Biserica ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, o oază de credinţă şi educaţie

biserica Nasterea Sf. Ioan Botezătorul preotul Adrian GrigoriuRidicată printre betoane, într-un cartier mai nou al Călăraşiului, Biserica ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” sălăşluieşte în mijlocul oamenilor, ca  adevărată oază de credinţă şi de educaţie.  Acest sfânt lăcaş, situată în partea de vest a municipiului Călăraşi, la mică distanţă de Şcoala Generală nr.11, „Tudor Vladimirescu”, a devenit un important reper pentru viaţa spirituală a creştinilor -ortodocşi din zonă.
Biserica, cu hramul Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, este ridicată pe locul unui fost punct termic, care alimenta cu apă caldă şi căldură numeroasele blocuri din zonă, în care locuiau cetăţeni ce lucrau în fostul Combinat Siderurgic. Împreună cu terenul aferent, a fost dată în folosinţa Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor pentru a fi transformat în biserică, prin Hotărârea Consiliului Local  Călăraşi nr. 142, emisă în  dată în vara anului 2003. Lucrările au fost începute încă din anul 2003, preot paroh fiind Ioan Ionce, de la parohia Vâlcelele, dar lipsa fondurilor a făcut ca lucrările să stagneze. În ziua 22 iunie 2006 a fost numit diaconul Valentin Marian Dumitru.

După ce a preluat parohia, cu mari eforturi, părintele paroh Dumitru Valentin Marian a reuşit, în numai trei luni şi jumătate, să facă să funcţioneze o biserică în acest spaţiu. În ziua de 15 octombrie 2006, s-a oficiat pentru prima oară Sfântă Liturghie. În ziua de 12 noiembrie 2006, enoriaşii parohiei au avut o sărbătoare deosebită, ocazionată de târnosirea bisericii lor.
Din luna august 2010, lucrările la Sfânta Biserică au fost reluate şi continuate de noul preot paroh Badea Alexandru –Alin, venit prin transfer de la parohia Sf. Treime, în locul preotului Valentin Marian Dumitru, care a fost transferat la parohia Sf. Dasie.  Pe 6 noiembrie 2011, la biserica parohiei a avut loc instalarea  preotului  Gheorghe Adrian Grigoriu, venit de la parohia Dichiseni.

inaugurarea cantinei socialeBiserica are cantină socială

Ideea ridicării unei cantine sociale aparţine preotului Alin  Badea. Cunoscând nevoile enoriaşilor, a dorit să amenajeze o sală de mese dotată cu bucătărie. ,,În amenajarea acestui spaţiu am avut sprijin necondiţionat din parte arhitectului şef al judeţului, domnul Laurenţiu Samoilă, care a realizat proiectul tehnic  şi a făcut toate demersurile necesare în obţinerea tuturor avizelor necesare. La acest moment, cantina are toate dotările necesare cerute de prevederile legale, în vigoare. Aici asigurăm hrana preparată de bucătarul nostru, domnul Nicu Busuioc,  pentru enoriaşii care doresc să facă parastas. Oferim, în acelaşi timp, şi câte o masă caldă celor aflaţi în nevoie, din alimentele preparate ce  provin din diverse donaţii. Este foarte importantă încrederea oamenilor în biserică. De aceea, prin  ce tot ce facem,  reuşim să îi ajutăm mai mult şi să le fim aproape. Servirea mesei la cantina noastră este şi un bun prilej de socializare. În felul acesta, oamenii se cunosc copii la slujbamai bine, interacţionează şi se creează unele legături de prietenie şi de respect reciproc.”, a relatat preotul Alin Badea.

Marea familie a bisericii ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”

Marea satisfacţie a preotului  Badea este faptul că, la slujba religioasă, vin foarte mulţi tineri şi copii. ,,Mă bucur că avem în mjlocul nostru foarte mulţi tineri şi copii. Acest fapt dovedeşte că ei au credinţă în Dumnezeu. Ce poate fi mai frumos, când vezi că, în fiecare duminică, vin să se împărtăşească aproximativ 30 de copii?”, a mărturisit părintele paroh.

grupul cateheticGrupul catehetic al Parohiei  ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”  

Oricine participă la slujbele din această biserică poate sesiza glasurile cristaline  ale celor 20 de copii, care cântă alături de cei doi preoţi ai bisericii. Aceştia alcătuiesc Grupul catehetic al Parohiei ,,Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”. În fiecare sâmbătă, ei iau lecţii de canto de la cunoscuta profesoară de muzică, Diana Vieru.  Ei mai sunt îndrumaţi şi de prof. de religie, Maria Afrodita Dumitru, care se află mereu în mijlocul lor.  Marele merit al acestor copii este faptul că au obţinut numeroase premii la diferite competiţii muzicale, organizate de către comunitatea călărăşeană, precum şi de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor.

Copiii din parohie, premianţi la concursurile de  pictura pe sticlă

O frumoasă activitate pusă în practică de preotul bisericii, Adrian  Grigoriu, este pictura pe sticlă.  Copiii sunt încântaţi  şi vin cu mare plăcere la orele de pictură. Cu desenele realizate de ei, pe sticlă, au ocupat podiumul  la diferite concursuri de pictură pe sticlă, organizate de Episcopia Sloboziei şi Călăraşilor, fiind felicitaţi de P.S. Vincenţiu.

Prin grija familiei Dragnea, ce administrează societatea Alba Aluminium, din Zlatna, toți aceşti copii vor pleca într-un circuit turistic la mânăstirile din Dobrogea şi la mare.

Copiii nevoiaşi din parohie au abandonat cerşitul şi învaţă să scrie şi să citească

În cartier sunt multe familii sărace, cu mulţi copii ce au abandonat şcoală. Pentru a veni în sprijinul lor, biserica organizează, în fiecare săptămână, întâlniri cu ei la cantină, unde primesc câte o masă caldă şi învaţă să scrie şi să citească. ,,Avem, săptămânal, 10 -14 copii care vin regulat la aceste lecţii. Ei sunt obişnuiţi ai bisericii ce veneau, înainte, să cerşească. Am fost surprins, în mod plăcut, să observ că acum, ei nu mai vin la cerşit în faţa bisericii. Noi îi ajutăm, cum putem, cu o masă caldă şi cu alimente pentru familiile lor. În acelaşi timp, doamna Dorina Creţu,  ce este voluntar la Crucea Roşie, îi ajută la lecţii. Aceşti copii nevinovaţi merită să aibă o viitor mai bun şi noi încercăm să  le netezim o cale mai bună în viaţă.”, a afirmat preotul Badea.

 Liceenii, din Călăraşi, participă la diferite dezbateri organizate de biserică

Începând din acest an, preotul Alin Badea a iniţiat seria unor întâlniri la care să participe tinerii călărăşeni. ,,În luna ianuarie am avut o dezbatere pe tema includerii acelei sintagme,  în Constituţie, privind ,,căsătoria dintre un bărbat şi o femeie”, în locul ,,căsătoriei între soţi”. Am fost plăcut surprins să văd cu cât interes au dezbătut această temă. Argumentele au fost pro şi contra. Acest lucru denotă faptul că ei sunt conectaţi la realităţile societăţii în care trăiesc. Data viitoare dorim să organizăm şi altă dezbatere, pe tema educaţiei în familie, plecând de la acel cunoscut caz din Norvegia. Vom invita în mijlocul nostru şi  psihologi, doctori sau alţi specialişti, pentru a  discuta unele teme şi subiecte propParintele-Alin-Badeause de liceenii noştri. Bineînţeles că, la finalul întâlnirilor, ei vor savura câte un ceai cald în cantina noastră.  Aceşti tineri au propriile lor frământări şi întrebări existenţiale, la care caută explicaţii, iar noi dorim să le aducem răspunsurile de care ei au mare nevoie.”,  a afirmat preotul Alin Badea.

” Toate realizările deosebite ale  familiei  bisericii ,,Naşterea Sfîntului Ioan Botezătorul” nu ar fi existat, dacă nu ar fi fost  oameni care au crezut în aspiraţiile preoţilor din  parohie”

,,Mulţumesc bunului Dumnezeu că ne-a îndrumat paşii în  săvârşirea acestui lăcaş sfânt. Şi, totodată, mulţumim P.S. Vincenţiu Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor care ne-a sprijinit, pas cu pas,  în toate demersurile noastre.  Mulţumim autorităţilor judeţene şi locale, domnilor primari Nicolae Dragu şi Daniel Drăgulin, care ne-au acordat sprijin, permanent, precum şi tuturor călărăşenilor care ne sunt alături.”, a precizat părintele Alin Badea.

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

ALDE Călărași își bate joc de candidații săi?

mar mart. 8 , 2016
Dacă nu ar fi 8 martie, am putea spune că este 1 aprilie, ziua în care ALDE Călărași se ține de șotii. Pentru că, în cursul acestei dimineți, am primit două comunicate de presă, unul semnat de președintele ALDE, organizația județeană Călărași, Bogdan Georgescu, cel de-al doilea, de Virgil Dumbravă, […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!