Comuna Roseți a continuat tradiția de Bobotează

DSCN0015Boboteaza a fost marcată, astăzi, și în comuna Roseți, așa cum se întâmplă în mod tradițional, pe 6 ianuarie, aceasta fiind singura comună din județul Călărași, care a sărbătorit neîntrerupt, de mai bine de 30 de ani, un astfel de eveniment.

La o temperatură de plus 2 grade Celsius, au venit peste 2000 de locuitori pentru a asista, pe malul Borcei, la momentele pregătite, cu acest prilej, de primarul Nicolae Râjnoveanu, împreună cu preoții satului.

După slujba de sfințire a apei, a avut loc botezarea cailor, aruncarea și recuperarea crucii, precum și concursurile de cai și atelaje: viteză și frumusețe.

9La concursul de recuperare a crucii, 5 tineri curajoși au intrat în apa rece, iar câștigătorul Ionel Nuțu a fost răsplătit cu suma de 150 de lei, de către Primărie, ceilalți tineri primind câte 100 de lei. Tradiţia este ca toți cei care au sărit în apă  să meargă din casă în casă, cu crucea,  fiecare locuitor răsplătindu-i cu bani.

200 de echipaje au participat la concursul de cai, primele trei locuri fiind răsplătite cu sume de 150 de lei, 100 de lei și, respectiv,  75 de lei.

Nu a lipsit masa oferită de Primărie, la care au fost invitaţi să ia parte locuitorii comunei,  pentru care s-au pregătit 2.000 de porții de fasole cu cârnați, precum și câte un pahar de vin fiert.

La Căminul Cultural, recent reabilitat cu fonduri europene, a avut loc, totodată, și intâlnirea membrilor proiectului transfrontalier: „Dezvoltarea infrastructurii de transport in zona transfrontalieră Roseți, Județul Călărași-Municipalitatea Silistra” MIS ETC 321, finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Romania -Bulgaria 2007-2013.

Prezenți la eveniment au fost subprefectul Florin Stoia, președintele organizației județene a PSD Călărași, Dan Cristodor, partenerul bulgar al proiectului, precum și alți invitați.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 16 17 18 19 20

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Sfinţirea apelor, parada cailor, fasole aburindă si vin fiert la Boboteaza de la Călăraşi

mie ian. 6 , 2016
Pe 6 ianuarie, toţi  românii creştin-ortodocşi prăznuiesc Botezul Domnului,  eveniment cunoscut în popor ca Boboteaza. La Călăraşi, această sfântă sărbătoare, intrată demult în tradiţia comunităţii a fost marcată, aşa cum se cuvine. Autorităţile călărăşene au pregătit, până la cel mai mic detaliu, fiecare  moment al manifestărilor prilejuite de aniversarea Bobotezei […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!