Comunicat C.O.M./Cum a agravat o parte a presei drama din Clubul Colectiv

Print Friendly, PDF & Email

COMSinaia – Noiembrie 2015.┬áConven╚Ťia Organiza╚Ťiilor de Media (COM), alc─âtuit─â din peste 25 de organiza╚Ťii media din Rom├ónia, ├«╚Öi exprim─â compasiunea pentru victimele incendiului din noaptea de 30 octombrie, din Clubul Colectiv din Capital─â, ╚Öi pentru familiile, prietenii ╚Öi apropia╚Ťii acestora.

Din păcate, COM a constatat că la amplificarea efectelor acestei tragedii a contribuit și o parte a presei, care a abdicat de la principiile profesionale când a relatat despre acest eveniment.

În urma analizei de presă, realizate de membrii COM, s-a constatat un număr îngrijorător de abateri de la lege și de la dentologia jurnalistică.

Vă prezentăm câteva dintre cele mai grave astfel de încălcări, cu scopul ca astfel de derapaje să nu se mai repete.

  • La scurt timp dup─â izbucnirea incendiului din clubul Colectiv au fost difuzate – at├ót de c─âtre canalele media profesioniste, c├ót ╚Öi ├«n re╚Ťelele de socializare – imagini cu puternic impact emo╚Ťional, necenzurate (prin aplicarea efectului de blur).
  • Au existat multiple situa╚Ťii ├«n care unele institu╚Ťii de pres─â au pus accent pe elementele morbide, pe durerea rudelor ╚Öi au prezentat evenimentele ├«ntr-o not─â lipsit─â de respect ╚Öi empatie, fa╚Ť─â de suferin╚Ťele celor implica╚Ťi.
  • Al╚Ťi comunicatori publici au lansat ├«n spa╚Ťiul public, f─âr─â s─â verifice informa╚Ťia ╚Öi f─âr─â s─â consulte ╚Öi p─âr╚Ťile implicate/ acuzate, verdicte ╚Öi judec─â╚Ťi de valoare care au pus ├«ntr-o lumin─â proast─â fie victimele ╚Öi apropia╚Ťii acestora, fie persoane sau institu╚Ťii care au contribuit la opera╚Ťiunile de salvare.
  • Au existat redac╚Ťii care au ├«nc─âlcat recomand─ârile CNA, privind mediatizarea funeraliilor victimelor din incendiu.
  • Al╚Ťi comunicatori publici au mediatizat puncte de vedere ale unor persoane care pretindeau c─â aveau puteri paranormale, care alimentau conspira╚Ťii morbide, f─âr─â baz─â factual─â (de exemplu: c─â num─ârul victimelor a fost mult mai mare, dar a fost ╚Ťinut ascuns).

Consider─âm c─â astfel de abateri comise de angaja╚Ťi media, din plan local ╚Öi national, sunt de natur─â s─â distorsioneze dezbaterea public─â ╚Öi s─â decredibilizeze imaginea breslei, ├«n ansamblul ei. Mai mult, transmit publicului mesajul c─â astfel de practici sunt acceptabile ╚Öi, ca atare, pot fi reproduse ╚Öi ├«n re╚Ťelele de socializare.

├Än aceste condi╚Ťii, le recomand─âm insistent tuturor jurnali╚Ötilor ╚Öi comunicatorilor publici s─â respecte┬áCodul Deontologic Unic al Jurnalistului┬á╚Öi s─â ╚Ťin─â cont de┬ághidul de bune practici pentru mediatizarea situa╚Ťiilor traumatice.

Despre Conven╚Ťia Organiza╚Ťiilor Media

Conven╚Ťia Organiza╚Ťiilor de Media (COM) s-a ├«nfiin╚Ťat ├«n 2002, din dorin╚Ťa de a oferi mai mult─â vizibilitate ╚Öi putere de negociere profesioni╚Ötilor din mass-media. COM este o coali╚Ťie informal─â de asocia╚Ťii de jurnali╚Öti, de al╚Ťi profesioni╚Öti din mass-media, sindicate ╚Öi organiza╚Ťii patronale care au identificat linii de ac╚Ťiune comune pentru consolidarea sectorului mass-media din Rom├ónia ╚Öi promovarea intereselor de grup ale breslei.┬áCoordonarea COM ╚Öi secretariatul tehnic au fost asigurate de CJI ╚Öi ActiveWatch.

De la ├«nfiin╚Ťarea sa, COM a derulat ├«nt├ólniri sau conferin╚Ťe pe teme apropiate de obiectivele sale ╚Öi a reac╚Ťionat atunci c├ónd principiile sale fundamentale au fost ├«n pericol. Cel mai important rezultat al activit─â╚Ťii COM r─âm├óne elaborarea ╚Öi adoptarea celor dou─â documente de auto-reglementare, Statutul Jurnalistului ╚Öi Codul Deontologic al COM, ├«n iulie 2004. Ulterior (2009) COM a fost factorul motrice ├«n elaborarea ╚Öi adoptarea Codului Deontologic unificat[1], care sintetizeaz─â prevederile a peste 15 documente de auto-reglementare diferite.

[1] Codul deontologic unificat poate fi consultat aici.

Please enter banners and links.

Next Post

Incon╚Ötien╚Ťa la volan: a intrat ├«ntr-un autobuz, cu buldoexcavatorul condus f─âr─â permis

mar nov. 24 , 2015
Print ­čľĘ PDF ­čôä eBook ­čô▒├Än diminea┼úa de 23 noiembrie 2015, M. D─ânu╚Ť, de 23 ani, a condus un buldoexcavator pe strada Eroilor, din municipiul C─âl─âra╚Öi, f─âr─â a poseda permis de conducere, ┼či la intersec┼úie cu strada Bucure╚Öti, nu a respectat semnifica╚Ťia indicatorului Oprire, intr├ónd ├«n coliziune cu un autobuz, […]