Călărăşenii pot depune dosarele pentru acordarea ajutoarelor de căldură

Print Friendly, PDF & Email

ajutoare calduraCum iarna bate la uşă, iar facturile la gaze şi la energie electrică sunt tot mai greu de suportat, călărăşenii cu venituri reduse pot beneficia de ajutoare de încălzire, în perioada 1 noiembrie 2013- 1 martie 2014.

Cine poate solicita ajutoare de căldură

Conform prevederilor legale, persoanele care pot solicita subvenţii pentru căldură, nu trebuie să deţină bunuri mobile, imobile sau terenuri. Solicitanţii trebuie să utilizeze ca modalităţi de încălzire, energia termică în sistem centralizat, gazele naturale, energia electrică, lemnele, cărbunii ori combustibilii petrolieri. Persoanele singure trebuie să aibă un  venit,  maxim, de 1082 de lei, în timp ce familiile trebuie să se încadreze în suma de 786 lei, pe fiecare membru. Consumatorii care folosesc însă gazele naturale, pentru încălzirea locuinţei, trebuie să aibă un venit maxim de 615 lei. Ca o noutate, începând din acest an, pot beneficia de subvenţii  şi persoanele care îşi încălzesc locuinţele cu energie electrică. Acordarea ajutoarelor, în asemenea situaţii, se  realizează ca şi în cazul celor care folosesc, ca sursă de căldură, gazele naturale.

 Documetele necesare pentru obţinerea ajutorului de încălzire

Pentru a obţine ajutoare de încălzire, persoanele care se încadreaza în veniturile şi condiţiile impuse de stat, trebuie sa completeze o cerere şi o declaraţie pe propria răspundere, în ceea ce priveşte veniturile, dar şi bunurile deţinute, precum şi actele doveditoare care să ateste veniturile nete ( talon de pensie, şomaj, alocaţie de stat pentru copii, adeverinţă de salariu, certificatul de încadrare în grad de handicap, etc).

Mai mult, în situatia în care, pe baza documentelor doveditoare, prezentate de solicitant, sunt suspiciuni cu privire la acordarea dreptului, primarul poate stabili ca banii să fie primiți pe baza anchetei sociale, efectuata de Serviciul Public de Asistenţă Socială.

Anchetele sociale se vor efectua, obligatoriu, pentru toate situaţiile, în vederea verificării sistemului de încălzire utilizat în cazul solicitării ajutoarelor pentru energie electrică. Anchetele sociale pot fi efectuate şi pe parcursul sezonului rece la sesizarea terţilor sau la solicitarea agenţiilor teritoriale.

De la aceasta regulă, vor fi exceptaţi beneficiarii de ajutor social, acordat în baza Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat şi beneficiarii de alocaţii pentru susţinerea familiei, pentru care au fost efectuate deja anchetele sociale.

1 noiembrie-termenul limită de depunere a dosarelor la sediul primăriei Călăraşi

Potrivit informaţiilor furnizate de primăria Călăraşi, data de 1 noiembrie este termenul limită pentru depunerea dosarelor de către personele care doresc să benefcieze de ajutoare  pentru încălzire, pentru întreg sezonul de iarnă. Formularele de cerere şi declaratia pe propria raspundere se pot descărca de pe site-urile primariilor, al Ministerului Muncii, Agentiei Nationale pentru Plăţi şi Inspecţie Socială şi al Agenţiilor Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Sociala. Aceste documente vor fi depuse la sediile primăriilor.

La nivelul anului trecut, au  fost 1920 de familii călărăşene care au beneficiat de subvenţii  pentru încălzirea cu gaze naturale  şi 186 de familii  care au primit ajutoare de cădură pentru lemne. De menţionat, este faptul că, în urma anchetelor sociale desfăşurate în sezonul trecut, au fost  depistate 5 persoane care au încasat ilegal ajutoare pentru încălzire.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Tinerii liberali călărăşeni şi-au ales noua conducere

Dum oct. 20 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Duminica, 20 octombrie, la Complexul ,,Hestia” din Călăraşi a avut loc Conferinţa  Teritorială de Alegeri  în cadrul Filialei Călăraşi a Tineretului Naţional  Liberal. Printr-o adevărată desfăşurare de forţe, în faţa a 700 de tineri, veniţi din toate zonele judeţului, fosta conducere a  Organzaţiei Judeţene TNL […]