Managementul preluat de către Dan Romulus Șerban, la Spitalul Județean de Urgență Călărași, a început prin transmiterea unor propuneri către Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Punctual, managerul Dan Șerban a solicitat ca medicii rezidenți, care vin la spitalul din Călărași, să fie plătiți suplimentar cu burse de rezidențiat, conform OUG 103/2013. Similar s-a propus ca pe specialitățile deficitare, unde lipsa medicilor este acută, să se acorde burse pentru medicii specialiști/primari, ce se stabilesc în zonă. În solicitare se menționează ca banii să fie alocați de Guvern prin Consiliile Județene, pentru ca medicii din zonele favorizate, cum ar fi centrele universitare, să nu poată ridica pretenții suplimentare de salarizare. Sumele alocate s-ar reduce corespunzător sau ar dispărea, atunci când specialitatea deficitară ar pierde acest calificativ.
Totodată, managerul Șerban a propus ca medicii cu rezidențiat pe post, aflați în anii terminali de pregătire, să poată susține, la cerere, examenul de specialitate mai devreme și să-și continue rezidențiatul, până la finalizarea studiilor.
Am avut ca punct de plecare, la această solicitare, chiar cazul petrecut la Spitalul Județean de Urgență din Călărași, unde a fost operată, de curând, o tânără cu patologie complexă și un grad de handicap. Era o operație de cezariană impusă de gradul de urgență a stării pacientei. S-a acordat anestezie generală din cauza unei coloane vertebrale modificate. Pacienta a născut doi gemeni, însă a intrat în stop cardiac. Deși stopul a fost resuscitat, pacienta a fost transferată la un spital din București, unde a murit după 14 zile. Manevra anestezică a fost efectuată de un medic în an terminal. În urma mediatizării și a anchetelor făcute, s-a constatat că, deși decesul nu îi putea fi imputat medicului rezident, acesta nu a avut acceptul singurului medic anestezist al spitalului, care iese la pensie, în luna august. Ancheta a arătat că medicul rezident mai acordase anestezii de diverse tipuri (generale, rahianestezii, i.v.) în spital și că era pregătit pentru asemenea activități, dovada pregatirii sale fiind certificată de soluționarea unor cazuri de intoxicație cu alcool metilic, mediatizate pe posturile naționale de televiziune. Acest examen anticipat îi poate permite medicului rezident asumarea manevrelor impuse de cazul medical.”, a spus managerul Dan Șerban.
O altă propunere transmisă către Casa Națională de Asigurări de Sănătate este cea legată de contractul cadru pe anul 2015, în contextul în care Spitalul Județean beneficiază de un ambulatoriu integrat. Conform regulei actuale, un medic nu poate avea două contracte cu CAS: ori îl are cu cabinetul particular, ori pentru Ambulator. Propunerea transmisă este ca medicilor din spitalele cu ambulator integrat, unde activitatea este asimilată activității din spital, să le fie permis să își desfăsoare activitatea și în ambulator și în spital, chiar dacă au încheiate contracte pe cabinetele particulare cu CAS.
„Pentru a nu încălca prevederile privind două contracte pentru un singur medic, am solicitat să se prevadă în norme ca în cazul în care un medic își desfășoară activitatea într-un spital ce deține ambulator integrat, acesta să aibă dreptul să intre în contract cu CAS, chiar dacă prestează și în ambulatorul integrat, deoarece munca de aici este asimilabilă activității din spital.”, și-a susținut managerul Șerban propunerea.
În afara propunerilor transmise CAS si ministerului de resort, în cadrul spitalului au început să fie luate deja primele măsuri, de către noua conducere. Chiar dacă raportul nu a venit de la Ministerul Sănătății, privind situația din spital, pe secția pediatrie au fost date primele sancțiuni.
„Pentru că nu au fost rezolvate toate măsurile sesizate de Corpul de Control al Ministerului Sănătății, care a venit în urma scandalului ce a vizat secția de pediatrie, am dat primele sancțiuni. Medicului șef de secție și asistentei șefe le-a fost tăiat 10% din salariu, pe o perioadă de trei luni, pentru că poartă responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă pe secție. Deși au avut la dispoziție o lună să remedieze aspectele ce au fost sesizate în urma controlului, nu am găsit curățenia dorită, mai ales după ce au făcut din secție un caz național. Mai așteptăm bani pentru a mai face unele dotări pe secția aceasta și nu numai!”, a declarat Dan Romulus Șerban, pentru Actualitatea de Călărași.