Centrele „Demnitate regăsită” se transformă în ruine, în timp ce ancheta DNA nici nu a început

Scandalul legat de proiectul „Demnitate regăsită”, din Călăraşi, este departe de a se fi încheiat. Din 2008, de când a început implementarea proiectului respectiv, prin restructurrarea Centrului de Recuperare Neuropsihiatrică de la Plătăreşti  şi construcţia celor trei centre (CITO – Vlad Ţepeş, CRRN – Cuza Vodă şi CRRN – Dichiseni), şi până în prezent, situaţia este, în continuare, incertă. Construcţia celor trei centre a fost oprită în anul 2011, când Ministerul Muncii nu a mai acordat fonduri pentru finalizarea acestora. Mai mult decât atât,  Direcţia Generală de Asistenţă  Socială  şi  Protecţiea Copilului, instituţie care are în administrare centrele respective, a solicitat în anul 2015 o expertiză tehnică a lucrărilor efectuate şi s-a constatat un prejudiciu de 1,1 milioane de euro (aproximativ 52 de miliarde de lei vechi), aspect confirmat şi de către Curtea de Conturi. Având în vedere acest lucru, în anul 2015, cele două instituţii precum şi Consiliul Judeţean Călăraşi,  ce este co-partener în proiectul „Demnitate Regăsită”, au făcut plângere penală la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) pentru prejudiciul constatat.

La nivelul DNA a fost înregistrat dosarul nr.371/P/2015 la Secţia de combatere a corupţiei. Au trecut aproape doi ani de zile, de atunci, iar ancheta DNA nici nu a început. În toată această perioadă, conducerea DGASPC a făcut toate demersurile necesare pentru  clarificarea situaţiei în care se află cele trei centre sociale de la Vlad Ţepeş, Dichiseni şi Cuza Vodă. La finele anului trecut, pe data de 12 decembrie 2016,  a avut  loc o întâlnire  între reprezentanţii conducerii DGASPC Călăraşi, ai Consiliului Judeţean Călăraşi şi o comisie formată din reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale a Persoanelor cu Dizabilităţi,  în frunte cu preşedintele acesteia, Mihai Tomescu. În cadrul întâlnirii, reprezentanţii DGASPC au  adus la cunoştinţă faptul că DGASPC a acţionat în instanţă firma constructoare, S.C. ICM Antrepriză Nord SRL, pentru prejudicul constatat. Lucrările au fost sistate în anul 2011 şi au fost realizate în proporţie de doar 80%. La ora actuală,  dotările sunt depozitate în unele centre din subordinea DGASPC şi într-un spaţiu al Consiliului Judeţean.

Un aspect destul de important este şi faptul că, la finele lunii ianuarie, conducerea DGASPC a solicitat Consiliului Judeţean un aviz favorabil pentru deblocarea a 6 posturi de muncitori, pentru asigurarea pazei pe timp de noapte.  Directorul executiv al DGASPC Călăraşi,  Doiniţa Nicolae, a menţionat în solicitarea respectivă că asigurarea este imperios necesară pentru evitarea sustragerii de bunuri şi a vandalizării obiectivelor. Privind acest aspect, Curtea de Conturi a considerat că acest fapt constituie un nou prejudiciu, aceste cheltuieli putând fi considerate nelegale. La rândul său, Consiliu Judeţean are intenţia continuării investiţiilor, dar nu poate interveni întrucât acest aspect poate fi considerat ca distrugere a bunurilor.

Mai mult decât atât, DGASPC Călăraşi a deschis un litigiu în instanţă împotriva firmei constructoare S.C. ICM Antrepriză Nord SRL, pentru recupararea prejudiciului. Pe data de 11 ianuarie 2017, Tribunalul Călăraşi a dat următoarea sentinţă: „Având în vedere faptul că la Direcţia Naţională Anticorupţie –Secţia combatere a Corupţiei, se află instrumentarea dosarului nr. 371/P/2015, în temeiul art. 413.alin. 1 pct.2 Cod de procedură civilă, dosar în care se afectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu, suspendă judecarea cauzei până la soluţionarea definitivă a acesteia.

De menţionat este faptul că toate solicitarile emise de către Consiliul Judeţean şi de către DGASPC, referitor la stadiul anchetei privind construcţia centrelor „Demnitate regăsită”, au rămas fără răspuns din partea DNA.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

CRFPA Călăraşi, în sprijinul elevilor de la Grupul Şcolar „Dan Mateescu”

joi apr. 20 , 2017
Prin serviciile pe care le oferă Centrul Regional de Formare Profesională a Adulţilor (CRFPA)  asigură un sprijin real tuturor  celor care doresc să obţină o calificare în vederea ocupării unui loc de muncă. Printre categoriile vizate care pot beneficia de consiliere şi de  formare profesională sunt şi elevii de liceu, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!