Două firme sunt responsabile de mirosurile pestilenţiale din Călăraşi

art mirosuri urateOdată cu venirea zilelor călduroase, aerul  în  municipiul  Călăraşi a devenit irespirabil. La anumite ore, cu precădere seara, călărăşenii sunt nevoiţi să suporte mirosurile pestilenţiale de dejecţii de animale. Numeroşi cetăţeni, ajunşi la limita răbdării, au  trimis o serie de sesizări privitoare la această situaţie neplăcută şi pe adresa redacţiei ziarului Actualitatea de Călăraşi. Cum  Agenţia pentru Protecţia Mediului nu  dispune de  mjloacele necesare pentru  măsurarea mirosurilor neplăcute emanate în atmosferă, singura instituţie, îndrituită să ne dea un răspuns, este Garda de Mediu, cea care poate lua şi măsurile necesare pentru stoparea  unui asemenea disconfort.   Reprezentanţii acestei instituţii au recunoscut faptul că au  fost înregistrate,  până în prezent, 17 sesizări venite, atât din partea unor persoane particulare, cât şi din partea unor firme.

În urma investigaţiilor făcute de comisarii Gărzii de Mediu, au fost identificate două firme din domeniul zootehnic care se fac responsabile de mirosurile urâte  emanate în atmosferă. Este vorba de societatea EuroAvi, de pe raza localităţii Dragalina, ce se ocupă cu creşterea şi abatorizarea păsărilor, precum şi firma Nutricom din Modelu, al cărei domeniu de activitate este creşterea porcilor.  Cele două firme îndeplinesc condiţiile impuse în autorizaţia de mediu, după cum au spus reprezentanţii Gărzii de Mediu, însă mirosurile pestilenţiale sunt emanate  din spaţiile unde sunt depozitate resturile şi fecalele animale.

Până în prezent, organele de control nu au aplicat nicio contravenţie în această privinţă, însă, cele două firme au fost obligate să ia câteva măsuri imediate pe care trebuie să le ducă la îndeplinire. Firma EuroAvi s-a angajat să achiziţioneze substanţe specifice menite  să neutralizeze mirosurile provenite de la dejecţii.

NutricomAceeaşi măsură urmează să o ducă la îndeplinire şi firma  Nutricom, din comuna Modelu. De fapt, aceste firme ar fi trebuit să foloseacă inhibitori chimici  pentru neutralizarea mirosurilor, în mod frecvent, însă, din cauza costurilor foarte mari  nu au mai fost  achiziţionaţi,  în ultimul timp.  Mai mult, administratorii au găsit şi o explicaţie, mai greu de crezut:  folosirea permanentă  a substanţelor inhibitoare ar duce la creşterea costurilor de producţie.

Cu siguranţă, explicaţiile venite din partea reprezentanţilor celor două firme nu pot convinge călărăşenii, nevoiţi să suporte, zilnic, mirosurile urâte din atmosferă. Rămâne de văzut (mirosit), dacă măsurile impuse de Garda de Mediu vor avea şi efectul scontat.

 

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Managerul Spitalului Judeţan de Urgenţă şi-a dat demisia

lun iun. 3 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱  Spitalul Judeţean de  Urgenţă Călăraşi a a rămas fără manager.  Aflat la conducerea acestei unităţi de şase luni de zile,doctorul Dan  Şerban şi-a înaintat demisia. Motivul este unul singur:  firma Tetraedru, cea care l-a numit în funcţia de manager al spitalui, nu i-a plătit […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!