Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei” îşi aşteaptă elevii, într-o clădire ultramodernă

Print Friendly, PDF & Email

colegiu După aproximativ 23 de ani, de când  s-a pus prima piatră de temelie, clădirea „Şcolii de Vest”, din Călăraşi,  va prinde viaţă, în toamna acestui an. În noua construcţie va funcţiona, începând cu anul şcolar 2016-2017, Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei”. Colectivul de elevi şi cadre didactice al acestui prestigios liceu îşi va desfăşura activitatea şcolară într-un spaţiu generos şi ultramodern.  În aceste zile, se fac ultimele retuşuri pentru ca şcoala să îşi poată deschide larg porţile, în cele mai bune condiţii. Municipiul Călăraşi se poate mândri cu o unitate de învăţământ unicat, pe care multe comunităţi şi-ar dori să o aibă.  Cea care a pus mult suflet, în întregul proces de punere în funcţiune a acestei şcoli, este directoarea,  prof. Eufrosina Amza. Împreună cu personalul şcolii a pus umărul la toate toate activităţile, pentru ca această unitate de învăţămînt să arate demnă de titul pe care îl poartă, de ,,Şcoală Europeană”( titlu pe care l-a primit, de curând): cu clase curate, luminoase, dotate la ultimele standarde, cu spaţii invadate de plante şi flori. Noua locaţie a Colegiului „Barbu Ştirbei”  are în structură 28 de laboratoare  şi cabinete, destinate studiului, dar şi pentru activităţi extraşcolare,  un modern teren de sport şi o curte interioară foarte largă.

colegiu 3colegiu 4 Noul sediu al Colegiului ,,Barbu Ştirbei”, un  spaţiu  cu o arhitectonică occidentală  

Interiorul noii clădiri dă impresia de mult confort, pentru că lumina naturală invadează fiecare colţ din clădire. Holurile sunt imense şi foarte generoase, pavoazate cu multe scaune şi plante ornamentale. Directoarea şcolii, prof. Amza Eufrosina, a dorit să pună în aplicare câteva din experienţele sale acumulate,  pentru amenajarea interioară şi exterioară a acestei şcoli.

,,Am participat, cu ani în urmă, la proiectul,, Ed Gatte”, desfăşurat la Viena, unde s-au pus bazele conceptului de ,, Şcoală europeană”, în urmă cu 13 ani. Simt că mi-am pus, cumva, amprenta  asupra vieţii acestei şcoli. Cu sprijinul Asociaţiei Părinţilor, implicit al doamnei Stăncescu Mihaela,  am regăsit o fostă elevă al acesui liceu, doamna Mariana Motoianu, de profesie inginer constructor nave, care ne-a oferit o sponsorizare în valoare de 10.000 de lei , sumă cu care vom achiziţiona primele 100 de vestiare, asemănătoare şcolilor  din occident. Totodată,  am avut privilegiul de a participa, acum un an,  la un congres internaţional al arhitecţilor,  în cadrul căruia s-a pus în discuţie forma arhitecturală şi designul modern al  şcolilor. Recunosc că,  după acel moment, am vrut să demisionez din funcţia pe care o deţin, întrucât, consideram că vechiul local nu întruneşte nicio condiţie, după ultimele standarde europene. Însă, în noua clădire a Colegiului ,,Barbu Ştirbei, am găsit,cel puţin, o parte din conceptul arhitectural modern,  cu clase luminoase şi holuri generoase. În concepţia arhitecţilor, holurile nu trebuie să fie doar spaţii de tranzit, ci locuri destinate relaţionării interumane, socializării. De aceea, am gândit să le amenajăm, în acest scop. Vom amplasa scaune pe holuri şi vom pune  flori şi plante, pentru a crea o ambianţă cât mai vie şi cât mai plăcută.”, a spus prof. Eufrosina Amza.

Şcoala are 28 de cabinete. Fiecare dintre acesta vor fi dotate cu aparatură electronică de ultimă generaţie, cu câte un videoproiector, retroproiector şi câte un calculator.  Vor funcţiona 2 laboratoare de chimie, două de biologie, 4 laboratoare de informatică, 2 cabinete de limba franceză, 5 de limbi moderne, 4 cabinete de limba română şi 2 laboratoare de fizică, precum şi un cabinet de discipline socio-umanelab chimielab informatica.

 

 Premiul câştigat la ,,Olimpiadele Kaufland, investit în  dotarea unor ateliere pentru activităţi extraşcolare  

În anul şcolar 2015-2016, Colegiul ,,Barbu Ştirbei” a intrat în competiţia naţională ,,Olimpadele Kaufland”, unde a obţinut un meritoriu loc fruntaş şi a primit şi un premiu în valoare de, aproximativ,100.000 de lei, fapt ce a permis conducerii şcolii să amenajeze unele ateliere destinate activităţilor extraşcolare şi dotării acestora.  Va fi amenajat  un cabinet de dezvoltare personală şi  un cabinet multimedia. Totodată, elevii pot desfăşura activităţi legate de turism, într-un cabinet special, dotat cu corturi, cu saci de dormit, cu truse de mediu şi de prim ajutor. Va funcţiona şi un atelier de dans şi muzică, pentru care au fost achiziţionate instrumente muzicale în valoare de 6.000 de lei. În felul acesta, elevii îşi pot petrece recreaţiile,  într-un mod creativ, ascultând muzică interpretată la diferite instrumente, de colegii lor mai talentaţi şi, de ce nu, să danseze. Va fi  un atelier de folclor şi unul de jurnalism, în cadrul căruia va fi editată revista şcolii.  Au  fost achiziţionate şi 23 de perechi de role, pentru elevii  liceului.prof. Amza Eufrosinavoluntari in lucru 2amenajarea sp. verziDSCF5566teren de sportvoluntari in lucru

.

,,Omul sfinţeşte locul” acţiune de volutariat  pentru amenajarea noului sediu al Colegiului ,,Barbu Ştirbei”.

La începutul lunii august, la iniţiativa conducerii Asociaţiei Părinţilor a fost demarată  campania de voluntariat ,,Omul sfinţeşte locul”, în cadrul căreia,  întreaga echipă, formată din elevi, părinţi, angajaţi ai liceului, şi-a  unit  forţele pentru ca  noua locaţie să fie gata, la începutul noului an şcolar.

,,Apreciez foarte mult  ajutorul Asociaţiei Părinţilor, ce este condusă de doamna Marcela Popescu.”, a spus directoarea Amza.

Implicare maximă, din partea Primăriei, pentru finalizarea lucrărilor

Directoarea colegiului a ţinut să mulţumească tuturor factorilor implicaţi în finalizarea lucrărilor de construcţie, pentru noua locaţie.

„Mulţumesc Primăriei Călăraşi şi, implicit, domnului primar Daniel Drăgulin care s-a preocupat, îndeaproape, pentru finalizarea lucrărilor  la  noua clădire a colegiului nostru. Primăria Călăraşi a alocat fondurile necesare pentru achiziţia jaluzelelor şi pentru paza cu firmă specializată, 24 de ore din 24. Şi tot cu sprijinul Primăriei se vor amenaja spaţiile verzi şi straturile cu flori, din curtea liceului. Apreciem sprijinul acordat de către domnul inspector general şcolar, prof. dr. Constantin Tudor, doamnei prof. Camelia Croitoru, directorul Casei Corpului Didactic,  care au dat dovadă de multă implicare pentru punerea în funcţiune a acestei şcoli.Totodată, mulţumesc întregii echipe a liceului, care a pus umărul la amenajarea noii clădiri.

Colegiul nostru este o adevărată ,,Şcoală Europeană”, a precizat prof. Eufrosina Amza.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Gospodării afectate grav de precipitații, în municipiul Călărași

mar aug. 23 , 2016
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Pompierii militari din Călărași au fost angrenaţi, timp de aproximativ trei ore, în misiuni, contra-cronometru, de salvare a locuinţelor şi gospodăriilor cetăţeneşti, afectate de precipitațiile abundente.   Echipaje specializate de pompieri militari din cadrul Detașamentului Călărași au acţionat timp de aproximativ trei ore pentru evacuarea apei […]