Spitalul Județean de Urgență Călărași continuă să fie sursă de nemulțumire pentru cei care îi trec pragul. Deseori, ne lovim de lipsa personalului, deoarece doctorii aleg, în număr tot mai mare, să profeseze în centrele universitare, în detrimentul spitalelor mai mici. Dar, se întâmplă și să avem medici, dar lucrurile să nu funcționeze la parametri normali.
În acest număr, ne-am propus să aflăm ce se întâmplă cu Unitatea de Primiri Urgențe Pediatrie, un loc unde noi, părinții, ne dorim ca micuții noștri să fie tratați cu maximă rapiditate și devotament.
În ultimul timp, tot mai mulți părinți au reclamat faptul că la UPU Pediatrie lucrurile nu funcționează așa cum ne-am aștepta să se întâmple la o unitate de primiri urgențe copii. Dacă ai o problemă cu copilul dimineața și vii la UPU Pediatrie, ai toate șansele să stai la ușă ore bune, pentru că…nu este medic de serviciu. De această situație s-au lovit tot mai mulți părinți, care au stat ore în șir, cu copiii care se simțeau rău, până să binevoiască să coboare un doctor.
Am dorit, mai întâi, să obținem punctul de vedere al managerului Spitalului Județean de Urgență Călărași, Dan Romulus Șerban.
Întrebat de ce medicii nu coboară la UPU Pediatrie, acesta ne-a declarat:
“În mod normal, copiii care vin, în timpul zilei, ar trebui văzuți în Ambulatoriul de specialitate, dar care nu funcționează pe pediatrie, pentru că cei trei medici pe care îi avem, au cabinete particulare. Legislația le permite acest lucru și nu pot face două contracte cu Casa de Sănătate, unul pentru privat și unul pe cabinetul din Ambulator. Astfel, e văduvită populația din Călărași de asistență medicală pe pediatrie, în policlinică.
Medicul care este de serviciu pe secția de pediatrie nu este obligat, de lege, să coboare în UPU, unde trebuie asigurată activitatea cu alți medici de specialitate, pe care noi nu-i avem, însă. Și nu-i avem, nu pentru că nu vrem, ci pentru că nu vine nimeni! De curând, am scos posturi la concurs pentru UPU, pentru secția de pediatrie, și nu numai, și nu a venit nimeni. Așa că trebuie să le rugăm pe doctorițele care sunt de serviciu pe secție, să coboare între orele 8.00-13.00, la cazurile care se prezintă la urgențe. Abia după ora 13.00 începe garda și atunci sunt obligate să coboare.
În acest caz, nu pot apela decât la o înțelegere verbală, între mine și doctori, că dacă apar cazuri, în această perioadă de timp, să vină să vadă urgențe sau să îi consulte pe copii pe secție.
Dacă le forțez mâna, amenință că pleacă la cabinetele particulare unde câștigă, lejer, 10.000 de lei pe lună, cu atât mai mult cu cât două dintre ele vor ieși la pensie în următorii doi ani. Și asta ar duce la închiderea secției de pediatrie, pentru întreg județul. După ora 13.00, medicii sunt obligați să-i vadă pe cei care vin pe UPU Pediatrie.”
Ce se întâmplă dacă, totuși, copiii “îndrăznesc” să se îmbolnăvească, între orele 8.00-13.00? Mai vin la UPU Pediatrie?
R.Șerban: “Varianta este să meargă sus pe secție. Nu mi-a reclamat nimeni că, o dată a ajuns pe secția de pediatrie, nu a fost consultat copilul. Aici nu am depusă nicio reclamație! Dumneavoastră invocați numeroase nemulțumiri, dar la secretariat nu s-a depus nicio hârtie. Am avut câteva reclamații verbale și m-am implicat să fie rezolvate.”, ne-a declarat managerul spitalului.
Pentru a obține punctul de vedere al șefei de secție, dr. Minodora Miron, am mers pe secția de pediatrie. Ne-am dus aproape ora 14.00, oră la care activitatea nu este la fel de intensă ca în timpul zilei, fiind și considerată oră de odihnă, pentru copii.
Dar, supriză: cea care ne-a răspuns la ușa încuiată (credem că mai degrabă pentru musafiri nepoftiți ca noi, decât din dorința de a-i proteja pe copii, după cum se comportă personalul medical), după ce i-am spus că suntem de la presă, a dat dinainte verdictul că nu e loc de discuții acolo cu șefa de secție. La insistența noastră, a anunțat-o pe aceasta că vrem să discutăm, preț de câteva minute, iar răspunsul a venit prompt: “Nu se poate, este la vizită!”
Am încercat să o contactăm telefonic, dar ne-am izbit, preț de câteva zile, de un veșnic ton de ocupat, setat, desigur, pentru cei care nu trebuie să o deranjeze.
Lăsând la o parte legislația, care nu-i obligă pe acești medici, ca în segementul orar menționat, să asigure garda la UPU, ne oprim la om și la profesia aleasă.
La ce bun un jurământ sacru depus, dacă tu, ca medic, ai ajuns să faci această meserie doar cu gândul la tine și nevoile tale, fără să îți pese că un copil suferă și că viața lui poate depinde de atenția pe care NU i-o oferi?
De altfel, la conferința săptămânală, Răducu Filipescu, președintele Consiliului Județean, instituție în subordinea căreia se află spitalul, a spus că refuzul medicilor de a acorda consultație unui copil este incalificabil și că astfel de persoane nu pot fi considerate medici. Acesta a declarat că urmează să discute cu conducerea spitalului și cu șefa secției de pediatrie, pentru ca astfel de situații să nu se mai repete.
Lăsând la o parte faptul că șefa secției de pediatrie, Minodora Miron, a încercat să se folosească de presă doar atunci când a simțit nevoia să se plângă, spunând că e sub demnitatea ei să fie obligată să semneze condica la 8.00 dimineața, și asta pentru că era înregistrată întârzierea la program, aceasta, când a fost întrebată, (tot în timpul unui scandal ce viza secția pediatrie!) de un post de televiziune, dacă și-ar trata copilul aici, a dat un răspuns halucinant, care confirmă realitatea creată chiar de ei: “NU!”
Alte cuvinte sunt de prisos!