Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu”, 60 de ani de tradiţie în învăţământul călărăşean

Print Friendly, PDF & Email

Luna mai, din acest an,  reprezintă, pentru Colegiul Tehnic „Ştefan Bănulescu”un moment de mare sărbătoare, în  ascensiunea acestei unităţi de tradiţie în lumea educaţională a judeţului Călăraşi.

Liceul a împlinit 60 de ani de existenţă, timp în care a devenit un adevărat reper al învăţământului tehnic şi vocaţional. Într-un cadru festiv,  la sala „Barbu Ştirbei” a Centrului Cultural Judeţean, colectivul de cadre didactice şi elevi a aniversat cei 60 de ani de viaţă ai Colegiului Tehnic „Ştefan Bănulescu”.

Cu acest prilej, unul dintre cadrele didactice ai acestui liceu, prof. Petronela Blebea, şi-a lansat şi cartea „ Zbor în suflet”, ce reuneşte în paginile sale lucrări  literare  de proză şi poezie menite să reliefeze strânsa sa legătură  cu şcoala în care  îşi desfăşoară activitatea. După acest moment emoţionant, a avut loc un spectacol festiv omagial, unde elevii şi-au demonstat talentul în muzică clasică,  uşoară şi dans.

În deschidere, prof. Vasilica Puran, directorul Colegiului Tehnic „Ştefan Bănulescu” a dorit să menționeze importanţa acestei şcoli în  dezvoltarea personală şi formarea profesională a  tinerilor călărăşeni.

În cei 6o de ani de existenţă, şcoala noastră  a cunoscut mai multe schimbări. O schimbare majoră, în viaţa liceului, a avut loc, în 1993, când s-au înfiinţat clase pentru profilul pedagogic, specializarea învăţători –educatoare. Dar schimbările nu s-au oprit aici, deoarece, începând cu anul şcolar 2017-2018, vom avea, printre specializările noastre, noi profile, şi anume: „ arte plastice şi muzică”, dar  şi „ştiinţe ale naturii”. Colegiul  „Ştefan Bănulescu” Călăraşi încearcă să răspundă cerinţelor de dezvoltare socială şi profesională ale tinerilor,  oferind o formare de calitate, promovând norme şi idealuri ce vizează cultivarea  respectului faţă de valori, precum: democraţie, libertate adevăr şi respect faţă de instituţii şi semeni. Misiunea şcolii noastre este să pregătească viitori absolvenţi pentru integrarea într-o societate aflată într-o continuă schimbare. Este o şcoală deschisă pentru comunitate şi are ca scop educarea, socializarea şi profesionalizarea tinerei generaţii. În calitate de manager, încerc să asigur funcţionarea şi dezvoltarea şcolii ca sistem deschis, aflat în relaţie permanentă cu mediul exterior, cu comunitatea în care funcţionează şi nu numai. Pentru a atinge obiectivele pe care ni le-am propus, trebuie să atragem resursele materiale şi umane necesare, trebuie să creştem calitatea actului educaţional, pentru a putea deveni competitivi, pe o piaţă a muncii, în continuă schimbare. La fundamentarea Planulului de şcolarizare 2017 -2018, am ţinut cont de condiţiile didactico-materiale, existente în liceul nostru, şi de situaţia inserţiei profesionale a absolvenţilor pe piaţa muncii. Îndemnul meu, pentru elevii noştri, acum,  la ceas aniversar, este următorul:

Dragilor, fiţi optimişti! Aveţi încredere în voi! Străduiţi-vă să obţineţi, întotdeauna, ceea ce v-aţi propus. Aşa veţi reuşi! Colegilor mei profesori le doresc putere de muncă, sănătate, succes, în nobila meserie de dascăl, pentru a putea consolida şi creşte, împreună valoarea acestei şcoli.”, a spus directorul Colegiului „ Ştefan Bănulescu”, prof. Vasilica Puran.

Prezent la această manifestare festivă a fost şi directorul de cancelarie, din cadrul Consiliului Judeţean, Emil Muşat, care a dorit să  adreseseze elevilor prezenţi câteva sfaturi şi urări de bine.

 „Este îmbucurător să asist la sărbătorirea a 60 de ani de existenţă a unei unităţi de învăţământ, din Călăraşi, care s-a deosebit de celelalte, printr-un lucru, aşa cum l-am perceput eu. Vreau să mă adresez, în mod special, părinţilor şi elevilor acestei şcoli. Cam, care ar fi cuvintele care deosebeşte acest liceu faţă de celelalte unităţi şcolare călărăşene? Eu aş spune, adaptare şi pragmatism. Liceul acesta a reuşit să treacă, prin timp, şi să rămână învingător pentru că a găsit acele căi de adaptare. Am urmărit cu interes discursul doamnei director Puran, care a pus accentul pe „schimbare”. Pentru voi , dragi elevi, şi pentru noi, ca societate, adaptarea acestei unităţi de învăţământ înseamnă enorm. Acest lucru demonstrează că piaţa muncii va fi acoperită cu specialişti.  Tot ce trebuie să faceţi este să învăţaţi şi să vă ridicaţi la standardul pe care conducerea şcolii, corpul profesoral încearcă să  îl  realizeze pentru voi. La mulţi ani şi mult succes!”,  le-a urat celor prezenţi Emil Muşat.

 În cadrul aceleiaşi manifestări,  a fost prezentată şi revista şcolii „ Paşi în Clepsidră”, o deosebită publicaţie ce cuprinde gânduri şi câteva eseuri literare semnate  de  profesorii şi elevii Colegiului Tehnic „Ştefan Bănulescu”. Iar în foaierul Centrului Cultural Judeţean, a fost amenajată o expoziţie de icoane  pe sticlă, realizate de elevii Colegiului „Ştefan Bănulescu”, coordonaţi şi îndrumaţi de prof. Ana Amelia Dincă.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Crina, tânăra în cărucior şi marea sa pasiune pentru istorie: „Sper, într-o zi, ca visul de a fi studentă să se îndeplinească!”

Dum mai 28 , 2017
Crina Elena Mihai este o tânără călărăşeancă ce poate fi un bun  exemplu, pentru mulţi semeni. Are 24 de ani, iar viaţa nu a fost deloc generoasă cu ea. O boala cruntă a ţintuit-o într-un cărucior cu rotile, încă din primii ani ai copilăriei, şi, de atunci,  drumul său în […]