Cercetașii călărășeni locul I la „Game of the game”

Pe cercetașii din Călărași am avut plăcuta surpriză să îi descopăr, anul trecut, la Festivalul Dunării Călărășene. Concursurile pe care le-au organizat, modul în care i-au animat pe copiii prezenți, care nu știau cine sunt, dar care le-au intrat, pe loc, în joc, au creat o stare de spirit greu de descris în cuvinte. Preț de câteva ore, copiii au redescoperit plăcerea de a se juca, uitând de  jocurile de pe calculatoare. M-am întrebat cine sunt, unde activează și cum pot face să îmi înscriu și eu copilul la ei. Am făcut cunoștință și am aflat că este vorba de o familie de oameni pasionați, cărora li s-au alăturat alte persoane dornice să investească în dezvoltarea copiilor lor.

Mihai ZanfirMihai Zanfir este Comisar General Cercetaș în Asociația Cercetașilor Creștini Români, asociație care face parte din Federația ce are în componență 24 de țări. Pe lângă țările europene, este afiliată și Canada, singura țară din afara Europei care a dorit să facă parte din această federație, datorită structurii și educației păstrate după principiul lui Robert Baden Powell, fondatorul Mișcării Cercetașilor. Totul este făcut într-o perpetuă dezvoltare și animare a tineretului și  copiilor,  în spirit atât creștin, cât și ecologic, de educație și formare morală și socială.

De aproape un deceniu vă desfășurați activitatea la Călărași, deși nu foarte mulți au aflat, probabil, de Asociația Cercetașilor din municipiu.

Mihai Zanfir: În 2006, am revenit la Călărași, după ce am depus, în 2001, promisiunea de a fi cercetaș pe viață, de a forma tineri și am continuat această mișcare pentru copilul meu, pentru cei ai surorii mele și pentru copiii prietenilor noștri. Așa am început la Călărași, cu circa 12 copii, iar acum, una din fetele care au fost în Asociația noastră este deja bursieră în Canada, la regie-teatru. Avem o studentă la medicină, ingineri, care au plecat din rândul nostru și care, pe lângă activitatea lor profesională, merg și pe dezvoltarea personală, pentru că au rămas legați de activitatea de voluntariat.

Ce grupe aveți organizate și care sunt tipurile de activități desfășurate?

Mihai Zanfir: Lucrăm pe două secțiuni: masculină și feminină. Fiecare secțiune este împărțită în trei categorii de vârstă: 6-11 ani (Lupișori-băieții și Mămăruțe-fetele), 11-17 ani (cercetași și cercetașe) și 17-24 de ani (Drumeți și Călăuze). După această vârstă de 24 de ani se face retragerea din Asociație a Drumețului și a Călăuzei, iar o parte dintre ei se întorc și depun promisiunea de Cercetaș pe viață sau Drumeț/Călăuză pe viață, care continuă formarea copiilor. Baden Powell a fost bun prieten cu Rudyard Kipling, cel care a scris Cartea Junglei pe specificul activității de cercetaș. La Lupișori, personajele principale sunt cele din Cartea Junglei, iar la Mămăruțe, de 10 ani, se folosește povestea „Dumbrava Minunată”.

Jocuri de cercetasi in Parcul Central Calarasi.jpg sDați-ne câteva exemple de activități pe care le faceți cu copiii

Mihai Zanfir: Tot ce înseamnă educație în această Asociație se face prin exemplu personal. Niciodată nu îi cerem vreunui copil să facă ceva ce noi nu am face sau nu am făcut niciodată. Le-am arătat mereu cum pot fi mai buni, mai înțelegători unii cu alții, cum să fie frați, întru cercetășie. Pe lângă activitatea de formare individuală, transmiterea diferitelor informații se face având la bază jocul, care vine în întâmpinarea copiilor de a face diverse lucruri, urmărind dezvoltarea personală, abilitățile și munca în echipă. Fondatorul Mișcării de Cercetași spunea că dacă rupem din mișcarea de cercetași partea de spiritualitate, obținem o asociație de montaniard și ecologie, și dacă rupem partea de drumeție, cea de explorare a naturii, obținem o asociație spirituală. Una din legile cercetașilor spune că cercetașul vede în natură lucrarea lui Dumnezeu, el iubește plantele și animalele, ceea ce arată că există o legătură foarte puternică între natură și Creator. Cu această informație, copilul începe să aibă un susținător și în momentele de cumpănă, are speranța.

De aproape un an de zile, v-ați mutat în casă nouă, dar, pe lângă activitățile desfășurate în plan local, aveți și deplasări în afara orașului. Dați-ne câteva amănunte despre programul pe care îl derulați și ce taxe practicați.

Cercetasi sMihai Zanfir: Taxa de înscriere este 50 de lei, care cuprinde taxa către Federație și către Asocație, și 10 lei se plătesc lunar, pentru diferite lucruri care ne sunt necesare în activitățile curente.

Mulțumim Muzeului Municipal Călărași pentru că, de un an de zile, ne-a invitat și ne-a permis ca, pe lângă activitățile specifice, să facem și câteva ateliere de abilități manuale. Ni s-au alăturat medici, cadre didactice și alți specialiști, iar încununarea muncii de peste an se termină vara, cu taberele specifice. Anul acesta, în perioada 23-25 iulie, mergem la mare cu Lupișorii și Mămăruțele, la o pensiune pe care am găsit-o cu un preț acceptabil, într-un loc care ne permite să desfășurăm o activitate deosebită. Aici, relațiile dintre copii se vor lega și mai mult, dar și încrederea în ei, că pot să se desprindă de părinți și să se descurce singuri. Apoi, împreună cu soția mea, Oana, care este Comisar General la secțiunea feminină, vom merge, între 3-8 august, în tabăra de 12 stele a Europei, care va avea loc în Germania, unde este o tabără periodică a echipei federale de creare și formare a membrilor. Este onoare pentru noi să fim invitați și acceptați în această tabără și, în ciuda eforturilor financiare pe care trebuie să le facem, vom reuși să ajungem. Între 17-24 august va avea loc, la Călărași, o tabără națională, pe una din insulele din minunata zonă a Luncii Dunării, unde vor veni cercetașii din Alba-Iulia, Cluj, Bacău, iar la finalul taberei îl așteptăm pe Comisarul Federal, Martin Hafner. Acesta este responsabilul pedagogic la nivel de Federație, la ambele structuri -feminină și masculină-  prezență care ne va motiva și îi va mobiliza pe copii, toți fiind dornici să se întâlnească cu șeful cel mare, cum le place să spună. Prietenia dintre ei s-a legat foarte mult, anul trecut, când am fost într-o tabără internațională, într-un Eurojam. Eurojamboreea are loc o dată la 10 ani, iar o generație de copii are șansa o singură dată să se întâlnească, în acest mod. Au fost 12.500 de cercetași prezenți din Europa și Canada, anul trecut, și încă 3000 de adulți care au organizat și mobilizat acțiunea ce a avut loc într-o pădure, aproape de plaja din Normandia, la Saint Evroult Notre Dame du Bois.

Cercetasii calaraseni pe plaja din Normandia.jpg sEchipa de cercetași din Călărași a reușit să se impună la această întâlnire

Mihai Zanfir: Au fost diferite activități desfășurate pe nivelul de pregătire al fiecăruia, iar fetele din Călărași, din patrula Delfinul, au reușit să obțină locul I, la Game of the game (Jocul jocurilor), care este ca un campionat mondial al cercetașilor, unde am obținut cel mai mare rezultat.

Ceea ce arată că pregătirea de aici, poate fi comparată cu educația cercetașilor din Europa. Evenimentele, însă, nu se opresc aici.

Mihai Zanfir: Într-adevăr, vom avea o întâlnire, la nivel Asociativ, unde vom avea un camp mobil și ne pregătim pentru evenimentul de anul viitor,când va fi o acțiune majoră, pentru că se împlinesc 65 de ani ai Federației Europene, 25 de ani de când s-a înființat Asociația din România și 10 ani de când există Asociația din Călărași. Simboluri europene vor ajunge la Asociațiile membre, iar unul dintre momente va avea loc la Alba-Iulia, la cetate, fiind organizată o noapte a cercetașilor. Se vor trage salve de tun, în cinstea noastră, și apoi, toate aceste simboluri vor fi transferate către Călărași, în luna mai 2016, când vreau să avem un week-end al cercetașilor, cu activități specifice. După acest moment, cu cercetașii din Ucraina, pe care îi sprijinim în dezvoltare și afiliere, vom parcurge Bucovina, plecând de la Mânăstirea Voroneț, până la Putna, pe jos, cu aceste simboluri și traversăm la Cernăuți, împreună cu steagurile României, Uniunii Europene, Asociației și al Ucrainei, unde vom preda aceste simboluri Asociației din Ucraina, care va parcurge drumul până la Cracovia, unde în august 2016, le vom înmâna Papei Francisc.

cercetas salutandCei care au parcurs acest interviu și cărora le-ați suscitat interesul pentru acțiunile pe care le faceți, doresc, cu siguranță, să știe cum se pot alătura și ei Asociației din Călărași.

Mihai Zanfir: Anul acesta ne-am încheiat activitatea, iar sâmbătă vom avea ultima întâlnire în care vom stabili detaliile legate de taberele de vară. Din octombrie, putem fi găsiți la Muzeul Municipal Călărași, sâmbătă de sâmbătă, și pot veni către noi, fără niciun fel de problemă, persoane din toate categoriile de vârstă, începând cu 6 ani și până la 80 de ani, dacă sunt dornici să participe la activitățile noastre.

Vă mulțumesc și vă doresc mult succes, în această vacanță activă pe care urmează să o aveți, alături de membrii Asociației Cercetașilor din Călărași!

Next Post

Primăria Călăraşi: Nu se pot acorda gratuităţi pentru transportul local, până la încheierea unui nou contract de delegare de gestiune

vin iul. 10 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Tot mai mulţi cetăţeni din municipiul Călăraşi s-au declarat nemulţumiţi de   faptul că primăria nu acordă gratuităţi pentru transportul public local, conform prevederilor legale.  Ca urmare a sesizărilor primite de la cetățenii municipiului, Primăria municipiului Călărași, pentru bună infomare, precizează următoarele: între Consiliul Local al […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!