Camera Agricolă Călăraşi a atras 7 milioane de euro din fonduri nerambursabile

2014-08-25 11.48.14Se poate spune că activitatea Camerei Agricole Călăraşi, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean este una foarte importantă, având în vedere faptul că specialiştii săi sunt preocupaţi îndeaproape de problemele agriculturii călărăşene. Prin serviciile pe care le dezvoltă, această instituţie acordă, în mod gratuit, asistenţă tehnică, fermierilor, organizează cursuri de formare profesională în domeniul agricol şi asigură consultanţă în realizarea proiectelor europene ce pot fi accesate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală(PNDR). Pentru a fi aduse în atenţie realizările acestei instituţii dar şi importanţa activităţii sale, la începutul acestei săptămâni, a fost organizată o conferinţă de presă, prima din ultimii 5 ani. Directorul Camerei Agricole, ing. Ion Stan a ţinut să aducă în faţa opiniei publice activitatea celor 19 specialişti, ce lucrează în cadrul oficiilor locale din judeţ cât şi în Călăraşi.

,,Chiar dacă nu este cunoscută, pe deplin, activitatea instituţiei noastre, pot să spun că este una extrem de importantă, venită în sprijinul micilor exploataţii care reprezintă aproximativ 70% din firmelor agricole din judeţul nostru. Prin serviciile pe care le oferim, suntem aproape de fermieri. Doar în ultimele trei luni au beneficiat de consultanţă dar şi de informaţii utile, peste 200 de agricultori. Aceste realizări le-am obţinut în situaţia în care nu dispunem de condiţii optime pentru desfăşurarea activităţii. Structura IT este mult uzată şi depăşită iar, în judeţ, ne deplasăm cu o Dacie, veche din 1993. Însă, avem în vedere ca, prin fondurile extrabugetare pe care le obţinem, să achiziţionăm laptop-uri noi şi să cumpărăm un autovehicul nou, necesar deplasărilor în teren”, a spus directorul Stan.

Cu toate acestea, una dintre cele mai importante realizări ale Camerei Agricole o reprezintă atragerea fondurilor europene nerambursabile, prin întocmirea proiectelor accesate pe PNDR.

,,Suntem singura entitate din judeţ ce asigură consultanţă gratuită acelor fermieri ce administrează 6400 de exploataţii agricole de subzistenţă din judeţ. Am realizat foarte multe proiecte pe Măsura 141, prin care, ei au obţinut cei 7500 de euro necesari dezvoltării microfermelor. De la prima întâlnire cu fermierii care doresc să acceseze proiecte europene şi până în momentul concretizării acestora, depunem o muncă titanică, ceea ce presupune obţinerea avizelor şi autorizaţiilor de la instituţiilor de resort, dar şi realizarea documentaţiei necesare. Am întocmit 340 de proiecte pe diferite măsuri, din cadrul PNDR  ce se ridică la 7 milioane de euro, fonduri europene atrase în judeţul Călăraşi în exerciţiul bugetar 2007 – 2013.  Aproximativ, 300 de entităţi economice au fost create (persoane fizice individuale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale) ca urmare a accesării de fonduri. Aceştia plătesc, în prezent, taxe şi impozite la bugetul de stat”, a precizat ing. Maricica Dobrin din cadrul Camerei Agricole Călăraşi.2014-08-25 11.48.43

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Consiliul Județean Călăraşi caută administrator public

mie aug. 27 , 2014
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Astăzi, Consiliul Judeţean a pus pe ordinea de zi a proiectelor ce urmează a fi aprobate, modificarea Organigramei, a Statului de funcții si Regulamentului de Organizare si Funcționare al aparatului de specialitate al Consiliului Județean Calarasi. La prima vedere, proiecte de hotărâre de acest gen […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!