DSP Călărași/S-au confirmat cazuri de antrax la animal, în sudul României

Având în vedere înregistrarea de cazuri confirmate de antrax la animal, în localități din partea de sud a României și în nord estul Bulgariei, informăm populația asupra riscurilor asociate acestei boli.

Antraxul este o boală infecţioasă acută cauzată de bacteria Bacillus anthracis.

Antraxul apare cel mai adesea la animalele cu sânge cald, dar poate infecta şi oamenii.

Transmiterea la oameni se face cel mai frecvent prin intermediul contactului cu animalele infectate dar poate apărea , mult mai rar, ca urmare a inhalării de aer contaminat cu sporii bacilului sau prin consum de produse contaminate.

Boala afectează în special indivizii care manevrează pielea animalelor (fermieri, măcelari şi veterinari) sau care torc lâna.

Există trei tipuri de antrax: cutanat, respirator şi intestinal.

 1. Forma cutanată este o formă mai ușoară, locul de pătrundere al bacilului în organism fiind pielea care a ajuns în contact cu agentul patogen, această formă netratată (cu penicilină) cauzează o mortalitate între 5 și 20 % prin septicemie.

În forma cutanată , la locul de pătrundere bolnavul prezintă prurit, urmat de apariția de     leziuni care la început au aspect de papulă (mică umflătură roșie), apoi             veziculă(bășicută cu lichid) și în 2-6 zile în escară (ulcerație cu piele necrozată,         negricioasă) însoțită de edem masiv (segmentul unde localizată leziunea se umflă).

 1. Forma respiratorie (boala scărmănătorilor de lână) calea de pătrundere a sporilor bacilului în organism fiind plămânul, boala se manifestă prin tuse, febră mare, frisoane, insuficiență respiratorie, lichidul de secreție răspândit prin tuse fiind foarte infecț Este o formă gravă a bolii cu o mortalitate ridicată prin septicemie.
 2. Forma digestivă agentul patogen pătrunde pe cale orală prin consum de carne infectată, cu apariția diareii hemoragice, germenii intrați în sânge pot produce septicemie, cu insuficiențe grave cardiace, renale, (edeme, hemoragii și necroze în organe) cu o mortalitate de 50 %.

Antraxul la om este o boală infecțioasă severă, motiv pentru care transmitem populației să respecte cu strictețe următoarele recomandări :

 • la apariția unui animal presupus bolnav , este INTERZIS :
 • sacrificarea animalului, punerea în consum a produselor provenite de la animalul presupus bolnav
 • hrănirea altor animale cu carne/produse provenite de la animalul presupus bolnav
 • mutarea cadavrului
 • consumarea cărnii/produselor lactate
 • recoltarea lână și piei și prelucrarea acestora
 • vinderea animalului
 • după contactul cu un animal bolnav SE IMPUN :
 • spălarea insistentă cu apă și săpun a mâinilor și anunțarea imediată a medicului veterinar.
 • prezentarea urgentă la medic.

Direcția de Sănătate Publică Călărași

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Ministrul Sănătății a declarat că va susține Consiliul Județean Călărași, să facă investiții în spital

vin aug. 12 , 2016
 După întâlnirea pe care a avut-o, în această săptămână, cu conducerea CJ Călărași, cu președintele Vasile Iliuță, și cu cea a Spitalului Județean, director medical Laurențiu Belușică, ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, fiind invitat la o emisiune de televiziune,  a dat exemplu măsurile luate pentru a atragerea medicilor la Călărași, spunând […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!