Centrul de Servicii Sociale pentru Copil şi Famile SERA, din Călăraşi, a fost gazda unui eveniment deosebit, menit să aducă plus valoare activităţii educaţionale şi de asistenţă socială. În prezenţa reprezentanţilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului ( DGASPC), ai Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), ai Centrului Judeţean de Resurse Educaţionale (CJRAE), Bibliotecii Judeţene, ai Crucii Roşii şi ai Protoieriei Călăraşi a fost înfiinţată Asociaţia Comunităţilor Educative din România –Filiala Călăraşi, ce va fi coordonată de Federaţia Internaţională a Comunităţilor Educative ( FICE), condusă, în prezent de prof. Toma Mareş (preşedinte). Asociaţia va constitui un adevărat promotor al protecţie sociale destinate copiilor. Această entitate va milita pentru drepturile copiilor, îndeosebi ale celor care cresc în afara familiei, la distanţă de părinţi, în condiţii sociale dificile. Cu sprijinul Asociaţiei Comunităţilor Educative România vor fi fi iniţiate o serie de proiecte social-educative, menite să vină în sprijinul copiilor aflaţi în dificultate. Comitetul de conducere al acestei asociaţii va avea un rol decisiv, în derularea unor astfel de activităţi, în comunităţile sărace din judeţ, dar şi în cadrul centrelor de plasament, aflate în subordinea DGASPC Călăraşi. Conducerea acestei asociaţii se va implica în realizarea centrelor sociale de tip after-school, în colaborare cu administraţa locală. De asemenea, vor putea organiza diferite proiecte educaţionale pentru stimularea solidarităţii colegiale (activităţi de colectare, dăruire de obiecte, ajutor la lecţii, în organizarea unor activităţi extracurriculare); pot organiza manifestări dedicate cărţii pentru copii, ce pot fi întregite cu donaţii pentru biblioteci şcolare, întâlniri cu autori, editori. Totodată, vor promova programe complexe de formare şi informare asupra modului de viaţă sănătos, a nocivităţii consumului de substanţe interzise şi a abuzurilor de orice fel. Un prim pas a fost deja făcut, în perioada imediat următoare, va fi derulat în şcoli şi grădiniţe un proiect educativ, interactiv, pe tema educaţiei rutiere. Preşedintele FICE, prof. Toma Mareş, a reliefat, în faţa celor prezenţi, o scurtă retrospectivă, punând accent pe faptul că asociaţia sa a construit Centrul de Plasament ,,Sfântul Ştefan”de la Perişoru.
,,În 1990, am dorit să creăm, în România, o organizaţie care să servească interesele copiilor din afara familiei lor. Aici mă refer la cei din casele de copii sau a copiilor aflaţi în dificultate. Astfel, după un model elveţian, am creat această organizaţie în 1990 şi, pe 19 septembrie, anul acesta, împlineşte 26 de ani de activitate. Pe plan internaţional, ea este înfiinţată în 1948, în Elveţia. De atunci şi până acum, preocuparea acestei organizaţii a fost să lanseze idei, soluţii, sugestii pentru perfecţionarea muncii de educaţie de formare a copiilor aflaţi în dificulate, nu neapărat din instituţiile specializate în acest sens. Prima preocupare a noastră a fost să schimbăm optica despre munca desfăşurată pentru aceşti copii, dar şi concepţiile unor oameni din afara acestor instituţii, despre astfel de copii. Am început cu un curs de perfecţionare în Elveţia, la care au participat 30 de persoane. Prima casă de copii, de tip familial, am creat-o la Arad, iar după aceea s-au extins. N-a fost uşor să schimbăm opinii, dar FICE a încercat, ducând oameni în afară, peste 2.500, din domeniul educaţiei copiilor. Prin anul 1992 veneam la Perişoru, unde construiam, cu ajutorul Crucii Roşii din Geneva, un sat pentru copiii de acolo. Mă bucur că am reuşit să revitalizăm Filiala Judeţeană FICE, de la Călăraşi.”, a precizat prof. Toma Mareş.
Directorul executiv al DGASPC, Doiniţa Nicolae, a salutat înfiinţarea Asociaţiei Comunităţilor Educative FICE de la Călăraşi. ,,Sunt onorată şi mândră că am reuşit să punem piatra de temelie a unei instituţii ce se va dedica copiilor noştri, care se confruntă cu multe dificultăţi. Mă bucur că domnul Toma Mareş este printre noi, pentru a pune umărul la acest amplu proiect, în care ne-am angrenat. Suntem hotărâţi să facem lucruri minunate şi importante pentru educaţia copiilor.”a afirmat Doiniţa Nicolae.
FICE – România, fondată în 1990, este membră cu drepturi depline a Federaţiei Internaţionale a Comunităţilor Educative. FICE – România are 18 filiale judeţene şi numără peste 7000 de membrii şi simpatizanţi, persoane fizice (educatori, profesori, pshihologi, sociologi, jurişti, ziarişti, s.a.) şi institutii (colegii si facultăţi de asistenţă / pedagogie socială, instituţii şi servicii specializate de stat şi private de protectie socială, ONG – uri). FICE – România este o organizatie neguvernamentala, non profit şi practica o neutralitate religioasă.
Din Comitetul de conducere al Asociaţiei Comunităţilor Educative România – Filiala Călăraşi fac parte:( preşedinte) Elena Ulmeanu, psiholog DGASPC Călăraşi, ( vicepreşedinte) Mariana Năstase (director CJRAE); (secretar) Carmen Hătcăreanu – asistent social DGASPC, precum şi membrii: prof. Steluţa Caraion( inspector şcolar general adjunct); Doiniţa Nicolae (director DGASPC), prof. Jelescu Constantin şi preot Dumitru Cristian.