Călărași: ORAŞUL DIN ARHIVE

Prof. Nicolae Ţiripan

Arhivele Naţionale Călăraşi

 calarasiDe-a lungul anilor, cu deosebire după înfiinţarea judeţului Călăraşi în anul 1981, dar mai ales începând cu anul 1990, în presa locală şi publicaţii de specialitate, au fost publicate numeroase studii şi articole privind istoria celor 417 ani atestaţi documentar ai aşezării de la cotul Borcei, sub forma prezentării unor evenimente petrecute aici, a unor edificii publice, a unor personalităţi ce s-au născut aici, a unor aspecte privind viaţa economică, culturală, sportivă, etc. Nimeni nu s-a gândit însă până în prezent la o prezentare a evoluţiei aşezării sub aspectul extinderii sale teritoriale.

Plecând de la acest aspect, de la ce s-a prezentat de-a lungul anilor, dar aducând şi multe lucruri inedite, am gândit un proiect pe care l-am intitulat „ORAŞUL DIN ARHIVE”, proiect ce va începe în anul când oraşul împlineşte 160 de ani de la emanciparea de sub stăpânirea Epitropiei Spitalului Colţea şi se va încheia, probabil, în anul 2013, când se vor împlini 180 de ani de când Călăraşii au devenit capitala judeţului Ialomiţa şi căruia dorim să-i dăm viaţă prin intermediul ziarului „Actualitatea de Călăraşi”.

Ce ne propunem prin acest proiect?  Plecând de la stadiul actual al cercetărilor pe care le-am întreprins pe parcursul anilor în arhivele călărăşene şi din alte judeţe, vom prezenta călărăşenilor, dornici să cunoască istoria oraşului lor, cum s-a extins aşezarea de azi de la sătucul lichireştenilor lui Dragu Postelnicu de la Slătioara, sătuc ce ocupa doar centrul municipiului Călăraşi de astăzi, la oraşul gândit de domnitorul Barbu Ştirbei şi pus în plan de inginerul Scarlat Popovici la 1851 – 1852, apoi extinderea de după primul război mondial până la venirea comuniştilor la putere. Pe baza documentelor vom prezenta cum au gândit de-a lungul timpului edilii dezvoltarea de moment sau în perspectivă a oraşului nostru, cum au apărut edificiile publice – cu un scurt istoric al fiecăruia -, cum erau repartizate zonele nelocuite si ce funcţiona în aceste zone, astfel încât călărăşeanul  de astăzi  să poată avea  o imagine a ceea ce a fost oraşul într-un anumit moment al istoriei sale. Pentru ilustrarea celor prezentate ne vom folosi de planuri, fotografii, documente care se păstrează în Arhivele din Călăraşi, de la Bucureşti, Slobozia,Constanţa sau alte judeţe.

Suntem conştienţi că nu este un proiect uşor, dar sperăm ca scopul propus: cunoaşterea de către călărăşeni a istoriei propriului oraş, să fie atins.

Pentru a completa stadiul actual al cercetării noastre, facem un APEL DE SUFLET la toţi călărăşenii care deţin fotografii, documente sau orice alte mărturii ce pot întregi proiectul nostru, să ne contacteze la sediul Arhivelor Naţionale Călăraşi din municipiul Călăraşi, strada Pompieri nr. 1 (Cazarma Pompierilor), telefon 0242316118.

 

Please enter banners and links.

Next Post

Pompierii călărășeni au salvat persoane afectate de viscol în Vrancea

mar ian. 29 , 2013
Pompierii călărăşeni au acţionat timp de 4 zile în judeţul Vrancea la misiuni dificile, care au vizat acordarea primului ajutor şi transportul mai multor oameni aflaţi în localităţi izolate şi afectaţi de viscol şi cantităţile mari de zăpadă, S-au deplasat la această misiune 4 pompieri militari cu un UTV şenilat […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!