Din 2014, Consiliul Judeţean va coordona mai multe instituţii publice

Print Friendly, PDF & Email

Consiliul Judetean Calarasi sLa ora actuală, factorii decizionali, din cadrul USL, s-au aşezat la masa discuţiilor, pentru a dezbate marea descentralizare a ministerelor, astfel încât, anul viitor, o serie de instituţii publice urmează să funcţioneze în subordinea consiliilor judeţene şi locale. În calitate de membru al Comisiei ce va pune la punct amplul proces de descentralizare, Răducu Filipescu, preşedintele Consiliului  Judeţean Călăraşi a adus, în atenţie, considerentele care au stat la baza trecererii unor servicii deconcentrate în subordinea autorităţilor locale. ,,La nivel politic, s-a luat hotărârea descentralizării pentru ca factorul de  decizie să fie cât mai aproape de cetăţean. Mai multe instituţii vor fi peluate de Consiliile Judeţene sau de primării. În ministere, vor rămâne mai puţini angajaţi care vor face politica ministerului respectiv, se vor doar ocupa de metodologia  de lucru de inspecţie şi control. După cum se ştie, noi, Consiliul Judeţean am avut foarte multe posturi vacante, pe care guvernul ni le-a desfiinţat, de aceea, noi nu am dat oameni afară. Însă, în ministere nu s-a făcut o asemenea curăţenie, dar a venit vremea să se facă. Eu nu zic, că o curăţare a ministerelor de oameni, este un lucru bun, dar, noi, ca stat, nu mai suportăm atâtea sute de mii de salarii bugetare, nu se mai poate”, a spus Filipescu.

În ceea ce priveşte filozofia financiară, după care vor funcţiona instituţiile publice, din subordinea autorităţilor locale, Filipescu a precizat că bugetul acestora, pe 2014, va fi acelaşi cu cel din 2013. ,,Procesul de descentralizare va fi demarat în decembrie 2013 şi, începând cu ianuarie 2014, instituţiile respective trebuie să fie deja operaţionale. Bugetul de stat, pe 2014, se construieşe deja pe această schemă. Anul viitor, fiecare serviciu descentralizat va avea un buget ce va fi gestionat şi coordonat de autorităţile locale si, va fi acelaşi, ca şi cel din acest an. Începând cu anul 2015, bugetele acestora vor fi proiectate de către consiliile judeţene sau locale”, a adăugat preşedintele Filipescu.

Cu toate acestea, preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi este de părere că, procesul de descentralizare este este unul destul  de  dificil. ,,Nu este deloc uşor. Sunt prea multe ministere ce vor fi reorganizate, într-un prim pas.  E uşor să spui,, fă-te şmecher Filipescule şi ia competenţe”. Numai Marian Oprişan de la Vrancea (n.r. preşedintele C.J. Vrancea) se umflă ca un balon, când îi dai competenţe. Şi când începe să dea rateuri, când pe stânga, când pe dreapta, o să spună: ,, Bă, de ce dracu’, mi le-ai pus mie, pe toate, pe cap?!”. Odată cu preluarea serviciilor deconcentrate, activitatea Consiliilor Judeţene se va tripla”, a mai spus Filipescu.

În subordinea Consiliilor Judeţene vor funcţiona: Direcţia de Sănătate Publică, Centrul Judeţean de Aparatură Medicală, Centrul de Diagnostic şi Tratament, Direcţia Judeţeană de Agricultură, Oficiile de Studii Pedologice şi Agrochimice, Agenţia pentru Protecţia Mediului, Administraţia  Portuară de Transport Fluvial al Dunării, Direcţia Judeţeană de Sport. Şi tot Consiliile Judeţene vor coordona reţeaua de învăţământ tehnic şi profesional, precum şi  Palatele Copiilor.

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Călărăşenii pot depune dosarele pentru acordarea ajutoarelor de căldură

sâm oct. 19 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Cum iarna bate la uşă, iar facturile la gaze şi la energie electrică sunt tot mai greu de suportat, călărăşenii cu venituri reduse pot beneficia de ajutoare de încălzire, în perioada 1 noiembrie 2013- 1 martie 2014. Cine poate solicita ajutoare de căldură Conform prevederilor […]