Centru de Documentare româno-francez, la Liceul ,,Mihai Eminescu”, cu sprijinul Şcolii ,,Epams”

proiect romano-francez  2Graţie unui parteneriat între Liceul Teoretic ,,Mihai Eminescu” din Călăraşi şi Şcoala Epams Belleville sur Bar, din regiunea Ardennes, Franţa, va fi amenajat un Centru de Documetare româno-francez, la acest liceu. Iniţiativa a apartinut colectivului de cadre didactice de la Şcoala Epams care a dorit să asigure finanţarea necesară amenajării spaţiului respectiv în incinta liceului călărăşean. Profesorii: Maryse Boutillon, Christine Masssiaux, Lionel Martin, Francis Wins, alături de elevii: Florian Maigrot, Sébastien Camus, Emilien Roger, Frédéric Pellot, Laurent Lamoureux şi Thomas Faisien, au sosit în Călăraşi, la finele săptămânii trecute. Vineri, 17 iulie, profesorii şi elevii francezi, însoţiţi de prof. Ioana Dumitru de la Liceul ,,Mihai Eminescu” şi de câteva eleve de la Colegiul Naţional ,,Barbu Ştirbei”, au făcut o scurtă incursiune în Călăraşi, pentru a face cunoştinţă cu reprezentanţii instituţiilor publice călărăşene.

Un prim popas l-au făcut la Primăria Călăraşi, unde au stat de vorbă cu viceprimarul Marius Dulce, pentru a cunoaşte cât mai multe aspecte din administraţia călărăşeană. Viceprimarul Dulce şi-a exprimat public tot sprijinul său în demersul lăudabil de a fi amenjat, la Călăraşi, un Centru de Documentare româno-francez. Apoi, au avut o scurtă întrevedere la Inspectoratul Judeţean Şcolar, cu inspectorul general prof. dr. Constatin Tudor. Astfel, oaspeţii francezi au aflat mai multe detalii despre învăţământul românesc, despre rezultatele obţinute la examenul de bacalaureat de către absolvenţii călărăşeni, dar şi despre activitatea educaţională a liceelor tehnologice. O surpriză plăcută le-a fost făcută de către trei elevi călărăşeni, Carla, Horia şi Andrei care au susţinut, în faţa lor, un mic concert live, la chitară şi voce, cântând câteva melodii din repertoriul românesc, francez şi britanic. De asemenea, oaspeţii francezi au avut prilejul să cunoască municipiul Călăraşi, vizitând mai multe obiective de atracţie. I-au cunoscut, de asemenea, pe antrenorii şi sportivii din Lotul de Caiac-Canoe, din cadrul Clubului Sportiv Muncipal. Liceenii călărăşeni care au făcut cunoştinţă cu profesorii şi elevii de la Şcoala ,,Epams” au avut, astfel, şansa să își îmbunătățească, prin discuţiile purtate, limba franceză şi să afle cât mai multe despre comunitatea franceză şi să lege prietenii. Până la finele lunii, atât elevii călărăşeni, cât şi grupul de francezi desfăşoară o interesantă incursiune prin ţară, pentru a vizita cele mai frumoase locuri din România (Vulcanii Noroioşi, litoralul românesc, staţiunea Predeal, Castelul Peleş, Cetatea Râşnov, Staţiunea Sărata Monteoru şi Castelul Bran).

proiect rom francez 3Prof. Ioana Dumitru, coordonatoarea acestui proiect a dorit să aducă în atenţie importanţa parteneriatului dintre Liceul Mihai Eminescu şi Şcoala ,,Epams”.

,,Elevii călărăşeni, participanţi la acest proiect își pot îmbunătăți cunoştinţele şi nivelul de conversaţie în limba franceză. Cum în aceasta perioadă, tinerilor ce doresc un post într-o multinaţională li se cere să cunoască 2-3 limbi străine şi să fie buni specialişti, iată o bună oportunitate pentru elevii călărăşeni de a participa la un astfel de proiect, în care ei să facă, timp de 10-12 ore din 24, conversaţie în limba franceză, să cunoască elevi şi profesori din Franţa.

Dealtfel, proiectul pune bazele şi unei alte colaborări între instituţii de învăţămant cu profil tehnologic, privind o nouă abordare a învăţământului vocaţional, urmând modele de succes implementate în Franţa, precum şi modele ce au ca scop educaţia copiilor cu nevoi speciale şi dizabilităţi uşoare. Profesorii francezi prezenți la Călărași au prezentat exemple de buna practică din şcoala de unde provin, în ceea ce priveşte sprijinirea şi susţinerea elevilor în dezvoltarea deprinderilor profesionale sau ameliorarea pregătirii pentru anumite discipline care să-i ajute pe elevi să urmeze cursurile în colegii.

Colaborarea începută în anul 2003 cu Asociatia Mocapi continuă, astfel, şi în anul 2015, cu proiectul realizat cu institutia Epams Belleville sur Bar, regiunea Ardennes. Sperăm să aibă un impact pozitiv asupra elevilor din ambele ţări şi să fie repetată în anii ce vor urma! Mulţumim elevilor din Colegiul ,,Barbu Ştirbei” pentru implicarea deosebită, în acest proiect, Primăriei Călăraşi, Inspectoratului Şcolar şi direcțiunii Liceului “Mihai Eminescu” pentru sprijinul acordat!”,a spus prof. Ioana Dumitru.

elevii de la Colegiul Barbu Stirbei au sustinut un mic moment muzicalAcest parteneriat româno-francez deschide multe oportunităţi pentru elevii călărăşeni. Dar, regretabil este faptul că, la acest proiect, nu au participat decât câţiva elevi de la Liceul ,,Mihai Eminescu”. Probabil că mulţi dintre ei au preferat să-şi petreacă vacanţa într-un mod nu atât de util de şi constructiv, aşa cum este  participarea la acest proiect deosebit, ce ar fi însemnat pentru ei o experienţă inedită, plăcută şi necesară.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Tragedie în urma exploziei de la ISU Călăraşi: Un pompier a decedat

lun iul. 27 , 2015
În dimineaţa zilei de astăzi, la ora 5,30 s-a stins din viaţă unul dintre cei doi pompieri răniţi grav, în urma exploziei de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă(ISU) Călăraşi. Potrivit Mediafax, acesta avea arsuri pe 95% din suprafaţa corpului. Cei doi pompieri au fost transportaţi vineri 24 iulie la […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!