Comuna Jegălia continuă „să planteze fapte bune”
Aflat la al doilea mandat, primarul comunei Jegălia, Aurel Vasile, știe prea bine unde trebuie apăsată accelerația, ca lucrurile să fie durabile. Sportul, natura și infrastructura sunt trei elemente de bază pe care s-a axat, în toată această perioadă de timp. Pentru că tinerii nu aveau o preocupare, încă din primul an de mandat, a înființat echipa de lupte libere „Tricolorul Jegălia”, care a crescut destul de repede, rezultatele fiind mărturia efortului depus, atât la capitolul antrenament, cât și ca finanțare. Podiumul pe care au urcat, la nivel național, jucătorii de la echipă, a făcut ca aceștia să fie recunoscuți și căutați.
O echipă de lupte libere, din New Jersey, caută tinere talente, la Jegălia
De curând, la Jegălia, a oprit un antrenor din New Jersey, împreună cu o mică parte dintre elevii săi, pentru un schimb de experiență cu luptătorii de la Tricolorul Jegălia. Este vorba de un român, Florian Ghinea, de loc, din Dragalina, care s-a stabilit, în urmă cu 24 de ani, în New Jersey, când a participat la o competiție de lupte libere. Atunci s-a hotărât să înceapă o nouă viață, iar acum are propriul club, care numără, nu mai puțin, de 300 de sportivi, pe diferite grupe de vârstă.
“Am venit aici în schimb de experiență, dar și pentru a atrage noi sportivi, către clubul pe care îl conduc. Alături de mine, la acest club, mai sunt doi tineri, din Călărași, Goian Vasilică, fost campion național al României, la lupte libere, și Rizea Stelian. Ne dorim să mai aducem sportivi tineri și pricepuți, în clubul de la New Jersey, chiar și de aici,
din Jegălia. Le propunem o colaborare copiilor care au trecut de vârsta de 16 ani, care au posibilitatea să își continue acolo școala și să participe la competiții importante, de gen. M-am întâlnit și cu situații în care copiii au spus că nu vor să plece de lângă familiile lor, chiar dacă nu le va lipsi nimic în America, pentru că le asigurăm cazarea, masa, școala și o viață mai bună, cu siguranță.
Și eu am copii, două fetițe, dar acolo e mai greu ca fetele să urmeze un astfel de sport, deși văd că, aici, la Jegălia, fetele au rezultate foarte bune, la concursurile naționale. În fiecare an, venim în România pentru a vedea și a aduce, de ce nu, noi sportivi în club. Am fost în Brașov, Constanța, dar voi reveni și anul viitor, mai mult ca sigur, la Jegălia, unde mă aflu pentru prima dată.”, ne-a spus antrenorul american, de origine român.
„Ne este destul de greu să menținem acest club sportiv, pentru că sunt cheltuieli foarte mari, pe care nu le poate acoperi doar Primăria. Am solicitat sprijinul Consiliului Județean Călărași și sper să-l primim!”, ne-a spus primarul Aurel Vasile.
Infrastructura este o altă prioritate a edilului din Jegălia, acesta depunând proiecte pe diferite axe, pentru a obține finanțare. Unele au primit, altele nici nu au apucat să intre bine în competiție, că s-a și tras linie, în mai puțin de 5 minute. Este vorba de banii dați prin AFIR, la începutul acestei veri, când a fost o competiție online, unde doar 25 de proiecte, din 5 județe, au primit finanțare, după care s-a anunțat închiderea sesiunii, pentru că banii fuseseră deja epuizați.
„Pe AFIR am mai avut depuse două proiecte: unul de 6 km, în valoare de 1 milion de euro, pentru drumul de centură, paralel cu DN3B, pentru cele 3 sate, și al doilea de 4,3 km, însemnând restul de străzi principale, din comuna Jegălia. În continuarea acestor proiecte, avem făcute și vom depune, prin PNDL, 2 proiecte, pentru 12 km de drum (unul pentru 7,3 km și altul pentru 5 km), iar sesiunea de proiecte se va deschide la finele lunii august. Astfel, prin aceste ultime două proiecte, nimic nu va rămâne neasfaltat, în Jegălia și Gâldău. Din bani proprii am făcut și 10 stații de autobuz, 5 km de trotuar, două troițe și două intrări în localitate. Vrem să facem și spațiul verde și să înfrumusețăm zona trotuarelor.”, declară primarul.
Comuna Jegălia continuă să Planteze Fapte Bune
„Vom continua acțiunea, începută anul trecut, de împădurire a unei zone mlăștinoase, nefolosită și neproductivă. Zilele trecute, ne-a vizitat domnul Viorel Lăcătuș, din partea ONG-ului „Plantăm fapte bune, în România”, pentru a vedea locul unde urmează să fie făcută următoarea perdea forestieră.
De altfel, în Consiliul Local, am decis să lucrăm aceste suprafețe, iar, la toamnă, vom împăduri încă 24 de ha, ceea ce reprezintă un efort financiar și un volum de muncă foarte mare. Dar cu ajutorul ONG-ului „Plantăm fapte bune, în România” și al voluntarilor cu care vor veni, vom planta 24 de ha de pădure. De aproape o lună de zile lucrăm la desțelenirea și tăierea papurei, adică pregătim terenul, urmează să intrăm în arături și, dacă va ploua, vom ara și discui. După care, cu ajutorul Ocolului Silvic, vom face gropile unde urmează să se planteze, aproximativ, 30.000 de pomi, la Jegălia.
După data de 15 octombrie vom organiza această acțiune, în funcție și de timpul în care reușim să așezăm terenul, dar și după un program al ONG-ului menționat. Anul trecut, au fost plantate 8 ha, adică 11.000 de pomi, și am avut un nivel de prindere, în proporție de 95-96%. Am cumpărat o freză la Primărie, am executat toate lucrările silvice necesare, dar am avut și un bun organizator, pe consilierul local Chiriac Marius, care este, de profesie, silvicutor și brigadier silvic, la Ocolul Silvic Călărași. Prin această acțiune, comuna câștigă de două ori: avem o pădure, într-un loc unde nu se întâmpla nimic, și venim cu o investiție în ozon, extrem de importantă.
O primărie care va avea 40 de ha, așa cum îmi doresc să aibă Jegălia, va fi o primărie bogată. Important este să plantăm, să păstrăm munca depusă și să iubim natura, pentru a o avea mulți ani, de-acum înainte.”, spune primarul Aurel Vasile.