevii din clasa a şaptea, până într-a douăsprezecea. Se premiază originalitatea si ingeniozitatea.
“SERENDIPITY”
Termenul “Serendipity” nu are o traducere concretă, dar poate fi interpretat ca arta de a face descoperiri fericite. În mapa proiectului se află un argument al acestei alegeri, fiind subliniat faptul că starea finală a staţiei este necunoscută, deci poate fi interpretată, ca finalitate şi funcţionalitate, atât ca un succes, cât şi ca un eşec, conform conceptului lui Schrodinger.
Construcţia staţiei
Construcţia a început, practic, de la zero, staţia fiind plasată în punctul L4. Acesta este fix, astfel, orbita nu va trebui restabilită mereu. L4 formează un triunghi echilateral cu distanţa de la Pământ la Soare.
Etapele contructiei, în numar de opt, detaliază modul în care staţia va fi asamblată gradat în punctul L4. Materialele necesare sunt preluate din diferite surse, Pământul fiind păstrat ca o ultimă variantă, deoarece costurile ar fi prea mari. De asemenea, există baze pe Lună şi Marte care au rolul de a exploata resursele necesare construirii. Aparent, etapele de construcţie sunt simple. Staţia are forma a două cercuri concentrice unite de doi cilindri perpendiculari. Din cauza faptului că gravitaţia va fi generată de rotirea staţiei în jurul axului propriu, cercul interior, care are o gravitaţie mică, va fi utilizat pentru zona agricolă. Aceasta are rolul de a acoperi nevoile locuitorilor staţiei.
Cercul exterior va fi destinat viitorilor locuitori. Gravitaţia aproximativ egală cu cea de pe Pământface această zonă perfectă pentru locuit, adică aici vor fi amplasate apartamentele, parcuri, restaurante, hoteluri, spitale.
“Serendipity” reprezintă o noutate în domeniul turistic, beneficiind de zone cu gravitaţie zero, care pot fi utilizate atât pentru terapie, cât şi pentru agrement.
De ce considerăm că ar trebui să fim sponsorizaţi?
În primul rând, am câştigat menţiunea la un concurs la care au participat 994 de proiecte din 21 de ţări şi am concurat cu 3007 de elevi. Dintre toate aceste lucrări, a noastră a reuşit să atragă atenţia într-un mod pozitiv.
În al doilea rând, reprezentăm Liceul şi Municipiul Călăraşi la conferinta anuală organizată de International Space Development Conference, ce va avea loc la Toronto, între 20 si 24 mai 2015. Ar fi o mândrie, din partea tuturor, să putem onora invitaţia trimisă. În al treilea rând, pentru majoritatea echipei, aceasta este o șansă unică, dat fiind faptul că peste un an, când va avea loc urmatoarea ediţie, mai mult de jumătate din echipă va trece în anul terminal ce precede alegerea drumului în viaţă.
Cei interesaţi ne pot contacta la telefon: 0747087587 (Pleşea Mariana). Vă mulțumim!”