De la 1 noiembrie, vom plăti mai mult apa și canalizarea

apa-robinetDirectorul Ecoaqua Călărași, Cezar Neagu, a declarat că, începând cu data de 1 noiembrie, prețul la apă și canal se va scumpi.

Decizia a fost luată în cadrul Adunării Generale a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Ecoaqua, săptămâna trecută. Acesta a explicat că prima cerere de majorare a prețului a fost făcută în luna iunie a.c., dar la ședința din iulie, din lipsă de cvorum, nu s-a luat o hotărâre. Pe data de 8 octombrie a fost aprobată solicitarea de creștere a prețului la apă și canalizare.

„Ultima creștere de preț ce a fost aplicată începând cu luna ianuarie 2014, a fost făcută în baza solicitării din aprilie 2013, deci cu prețurile din primele luni ale anului 2013. Nu am mai fi putut suporta aceste prețuri, deoarece inflația a crescut, în această perioadă, cu 7%, iar la canalizare și epurare s-au pus în funcțiune toate stațiile de epurare a apelor uzate și au apărut creșterile de cost aferente. Ele se reflectă în justificarea noastră de creștere a tarifului, analiza prețurilor și a tarifelor a fost făcută de către ANRSC, care ne-a dat aviz favorabil. Ecoaqua nu ar mai fi putut să suporte încă un an aceste costuri. Suntem pe muchie de cuțit, deoarece avem obligația de a fi pe profit conform contractului de finanțare cu Uniunea Europeană (n.r. pe proiectul CL8), iar riscul era ca, în primăvară, la raportul final pe proiect să fim sancționați, pentru neîndeplinirea obligațiilor asumate. Trebuie să ne plătim ratele și mă bucur că Dexia, banca la care am făcut împrumutul nu ne-a vizitat, pentru că nu am respectat politica tarifară de a majora, anual, prețul.

Acum, apa a crescut de la 3,02 lei, la 3,25 lei, și canalizarea de la 2,29 lei, la 2,78 lei, fără TVA. Acest tarif se aplică în toată aria de operare a Ecoaqua, în orașele și comunele care au aderat la ADI Ecoaqua.

Suntem obligați să avem în cont, permanent, ratele pe un an de zile, ceea ce nu am reușit până acum, și trebuie să ne plătim ratele, la timp, adică 120.000 de euro/trimestru.”

Primăria Călărași nu a votat creșterea prețului, dar a fost un gest populist, a afirmat Răducu Filipescu.

Cezar Neagu a menționat că, de la 1 noiembrie, se va plăti costul real pentru apa potabilă frunizată, doar inflația putând să genereze creșteri de preț, însă la canalizare costurile nu sunt evidențiate prin preț, pentru că nu sunt susținute și costurile cu mentenanța și reparațiile.

Cele mai mari costuri sunt la epurare, unde se consumă cea mai mare cantitate de energie.”, a afirmat directorul Ecoaqua, Cezar Neagu.

Dacă la Călărași se simte că apa este de o mai bună calitate, locuitorii orașului Lehliu-Gară vor suporta majorările, în condițiile în care apa…miroase, așa cum recunoaște chiar conducerea Ecoaqua.

“Nu poate exista apă mai rea, ca sursă. Puțurile forate sunt într-o zonă în care avem tot ce se poate imagina, mai rău, ca substanțe chimice: hidrogen sulfurat, mangan, fier, amoniu, etc. Nimeni nu se aștepta ca Lehliu să se dezvolte așa, având în vedere că a pornit fabrica de biocombustibil, iar consumul de apă a crescut cu mult, față de estimările noastre, și suntem cu stația la limita maximă. Din nefericire, se întrerupe curentul noaptea și se dereglează stația. Dar nu suntem în pericol cu asigurarea apei în oraș. Am trecut la o acțiune de spălare a rețelelor vechi, corodate și supradimensionate pentru că, dacă avem o cădere de tensiune, se angrenează toate depunerile de pe conducte. 2 km de conductă, din cei 6, au fost spălați, de o firmă specializată, și se simte efectul pozitiv, am programat încă 2 km, la sfârșitul acestei luni și, în noiembrie, 200 m de conductă îi vom schimba, împreună cu Primăria din Lehliu-Gară. Am luat o măsură de monitorizare permanentă, iar chimiștii noștri sunt acolo, în fiecare zi, și prelevează probe din rețea, inclusiv noaptea, și vom demara o acțiune în zonele în care ni se reclamă, pentru a face analizele pe loc. Apa este potabilă, dar miroase!”, a fost concluzia directorului Ecoaqua.

Cezar Neagu a spus că, în următoarea perioadă, urmează să se stabilească și dacă apa miroase a hidrogen sulfurat sau a clor, urmând să se stabilească și cauza care duce la producerea acestui eveniment nedorit, pentru locuitorii orașului Lehliu-Gară.

Please enter banners and links.

Next Post

Emil Mușat: „Știu să fac administrație!”

joi oct. 15 , 2015
Emil Mușat a revenit în fața presei, în această săptămână, în calitate de posibil candidat din partea PNL Călărași, la Primăria municipiului. Răducu Filipescu, copreședintele PNL, a declarat că este convins că oricare dintre cele trei propuneri prezentate: Emil Mușat, Daniel Ștefan sau Dragoș Coman au toate șansele să îl […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!