Autostrăzile și drumurile naționale vor fi mărginite de perdele forestiere

Raluca Surdu s”Apreciez, în mod deosebit, programul național elaborat de doamna ministru delegat pentru Ape, Păduri și Piscicultură, Lucia Varga, avut în vedere să demareze, în această primăvară, și care prevede realizarea unor perdele forestiere pe marginea autostrăzilor și drumurilor naționale”, declară deputata PNL Raluca Surdu, membră în Comisia pentru administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic.
Închiderea multor drumuri, din cauza zăpezii din ultimele zile, situație care se repetă an de an, ar fi putut fi evitată dacă ar fi existat perdele de protecţie destinate acestui aspect. Studii de fezabilitate pentru realizarea acestora există încă din perioada 2005 – 2006. La nivel național, sunt necesari 1.700 de kilometri de perdele forestiere, de-a lungul drumurilor naționale și județene, iar autoritățile centrale au stabilit o abordare în două faze. Într-o primă etapă, se vor planta arbori, pe o lungime de 870 de kilometri, pentru care există atât studiile de fezabilitate, cât și fondurile necesare. Sumele alocate, pentru acest an, se ridică la 30 de milioane de lei, urmând ca finanțările să continue pe parcursul derulării programului. În cea de-a doua fază se va trece la plantarea de perdele forestiere și de-a lungul drumurilor județene. Semnalele din partea autorităților locale sunt favorabile, programul fiind considerat binevenit, în condițiile în care, anual, se cheltuiesc sume importante de bani pentru operațiunile de deszăpezire a drumurilor.
Coordonatorul tehnic al acestui proiect, considerat de utilitate publică, este Romsilva. Programul este mai amplu, întrucât vizează mai multe tipuri de perdele forestiere, în funcție de rolul acestora: pentru protecția terenurilor agricole contra factorilor climatici dăunători și pentru ameliorarea condițiilor climaterice, din perimetrul apărat; antierozionale, de protejare a solului supus fenomenelor de eroziune; pentru protecția căilor de comunicație și de transport, în special împotriva înzăpezirilor; pentru protecția digurilor și a malurilor contra curenților, viiturilor, gheții și altele; pentru protecția localităților și a diverselor obiective economice și sociale. Perdelele forestiere de protecție constituie bun de interes național, ceea ce înseamnă că înființarea acestora este obligatorie pentru toate persoanele fizice sau juridice ale căror suprafețe agricole se suprapun pe amplasamentele proiectate prin studiile de fezabilitate.

Please enter banners and links.

Next Post

Toate drumurile naționale din județul Călărași închise

mie ian. 29 , 2014
Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează, potrivit datelor primite de la structurile teritoriale de poliție, că la ora 15:45, traficul rutier este întrerupt, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, pe tronsoanele a două autostrăzi și pe 27 drumuri naționale:  A2 București – Fetești;  A3 București – […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!