Ecoaqua aplică o nouă modalitate de facturare a apei potabile

Print Friendly, PDF & Email

foto ecoaquaPână la finele anului viitor, toţi  călărăşenii, proprietari de apartamente, vor fi nevoiţi să scoată din buzunare mai mulţi bani pentru plata serviciului de alimentare cu apă, furnizat de operatorul Ecoaqua. Acest lucru deja se întâmplă pentru o bună parte a populaţiei din municipiu, în condiţiile, în care preţul apei nu s-a majorat. Însă, noua modalitate de calcul a consumului de apă,  înregistrat de fiecare apartament din municipiul Călăraşi a stârnit multe controverse în rândul călărăşenilor. Constantin  Neacşu, inginer şef, în cadrul Ecoaqua, a dorit să aducă lămuriri,  prin intermediul ziarului ,,Actualitatea de Călăraşi”,  privind noua măsură ce a fost luată, privind  plata consumului de apă.

 Consumul de apă al fiecărui apartament este calculat în funcţie de înregistrarea apometrului  scării de bloc

,, Această măsură trebuia luată mai demult, însă, instituţia noastră nu a fost pregătită din punct de vedere tehnic  să facă operaţiunile necesare pentru alimentarea  individuală cu apă a fiecărei scări de bloc. Până acum, alimentarea cu apă  se făcea din scară în scară, prin instalaţia de distribuţie a subsolului blocurilor, însă, în urma investiţiilor realizate prin programele europene,  furnizarea s-a separat pe fiecare scară de bloc, care, ulterior au fost contorizată individual. În prezent, există 800 de scări de bloc din cele 1000 existente, în municipiul Călăraşi care au  apometre individuale”, a spus inginerul şef Constantin  Neacşu.

Noua repartiţie a consumului de apă pe fiecare apartament este legală

Dacă, până acum, proprietarii de apartamente plăteau doar consumul propriu înregistrat de contoarul individual, începând  din acest an, ei trebuie să plătească consumul de apă rezultat din diferenţa înregistrată dintre consumul  afişat  de apometrul  de la intrarea în scară şi consumul  înregistrat  de contoarul (repartitorul ) din apartament. ,,Această repartiţie este în conformitate cu legislaţia în vigoare“, spune inginerul şef Neacşu,  ,,aspect ce este stipulat în Legea nr. 241/2006 privind  serviciul comunitar de alimentare cu apă şi canalizare. Acolo, unde există asociaţii de locatari,  este foarte simplu, pentru că acestea împart proporţional  consumul  pe fiecare apartament. Acolo unde nu există asociaţii de proprietari, repartizarea o facem noi. De altfel, există şi Hotărârea de Consiliu Local nr. 30/2010, prin care este aprobat Regulamentul de furnizare al apei potabile în Călăraşi, în care se stipulează repartizarea proporţională a apei, pe fiecare apartament contorizat sau în sistem pauşal. În municipiu mai există un procent de 15% din apartamente ce  plătesc apa consumată, în sistem pauşal. Odată cu adoptarea  noului mod de calcul al consumului de apă, cei care plătesc  pauşal vor fi nevoiţi să plătească mult mai mult, pentru că, acolo ar putea exista suspiciuni că ar avea un consum de apă, exagerat de mare sau că au pierderi  de apă pe instalaţie. De aceea, noi i-am determinat să-şi contorizeze cât mai urgent  instalaţia de apă din apartamente”.

Pierderile de apă din instalaţiile din subsol vor fi suportate de locatarii  de bloc   

Până la momentul contorizării, fiecărei scări de bloc consumul de  apă a fost facturat  după citirea apometrelor din apartamente, iar pierderile de apa de la subsol erau suportate de Ecoaqua. Însă, odată cu asigurara noilor branşamente, facturarea se face în funcţie de consumul  înregistrat la scara blocului. ,,În felul acesta este mult mai corect pentru că noi, ca operator, deoarece, nu ne mai însuşim pierderile din instalaţiile de la subsolul blocurilor,acestea aparţin de drept locatarilor iar ei au obligaţia să le asigure întreţinerea şi reparaţia”, a precizat inginerul şef Neacşu.

De ce s-au înregistrat costuri mari la consumul de apă, după adoptarea noului mod de facturare?

După noua repartizare a consumului  de apă  cetăţenii au constatat că există diferenţe  între înregistrările apometrelor de apartament si cele de la contorul de scară, aceştia fiind nevoiţi  să suporte costuri mai  mari la apă. Reprezentantul S.C. EcoAqua a precizat că există mai multe cauze. ,, Aceste diferenţe pot să apară din mai multe motive. Unul  este şi  faptul că nu se citesc, în acelaşi moment, contorul din faţa blocului şi cele al apartamentelor. O altă cauză ar fi clasa de precizie a apometrelor. Apometrele de apartament, fiind de  clasă inferioară, nu înregistrează şi debitele mici, pe când contorul de scară, fiind la o clasă superioară de precizie, înregistrează cu  exactitate orice scurgere de apă. Şi pierderile de apă, din instalaţiile din subsoluri, majorează factura la apă, suportată de locatarii fiecărei scări de bloc. De asemenea, şi racordările clandestine la instalaţia comună de apă, cum sunt toaleta de serviciu, maşina de spălat sau vestitul magnet, aplicat pe apometru,  pot duce la un consum de apă ce este suportat de toţi locatarii de pe scara blocului. Foarte mulţi cetăţeni spun că au încheiat cu societatea Ecoaqua un contract colectiv de furnizare apei şi, în aceste condiţii, ei  consideră că trebuie să plătească consumul propriu de apă. Însă, la o citire mai atentă a acelui contract, oricine poate constata că  este unul colectiv, pentru scara unui bloc, şi nu unul individual. Deci,  serviciul de furnizare al apei  este asigurat de societatea noastră, pentru mai multe apartamente de pe scara  unui bloc,  iar obligaţiile locatarilor,  privind acest serviciu, sunt colective. De menţionat este şi faptul că, pierderile de pe reţeaua centrală de distribuţie a apei  nu sunt   luate în calculul facturii”,  a mai adăugat  inginerul şef  Constantin Neacşu.

Please enter banners and links.

Next Post

Rețeaua EURES pune la dispoziția lucrătorilor români 123 de locuri de muncă

mie oct. 2 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱În această săptămână, 9 state ale Uniunii Europene oferă lucrătorilor români 123 posturi vacante. Cele mai multe locuri de muncă sunt disponibile în Ungaria, ca șofer de camion, posturi pentru care se solicită minim 1 an experiență în transport internațional în spațiul UE. Persoanele care […]