Autoritățile călărășene s-au întâlnit cu romii pe tema nunților „cu cântec”

Print Friendly, PDF & Email

intalnire nuntile romilor2  Odată cu venirea verii, la Călăraşi, romii dau startul organizării nunţilor tradiţionale. Timp de câteva zile pe săptămână, încep, cu mare alai, astfel de  de evenimente,  cu muzica dată la maxim, dansuri şi hore în mijlocul drumurilor publice, generând un mare disconfort în cartierele călărăşene. Pentru a preîntâmpina astfel de situaţii şi în acest an, autorităţile locale au chemat la discuţii, reprezentanţii romilor din Călăraşi, pentru a aduce în atenţie condiţiile legale în care trebuie să-şi  organizeze nunţile  tradiţionale.

O astfel de întâlnire a avut loc, marţi, 4 iunie, la sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, unde au fost prezenţi primarul Daniel Drăgulin, viceprimarul Virgil Dumbravă, prefectul judeţului George Iacob, conducătorii poliţiei din Călăraşi şi doar…patru reprezentanţi ai romilor.

 Edilul Daniel Drăgulin a făcut apel la respectarea legii

,,Până anul trecut, veneau la primărie cei care organizau astfel de evenimente,  pentru obţinerea unei autorizaţii. Nu există nicio prevedere legală care să stipuleze aşa ceva. Primăria nu este obligată să acorde o astfel de autorizaţie. Cine v-a dat un astfel de act, v-a manipulat. Nimeni nu vă interzice să organizaţi astfel de nunţi, însă, trebuie să respectaţi prevederile legale aflate în vigoare.  Dacă faceţi petrecerile cu mult zgomot, tulburând liniştea şi ordinea publică, veţi primi amenzi usturătoare, pentru că aşa prevede legea. Numai anul trecut au fost zeci de sesizări la apelul 112, venite din partea cetăţenilor, privind  disconfortul provocat de zgomotul asurzitor. Totodată,  legislaţia rutieră interzice plimbarea pe  arterele principale din municipiu a caleştilor trase de cai pe care le folosiţi la nunţile voastre. Trebuie  aveţi respect pentru  lege, dar şi pentru semenii voştri!”, le-a spus romilor prezenţi, edilul  Drăgulin.

Prefectul judeţului George Iacob : ,,Degeaba organizăm astfel de întâlniri!”

Organizarea nunţilor a fost în vizorul autorităţilor locale şi anul trecut, când a fost   desfăşurată o întâlnire, unde au participat aproximativ 60 de romi din Călăraşi. După cum a spus prefectul George Iacob, unii dintre cei care au organizat astfel de nunţi, au înţeles să se conformeze legii, alţii au fost sancţionaţi şi chiar li s-au întocmit dosare penale pentru blocarea drumurilor publice.

,, Anul trecut, la o întâlnire asemănătoare a fost întocmită şi o minută semnată de toţi cei prezenţi. Unii dintre dumnevoastră aţi respectat legea, însă, alţii au provocat unele incidente ce au fost sancţionate de poliţişti. Degeaba organizăm astfel de întîlniri, dacă ceea ce discutăm împreună  nu este respectat de toată lumea. Este neplăcut ca la evenimentele organizate de dumneavostră să fie bulversate  de intervenţiile poliţiştilor, dar, aceştia acţionează  la sesizările venite de la  cetăţeni şi pentru respectarea legii!”, le-a zis  romilor, prefectul  George Iacob.

În afară de faptul că este tulburată liniştea şi ordinea publică şi  sunt  blocate  drumurile publice, la nunţile romilor, se pot declanşa şi alte incidente  neplăcute.  Daniel Anghel, şeful Poliţiei  Locale a precizat că, la astfel de evenimente, romii aprind sute de lumânări în parcurile publice, ceea ce poate duce la declaşarea unor mari incendii .

 intalnire nuntile romilor 1Romii prezenţi nu văd cu ochi buni restricţiile impuse de lege privind organizarea nunţilor

În urma discuţiilor purtate, romii au înţeles că trebuie să facă petrecerile cu mai puţin zgomot şi într-un spaţiu restrîns,  dar nu prea  au înţeles de ce nu trebuie să-şi etaleze bogăţia în văzul tuturor,  aşa cum le cere tradiţia.,,La nunţile noastre, se strâng mulţi curioşi şi trebuie să le arătăm ce avem. La  Roma, în Italia, sunt închiriate  trăsuri pentru nunţi şi noi nu avem voie să ne plimbăm cu caleaşca, mirii şi naşii?” s-a  a întrebat contrariat, la finalul discuţiilor, unul din romii prezenţi.

Cu alte cuvinte, romii ţin cu dinţii de tradiţiile lor, chiar dacă sunt nevoiţi să încalce legea şi să suporte repercursiunile ei. Edilul Daniel Drăgulin a precizat că va emite o înştiinţare prin care le va aduce la cunoştinţa romilor, din Călăraşi, modul în care aceştia  pot să-şi organizeze nunţile, în conformitate cu prevederile legale. Rămâne de văzut dacă romii, care vor avea nunţi în această vară, se vor conforma rigorilor legii.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Trei călărăşeni au ocupat podiumul la Blacaniada pompierilor de la Sibiu

mar iun. 4 , 2013
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Trei  cadre ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” Călăraşi, împreună cu alţi 7 pompieri militari din ţară, au reprezentat România la „Balcaniadă pompierilor”, în cadrul concursurilor serviciilor profesioniste ale pompierilor militari de la Sibiu. Pompierii călărăşeni care au făcut cinste imaginii inspectoratului şi […]