În cadrul ședinței de lucru de săptămâna aceasta a grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor, în prezenţa reprezentanţilor Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), au fost stabilite priorităţile pentru sectorul IMM-urilor, după cum precizează deputata liberală Raluca Surdu, vicepreşedinte al grupului deputaţilor liberali.
În perioada următoare se urmăreşte reglementarea şi asigurarea unui cadru legal, stabil şi predictibil pentru mediul de afaceri şi pentru IMM-uri în special. La nivel legislativ se are în vedere adoptarea unei noi legi pentru întreprinderile mici şi mijlocii, cu rolul de a îmbunătăţi accesul IMM-urilor la finanţare, prin simplificarea procedurilor de absorbţie a fondurilor structurale.
În acelaşi timp, se are în vedere creşterea accesului IMM-urilor la achiziţiile publice şi la creditele bancare, precum şi asigurarea transparenţei informaţiilor privind ofertele de creditare.La nivel Guvernamental se urmăreşte dezvoltarea sectorului IMM-urilor din România prin susţinerea distribuţiei şi comercializării produselor lor.
Parlamentarii PNL au avut mai multe discuţii şi cu Ministrul Finanțelor Publice, liberalul Daniel Chițoiu, cu privire la îmbunătățirea legislației privind întreprinderile mici și mijlocii, în contextul în care există interes deosebit pentru lansarea în dezbatere publică a unei noi legi pentru IMM-uri. Scopul unui astfel de act normativ ar fi acela de a se crea premisele accesării mai facile a banilor europeni necesari finanţării firmelor.
“Noua lege a IMM-urilor nu este singurul act normativ pregătit de Ministerul Finanțelor pentru stimularea acestui segment. Săptămâna trecută a fost aprobată o ordonanță de urgență prin care se acordă garanţii ale statului de 50% pentru împrumuturile luate pentru capital de lucru în limita unui plafon de cinci milioane de lei”, a declarat deputata PNL Raluca Surdu.
“Acestea sunt măsuri macroeconomice, dar ceea ce generează cu adevărat acţiune este curajul bazat pe cunoaştere şi încredere in forţele proprii, cu sau fără sprijin din afară. Dezvoltarea economiei are nevoie de măsuri de stimulare şi susținere a acelor segmente care pot asigura creșterea reală și dinamică a României. Din această perspectivă, IMM-urile reprezintă un sector extrem de important pentru politica liberală”, subliniază Raluca Surdu.
La Olteniţa, deputata liberală a pus bazele unui Centru de resurse pentru iniţiativă şi acţiune destinat tocmai sprijinirii antreprenoriatului local. „Există aşteptări foarte mari de la fondurile europene şi se ignoră uşor faptul că aceste fonduri nu sunt deloc ieftine. În plus, simpla lor existenţă şi alocare pe linii de finanţare specifice nu asigură şi succesul într-o procedură de aplicare pentru accesare. De asemenea, odată accesată finanţarea, nu se încheie responsabilitatea firmei, sau cea colectivă, a noastră ca ţară. Implementarea proiectelor conform angajamentelor luate fiind atent monitorizată de Comisia Europeană. Şi ştim cu toţii că gestionarea defectuoasă a unor astfel de proiecte finanţate cu fonduri europene a dus la blocaje şi discuţii cu Comisia, chiar la riscul anulării unor programe de finanţare. Pe lângă bani pentru co-finanţare, de oriunde ar veni aceştia, pentru ca o afacere să meargă este foarte importantă existenţa unei culturi antreprenoriale, a unui spirit antreprenorial, chiar a unei istorii antreprenoriale a fiecăruia dintre cei care se gândesc la accesarea acestor fonduri. De aceea, prin Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune ne-am propus să oferim comunităţii din Olteniţa posibilitatea de a-şi descoperi potenţialul local, de a avea acces la cunoştinţe legate de cum se conduce o afacere şi chiar de a pune spiritul antreprenorial la treabă prin trecerea de la idei la fapte” , a mai declarat deputata PNL de pe Colegiul 5.
Please enter banners and links.