Ciprian Pandea: ,,Ministerul Tineretului și Sportului pune accent pe finanțarea proiectelor”

Print Friendly, PDF & Email

Tânărul Ciprian Pandea, la numai 30 de ani, a reușit să atingă încă o performanță profesională: numirea sa în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului, reprezintă o nouă provocare pe care își dorește să o ducă la capăt, cu succes.

În decembrie 2016, la alegerile parlamentare, din calitatea sa de președinte interimar al organizației PSD, a dovedit conducerii centrale a partidului că are resurse să lupte și să obțină rezultate deosebite, acolo unde așteptările nu erau mari.

 După faptă și răsplată, spune o vorbă, iar ceea ce a urmat a fost confirmarea muncii depuse alături de o echipă tânără, care a reușit să aibă doi deputați și un senator, în urma voturilor obținute, zdrobind visul PNL de a deține supremația în județul recunoscut ca fiind ,,galben”.

Pentru Actualitatea de Călărași, Ciprian Pandea a spus ce își propune din noua calitate profesională pe care o deține, dar și în plan politic, ca președinte interimar:

Ciprian PANDEA: Numirea mea în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Tineretului și Sportului a venit în seara de 7 martie 2017 și a fost neașteptată. M-a bucurat și m-a onorat nominalizarea pe care atât domnul președinte Dragnea, cât și primul-ministru Sorin Grindeanu au făcut-o în ceea ce mă privește. Am avut o discuție cu ministrul Marius Alexandru Dunca și am primit atribuția de a mă ocupa de secțiunea Tineret, din cadrul Ministerului.

Câteva cuvinte spuneți-ne despre domeniul activității de tineret, de care răspundeți, și ce schimbări vreți să aduceți?

 Ciprian PANDEA: Din păcate, acestui minister nu i s-a acordat importanța cuvenită, de-a lungul timpului, motiv pentru care atât noul ministru, cât și noua echipă care s-a format după alegerile din decembrie 2016, încearcă să-i aducă măreția de altădată. Pentru că, atât tineretul, cât și sportul sunt foarte importante pentru România. Guvernarea PSD acordă o importanță deosebită tinerilor, motiv pentru care lucrăm la Legea Tineretului, care a intrat în dezbatere publică și sperăm ca până la vacanța parlamentară să reușim să o aprobăm.

Se va delimita foarte clar vârsta celor pe care îi numim tineri, se va veni în concordanță și cu legea voluntariatului, dar sunt și foarte multe  lucruri pentru tineri, special cuprinse în această lege. Personal am participat la câteva dezbateri interne, însă în mare parte legea a fost definitivată cu sprijinul doamnei secretar de stat, Gabriela Podașcă, și a directorilor din minister.

În momentul în care ați ajuns în această funcție ați spus că vă veți implica în stabilirea unui cadru legal de finanțare a cluburilor sportive, de la bugetul local.

Ciprian Pandea: Avem deja un draft pe care vrem să-l trecem prin Parlament, iar în momentul în care va fi publicat o să vedeți că este cea mai bună variantă pentru sprijinirea sportului de performanță.

Ne-am consultat cu foarte multe unități administrativ teritoriale, iar municipiul Craiova avut un aport deosebit, pe această temă, pentru că doamna ministru Olguța Vasilescu a sprijinit sportul permanent și a venit cu propuneri. Sperăm să fie finalizate propunerile, până la sfârșitul lunii iunie, și să intrăm într-o normalitate, pentru că inclusiv în nomenclatorul de meserii vor apărea modificări, cu denumirile necesare activităților sportive. La momentul acesta, un maseur este asimilat unui tehnician.

Mă bucur foarte mult că domnul ministru are încredere în mine și îmi permite să mă ocup nu doar de latura de tineret, ci să mă implic și în sport, pentru că, fiind președinte de organizație, reprezint un județ întreg. Veți vedea că la rectificarea bugetară, Ministerul Tineretului și Sportului va avea un surplus de bani, pentru proiecte. Pe 2 mai am avut o acțiune foarte frumoasă, legată de Ziua Tineretului, la care au participat mulți reprezentanți ai guvernului. Încercăm să ne implicăm atât cât se poate, pentru că în vară o să avem o serie de proiecte tematice pentru tineri și pentru studenți, și încercăm să le acordăm sprijinul.

În cadrul unui Consiliu Consultativ, pe care l-am avut pe teme de tineret, am venit cu o propunere pentru programul Start-up Nation. Am avut o discuție cu Harry Laufer, secretar de stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, ca să vină într-o zi la Minister toate asociațiile și fundațiile afiliate activității de tineret, pentru a le prezentă Programul Start-up Nation, pentru ca tot mai mulți tineri să poată beneficia de pe urma acestui program.

Vor fi și întâlniri punctuale pe care le veți organiza în județul Călărași?

Ciprian Pandea: Cu siguranță, da! Nu vă ascund faptul că Direcțiile Județene de Tineret și Sport au metodologie pentru proiecte proprii, dar din păcate, la nivelul județului Călărași, nu s-a făcut vizibilă această direcție. Mă voi implica personal să văd de ce nu s-au întâmplat anumite lucruri și care sunt soluțiile ca tot mai multe persoane, din jud. Călărași, să poată aplica pe acest program.

Cum încurajați tinerii să facă sport, pentru că există o situație îngrijorătoare, deoarece peste un sfert din copiii din România, cu vârsta de pâna la 8 ani, sunt obezi?

Ciprian Pandea: Aici este vorba și despre implicarea federațiilor. Noi, ca minister, ținem legătura cu federațiile sportive și unele se implică mai mult, altele mai puțin, dar o dată cu descentralizarea, care se va aproba în următoarele luni, se vor lua decizii pe plan local, de Consiliile Județene și Direcțiile Județene de Tineret și Sport. La Minister totul se vede centralizat, sunt multe cifre, dar în teritoriu problemele sunt mai aproape, pentru că autoritățile se pot implica altfel. Este foarte important sportul, în ceea ce privește sănătatea noastră, și trebuie văzut cum poate fi gestionată problema fondurilor. Noi am fost deficitari în ceea ce privește absorbția fondurilor europene și spun, cu regret, că la Consilul Județean au fost bani de proiecte pentru sport, respectiv tineret, și din păcate  doar două-trei  cluburi sportive au beneficiat de aceste sume. Ceea ce nu este normal, pentru că instituția reprezintă întregul județ, nu doar două-trei cluburi sportive.

În plan politic, vă rog să ne spuneți cum vă pregătiți pentru alegerile din 11 iunie, în cele două localități, Unirea și Lehliu-Gară?

Ciprian PANDEA: Am să fac mai întâi mențiunea că am primit o informare din partea conducerii centrale a partidului că, în toate organizațiile unde este conducere interimară, alegerile au fost amânate, după data de 11 iunie. Atunci vom perfecta și candidatura la președinția organizației județene.

Va fi o competiție între Ciprian Pandea și Iulian Iacomi?

Ciprian PANDEA: Fiecare are opțiunea de a candida sau nu, dar consider că e loc pentru fiecare.  Dumnealui și-a dorit să fie deputat și am muncit cu toții pentru asta.  Eu mi-am dorit să conduc organizația, astfel încât în 2020 să câștigăm în cât mai multe localități primăria, inclusiv președinția Consiliului Județean, un lucru care va fi ușor de atins, dacă vom fi și vom lupta toți sub sigla partidului. În ceea ce privește alegerile din 11 iunie, mă bucură faptul că cei care au fost numiți interimari în funcțiile de primar, în cele două localități, și-au făcut treaba așa cum era necesar și au demonstrat că merită încrederea noastră. Ne ajută foarte mult și programul de guvernare pe care domnul președinte Dragnea îl urmărește cu atenție și consider că nu trebuie să avem emoții în data de 11 iunie. Mergem pe continuitate, așadar, la Lehliu-Gară cu viceprimarul Ștefania Moga și la Unirea cu Florian Belu.

Acum mai mult ca niciodată trebuie să fim alături de candidații nostril, având în vedere că au fost și sunt localități conduse de primari PSD. Mă onorează dorința colegilor de la București, care și–au anunțat participarea în campanie, atât de la Lehliu, cât și de la Unirea.

Colaborarea cu Consiliul Județean este destul de prietenoasă, putem spune.

Ciprian PANDEA: Dacă sunt proiecte bune, care se adresează cetățenilor municipiului și județului, nu are rost să ne opunem, doar pentru a face opoziție. Nu vă ascund faptul că, odată încheiate alegerile, consider că nu trebuie să ne aflăm în campanie electorală, ci într-o campanie continuă pentru bunăstarea cetățeanului.

Mi se pare normal să colaborăm în termeni legali, în ceea ce privește dezvoltarea județului, pentru că dacă ne-am afla într-o luptă permanentă, de gherilă, singurii care ar avea de suferit ar fi cetățenii noștri. Există o colaborare bună, atâta timp cât se adresează întregului județ, dar am avut și puncte de vedere diferite și nu am votat dacă nu a fost văzută oportunitatea pentru anumite investiții. Dar asta nu înseamnă că dacă PSD are guvernarea la nivel national, iar PNL conduce județul, trebuie să fim într-o antiteză continuă. Trebuie să înțelegem că este prioritar binele cetățeanului.

Cum vedeți candidaturile PNL-ului, în cele două localități?

Ciprian PANDEA: Plecăm cu prima șansă, pentru că atât Ștefania Moga, cât și Florian Belu și-au făcut datoria față de cetățeni, foarte bine. Probabil că PNL-ul va încerca să câștige alegerile în aceste două localități, dar mă îndoiesc că se va întâmpla acest lucru, pentru că noi avem cei mai buni candidați.

Vă mulțumesc!

Please enter banners and links.

Next Post

Colegiul „Ştefan Bănulescu” la ceas aniversar: Împlinirea a 60 de ani de existenţă şi lansarea cărţii „Zbor în suflet”

mie mai 10 , 2017
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱 Miercuri, 17 mai, orele 11,00,  la sala „Barbu Ştirbei” va avea loc un eveniment desosebit, menit să marcheze cei 60 ani de existenţă ai Colegiului Tehnic „ Ştefan Bănulescu”. Cu acest prilej va fi prezentat un  spectacol festiv omagial,  realizat de colectivul de  cadre didactice […]