Crina, tânăra în cărucior şi marea sa pasiune pentru istorie: „Sper, într-o zi, ca visul de a fi studentă să se îndeplinească!”

Print Friendly, PDF & Email

Crina Elena Mihai este o tânără călărăşeancă ce poate fi un bun  exemplu, pentru mulţi semeni. Are 24 de ani, iar viaţa nu a fost deloc generoasă cu ea. O boala cruntă a ţintuit-o într-un cărucior cu rotile, încă din primii ani ai copilăriei, şi, de atunci,  drumul său în viaţă a fost unul sinuos şi plin de obstacole. Însă,  lupta cu viaţa a făcut-o mult mai puternică, reuşind să performeze într-un domeniu pentru care a dezvoltat o mare pasiune – istoria.

Am întâlnit-o pe Crina în mijlocul prichindeilor de la Asociaţia „ Noi Orizonturi”a cărei membră este, încă, din anul 2013. Mi-a dezvăluit faptul că a venit la această asociaţie  din dorinţa de a-i ajuta pe copiii cu dizabilităţi.

„Am venit la această asociaţie din dorinţa de a-i ajuta pe copiii cu dizabilităţi. Îi înţeleg pe aceşti copii foarte bine şi  îmi sunt foarte dragi. M-am ataşat de toţi şi îmi place să lucrez cu ei, să desenăm, să realizăm diferite obiecte, să relaţionez şi să mă joc cu ei. Sunt nişte copii mai speciali decât ceilalţi, care au nevoie de multă atenţie şi de afecţiune. Este foarte important să nu-i marginalizăm şi să nu-i vedem diferiţi faţa de ceilalţi copii.”, a spus Crina.

A teminat Liceul „Danubius”, din Călăraşi, în anul 2013, şi a luat bacalaureatul cu media 9,06, clasăndu-se pe locul patru, pe liceu.

În ciuda problemelor de sănătate cu care se confruntă, atât de mult, şi-a dorit să înveţe,  pentru a avea rezultate cât mai bune.

A studiat cei patru ani de liceu, acasă, pentru că spaţiul şcolii nu are condiţii adaptate  pentru deplasarea persoanelor cu  handicap  locomotor. Clasele, unde ea învăţa, erau la etaje superioare, iar clădirea liceului  nu dispune de un ascensor.  Cu toate acestea, ea a învăţat foarte bine, la toate materiile predate de profesorii săi, însă, din toate, a îndrăgit foarte mult istoria.

„Pasiunea pentru istorie mi-am descoperit-o în  primul an de liceu, în 2009, când am început să fac această materie cu domnul profesor Emil Isvoranu. Dânsul mi-a insuflat dragostea pentru istorie. De atunci, am început să iubesc cu ardoare istoria. Totodată, pot spune că, domnul profesor mi-a oferit încredere şi siguranţă. De atunci am început să citesc foarte multe cărţi de istorie. Citindu-le, aceste cărţi m-au ajutat să mă perfecţionez şi să-mi îmbunătăţesc cunoştinţele pe care deja le-am acumulat. Spre bucuria mea, am reuşit să înmagazinez foarte multe informaţii şi, în felul acesta, am reuşit să scriu o serie de articole, pe teme de istorie.  80% din informaţiile pe care le redau în articolele mele sunt din  notiţele pe care le luam, la orele de curs, cu domnul profesor Isvoranu. Dumnealui a avut un important cuvânt de spus, în evoluţia mea ca om. Mă bucur enorm că l-am cunoscut, îl consider un mentor dar şi un prieten special.”, a  mărturisit Crina.

Dintre cele câteva zeci de volume de istorie pe care le-a citit, până în prezent, două dintre ele le consideră apropiate sufletului său: „Cea mai  frumoasă poveste”şi „ Nu putem evada din istorie”, scrise de prof.univ. dr. Adrian Cioroianu. Sunt cele două cărţi pe care Crina le iubeşte foarte mult. „ Pe domnul prof. univ. Adrian Cioroianu l-am cunoscut, personal, anul trecut la o lansare de carte, la Mangalia. Îl consider un prieten foarte bun, îi cunosc toate lucrările sale de istorie şi sunt fascinată de tot ceea ce domnia sa a scris şi îi urmăresc toate emisiunile de istorie de la TV.”,  a mai spus  tânăra călărăşeancă.

Crina nu are un blog personal pentru a-şi publica articolele de istorie. Şi-a făcut doar un grup pe facebook, Istoria-Cea mai frumoasă poveste, cu peste 600 de membri,  unde îşi postează articolele  sale de istorie. Ar dori ca toate  lucrările sale să le cuprindă într-o carte. Şi un mare vis al său este acela de a ajunge studentă la Facultatea de Istorie, din cadrul Universităţii Bucureşti.

Când mi-a dezvăluit acest vis, am  surprins o undă de tristeţe pe chipul ei. Mi-a spus, cu regret, că nu are  resursele materiale pentru a deveni studentă. Ea  este îngrijită doar de mama sa. Singurele lor surse de venit sunt indemnizaţia  sa de handicap şi salariul de asistent personal al mamei sale. Crina speră, totuşi,  că visul său, de a deveni studentă să devină realitate, într-o zi.

Poate că, în drumul vieţii sale, va întâlni oameni de bine care să o ajute să îşi îndeplinească acest vis frumos.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Prefectul George Iacob:,,Pentru prima dată, în România, Planul roșu a fost dat de la Călărași, într-un accident produs pe autostradă”

lun mai 29 , 2017
Județul Călărași are unul dintre cei mai longevivi prefecți în funcție, din țară. George Iacob a împlinit, în această lună, 5 ani de când conduce Instituția Prefectului.    Nu au lipsit, în această perioadă de timp, aprecierile din partea reprezentanților guvernului, pentru modul în care echipa coordonată de prefect a […]