Daniel Drăgulin: ,,Până la finele acestui an, vom aloca 35 de milioane de lei, numai pentru investiţii!”

foto dragulinLa început de an, după votarea bugetului local, Primăria Călăraşi şi-a stabilit principalele priorităţi privind continuarea amplului proces de modernizare a urbei, de pe malurile Borcei. Edilul Daniel Drăgulin a dorit să dea mai multe informaţii privind obiectivele aflate pe agenda sa de lucru ce vor fi realizate în acest an.

Domnule primar, cum este bugetul din acest an, comprativ cu cel de anul trecut?

Dan Drăgulin: Înainte de a răspunde la această întrebare, vreau în primul rând să mulţumesc tuturor călărăşenilor care au dat dovadă de spirit civic şi şi-au plătit taxele şi impozitele locale în 2014. Am reuşit, astfel, să colectăm la bugetul local, mai mulţi bani, decât am prognozat. Aceşti cetăţeni merită tot respectul nostru! Bugetul din acest an este mai mare decât cel de anul trecut, cu aproximativ 5 milioane de lei. Am încheiat anul trecut cu un buget de peste 140 milioane de lei, bani proveniţi atât din venituri proprii cât şi din fonduri externe atrase, ceea ce este foarte bine. Cu acest prilej, îi rog pe concetăţenii mei să îşi plătească impozitele şi taxele locale şi in acest an, pentru că, dacă vom avea în 2015 un grad de încasare de peste 99,9%, anul viitor vom pute avea un buget mult mai mare datorită acestui indice pe care ni l-am propus să îl atingem. Ar fi pentru prima oară, în istoria post-decembristă a Călăraşiului, când primăria ar putea aloca foarte mulţi bani pentru diferite proiecte mari, investiţionale.

Care este procentul alocat din bugetul local pentru investiţii în acest an?

Daniel Drăgulin: Pentru anul 2015, avem alocaţi pentru investiţii aproximativ 12 milioane de lei din venituri proprii şi 16 milioane de lei din fonduri externe, prin programe guvernamentale sau europene. Dar, după părerea mea, la sfârşitul acestui an vom depăşi suma de 35 de milioane de lei pentru investiţii.

Una din marile probleme ale municipiului Călăraşi o reprezintă starea proastă a infrastructurii stradale. Cum veti acţiona în această privinţă?

Daniel Drăgulin: În prezent, lucrăm la intabularea tuturor străzilor din Călăraşi pentru care vom face Cărţi Funciare. Fără aceste documente, nu putem să asigurăm finanţare pentru reabilitarea străzilor şi nu putem să depunem proiecte ce pot fi finanţate din fonduri guvernamentale sau europene. Intenţionăm să aplicăm proiecte pe toate programele de finanţare ce vor fi deschise în următorul exerciţiu financiar pentru a atrage cât mai multi bani pentru reparaţia drumurilor. Recunosc, starea drumurilor din Călăraşi lasă mult de dorit şi asta se datorează mai multor cauze. Norma de uzură a străzilor din Călăraşi s-a depăşit demult. Anii trecuţi nu s-a intrat pe nicio stradă, pentru reparaţii capitale. Pe străzi s-a intervenit numai pentru astuparea gropilor şi pentru plombări. Însă, oricine poate observa că lucrările de reparaţii pe care le facem pe străzi, în prezent, sunt de o calitate superioară.

În cartierele mărginaşe ale Călăraşiului , aşa cum este Mircea Vodă, Cărămidari sau Măgureni sunt drumuri de pământ.

Daniel Drăgulin: Aşa este. Dar pentru această situaţie nu este primarul Drăgulin vinovat. Dacă edilii dinaintea mea ar fi direcţionat bani pentru modernizarea străzilor din cartierele mărginaşe, eu, acum, aş fi putut să intervin pe aceste străzi doar cu lucrări de pietruire sau asfaltare acolo unde ar fi fost necesar. După cum se ştie, anul acesta, municipiul Călăraşi va fi trasformat într-un adevărat şantier, pentru că va fi modernizată reţeaua de canalizare şi cea de alimentare cu apă, prin implementarea proiectului derulat de SC EcoAqua. Astfel de lucrări se vor realiza şi în cartierele de la periferia Călăraşiului. La sfârşitul anului, se va finaliza execuţia acestui proiect, după care vom acţiona pentru repararea drumurilor. De altfel, am prevăzut alocarea sumei de, aproximativ, 14 milioane de lei pentru reparaţia drumurilor, din creditul pe care îl vom accesa în curând.

O altă mare problemă cu care se confruntă comunitatea călărăşeană o reprezintă lipsa locuinţelor sociale.

Daniel Drăgulin: Am primit asigurări de la Ministerul Dezvoltării Regionale că vom primi suma de 4 milioane de lei, în acest an, pentru construcţia Blocului C15, ce are 29 de apartamente cu destinaţie de locuinţe sociale. De la bugetul local, am alocat 1 milion de lei tot pentru acest obiectiv. Acest bloc va fi construit de S.C. Confort S.A şi, sper ca, la finele anului, cele 29 de locuinţe sociale să fie date în folosinţă. De asemenea, în perioada imediat următoare, mă voi deplasa în municipiul Craiova ca să discut cu edilul Olguţa Vasilescu despre modul cum a încheiat parteneriatul cu acei parteneri chinezi care vor construi acolo un cartier cu 2500 de locuinţe sociale. Pe această temă am purtat discuţii şi cu edilul Galaţiului, unde s-au construit locuinţe sociale cu o suprafaţă de 25 mp, la preţuri foarte mici. Analizăm toate oportunităţile şi posibilităţile pentru a putea construi locuinţe ieftine, destinate tinerilor călărăşeni. Chiar avem în calcul şi construcţia acestora prin programe europene. Avem teren, avem posibilităţi pentru asigurarea infrastructurii de utilităţi. Suntem pregătiţi să depunem proiecte cu finanţare europeană pentru construcţia de locuinţe destinate tinerilor.

În ultimii ani, în municpiul Călăraşi nu s-a realizat nicio investiţie privată importantă, generatoare de noi locuri de muncă. De ce credeţi că urbea noastră este ocolită de investitori serioşi cu potenţial financiar?

Daniel Drăgulin: Nu ştiu dacă, în ultimul timp, la nivel naţional să se fi realizat investiţii importante, în urma cărora să fi fost creat un număr mare de locuri de muncă. La noi, în Călăraşi, în anii de criză economică, nici una din marile societăţi de producţie, aşa cum sunt Saint Gobain, Tenaris, Air Lichid, Comceh sau Donalam, nu s-au închis. Dar pot să vă spun că anul trecut am făcut un calcul, prin autorizaţiile pe care noi le-am dat, s-au creat 147 de locuri de muncă, iar firmele care au derulat lucrări edilitare finanţate de primărie au avut 250 de muncitori. Deci au fost aproximativ 400 de locuri de muncă susţinte sau create în mediul privat, prin aportul primăriei. Cred că acest aspect nu este unul de neglijat!

Primăria nu creează locuri de muncă, ci asigură premisele pentru generarea acestora. Dar nu ascund faptul că au venit la Călăraşi o serie de investitori care, ulterior, nu s-au mai arătat interesaţi de dezvoltarea unor afaceri în municipiul nostru. Probabil că, aceştia întâmpină unele probleme independent de voinţa noastră. Dar, niciodată, nu am fost refractari la solicitările venite din partea celor ca şi-au exprimat dorinţa să investească în municipiul nostru.

Sunteţi mulţumiţi de activitatea serviciilor din cadrul primăriei?

Daniel Drăgulin: Întotdeauna este loc de mai bine. Însă nu pot ascunde faptul că odată cu venirea mea în primărie, activitatea din cadrul serviciilor s-a schimbat, mai ales în privinţa relaţiei cu cetăţenii, chiar dacă mai sunt, de o parte şi de alta, comportamente care lasă de dorit. Însă, noi încercăm să ne perfecţionăm din mers. Acum lucrăm la Certificarea ISO 9009, care la finele anului va fi implementată. Vom fi printre puţinele primării din ţară care au această acreditare. În baza acestei acreditări, toţi salaraţii din primărie, de la primar, până la ultimul salariat, trebuie să respecte anumite proceduri standard de lucru. Este o competenţă pe care, orice funcţionar trebuie să o aibă.

Mulţi dintre călărăşeni se declară nemulţumiţi de felul cum arată oraşul. Unii dintre ei mi-au mărturisit că şi-au pierdut speranţa că se vor face lucruri bune, semnificative, în Călăraşi. Ce le puteţi transmite acestor cetăţeni dezamăgiţi?

Daniel Drăgulin: Eu cred că, acei oameni, chiar, nu s-au uitat în municipiu, şi, sincer, cred că, aici este vorba de rea voinţă. Totuşi, să facem facem o scurtă analiză. În prezent, mai sunt pe străzi, aşa de mulţi câini vagabonzi ca acum doi ani de zile? Răspunsul este, nu. Anul trecut, toată lumea era sceptică când s-a început termoizolarea blocurilor, iar, în prezent, punctăm şi această realizare. I.L. Caragiale este prima stradă din municipiu care a beneficiat de reparaţii capitale, în primăvara aceasta, o finalizăm. Zona Orizont am modernizat-o, acum are o nouă faţă. Parcul Dumbrava a devenit o zonă atractivă pentru călărăşeni, iar, în acest an, vom interveni şi în parcul central. Toate aceste investiţii au fost realizate, în mare parte, cu bani din bugetul local şi nu sunt puţine. Nu sunt ,,Samanta” să pocnesc din degete şi să le fac pe toate, într-un timp scurt. Schimbările mult aşteptate de călărăşeni nu se fac peste noapte. Cu toate acestea, Călăraşiul este pentru mine o PRIORITATE.

Domnule primar Drăgulin, vă mulţumesc!

 

 

 

   

   

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Liviu Muşat, cercetat de DNA: „voi dovedi în instanţă adevărul meu”

vin feb. 13 , 2015
Vineri, 13 februarie, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud Muntenia, directorul acestei instituţii, Liviu Muşat a ţinut să aducă în faţa opiniei publice poziţia sa faţă de ancheta DNA aflată în desfăşurare, în care are calitatea de inculpat. Aşa cum se cunoaşte, în cursul zilei de marţi, prin intermediul […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!