Alexandru Drăgulin:,,Serviciul Public pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân este unul dintre cele mai moderne din ţară!”

Please enter banners and links.

Print Friendly, PDF & Email

alex dragulinpadocurile de cainisala de tratament din clinica veterinara adapost caini 1Fiecare călărăşean poate constata, la ora actuală, un aspect îmbucurător. Străzile municipiului Călăraşi nu mai sunt invadate de haitele de câini, de odinioară, care terorizau trecătorii. În mod cert, acest lucru se datorează măsurilor care s-au luat în ultimii ani pentru eficientizarea activităţii Serviciului Public Pentru Gestionarea Câinilor Fără Stăpân, ce se află în subordinea Primăriei Călăraşi. Alexandru Drăgulin, directorul acestui serviciu, a dorit să ne dea mai multe detalii despre modul cum a reuşit, în doar trei ani de zile, să ridice nivelul calitativ al activităţii de gestionare a câinilor comunitari.

,,Am luat totul de la zero”

,,Serviciul pe care îl conduc are personalitate juridică şi a fost înfiinţat în anul 2012. Când am preluat conducerea centrului am găsit doar noua clădire a actualei clinici veterinare ce nu avea nici un fel de dotare. Erau doar pereţii. La adăpost nu exista reţea de canalizare, iar condiţiile asigurate pentru câini erau groaznice. Erau doar câteva copertine pentru adăpostirea câinilor care ţineau loc de padocuri. Am luat totul de la zero. În acelaşi an, am depus eforturi pentru autorizarea adăpostului, acesta având, la început, o capacitate de 200 de locuri. La ora actuală, dispunem de un număr de 800 de locuri pentru câini. Şi pot spune că avem unul dintre cele mai moderne servicii din ţară. În primul an de funcţionare aveam două autoturisme cu care ne deplasam, fabricate în anul 1992 şi, ulterior, am reuşit să preluăm de la Poliţia Locală o altă autoutilitară. Anul trecut, ne-am dotat cu o maşină performantă de intervenţie, pentru a acţiona operativ în orice moment al zilei. Serviciul nostru are ca rază de acţiune toată suprafaţa administrativă a municipiului Călăraşi, dar şi zonele sale limitrofe. Am avut intervenţii chiar şi la miezul nopţii, alături de Poliţia Rutieră, la accidentele în care au fost implicaţi cai. În aceste cazuri, rolul nostru a fost de a identifica proprietarul calului respectiv, după microcipul său. Pe lângă capturarea câinilor comunitari, transportul şi îngrijiirea lor, noi ne mai ocupăm şi de ecarisaj. Conform legislaţiei în vigoare, noi suntem obligaţi să preluăm, inclusiv, cadavrele din gospodăriile populaţiei.”, a spus directorul Drăgulin.

,,În anul 2012, acest adăpost era considerat un lagăr de exterminare a câinilor fără stăpîn”

Activitatea serviciului condus de Alex Drăgulin s-a îmbunătăţit simţitor. Iar cifrele sunt edificatoare, în acest sens. Dacă în 2012 erau pe străzile municipiului, aproximativ, 6000 de de câini vagabonzi, în anul 2014, numărul acestora s-a diminuat foarte mult, ajungând la, aproximativ, 2000. De asemenea, în 2012 au fost muşcaţi de câini, 300 de călărăşeni, iar anul trecut numărul acestora a fost 60. Acest lucru s-a datorat activităţii desfăşurate la un standard calitativ ridicat, după cum a precizat directorul Drăgulin. ,,Dacă până în 2012, serviciul nostru era văzut ca o închisoare a animalelor, un lagăr de exterminare a acestora, în prezent lucrurile stau cu totul altfel. Anii trecuţi, metodele de capturare care se practicau erau rudimentare. Acele laţuri din lemn cu sârmă au fost înlocuite cu crose profesionale, care să nu rănească animalul, și folosim substanţe tranchilizante la capturarea lor, pentru că un animal, ca orice fiinţă, suferă foarte mult când este traumatizat. Avem o bună colaborare cu Secţia de Primiri Urgenţe, din cadrul Spitalului Judeţean Călăraşi. Zilnic, noi ţinem legătura cu cadrele medicale privind cazurile în care cetăţenii sunt muşcaţi de câini. Şi cetăţenii ne sprijină foarte mult în identificarea şi localizarea câinilor agresivi care muşcă. Aceşti câini sunt capturaţi şi dacă, într-adevăr, medicul constată că este un câine agresiv, acesta va fi eutanasiat. Dacă nu se va ajunge la această concluzie, acel câine va fi cazat şi îngrijit în adăpostul nostru. ”, afirmat directorul Drăgulin.

Toţi câinii capturaţi şi cazaţi în adăpost au carnet de sănătate

 

În adăpostul de la Călăraşi sunt cazaţi 298 de câini, ce beneficiază de condiţii optime de viaţă. ,,Dr. Minodora Brişan este singurul medic veterinar, din Călăraşi, care s-a oferit să ne ajute şi în acest an, în condiţiile în care am făcut această ofertă la toate cabinetele medicale veterinare din Călăraşi. Toţi cânii ce sunt capturaţi în conformitate cu normele veterinare legale, şi care ajung în adăpostul nostru, sunt deparazitaţi, sterilizaţi, dezinfectaţi, trataţi si crotaliaţi. Atât cei din adăpost, cât şi cei care sunt daţi spre adopţie, au carnet de sănătate.”, a mai precizat Alexandru Drăgulin.

Întreţinerea unui câine costă 152 de lei pe lună

,,Comparativ cu alte adăposturi din ţară, costul întreţinerii unui câine este minimal, de numai 152 de lei pe lună. În această sumă sunt incluse cheltuielile administrative, pentru utilităţi, cele pentru ingrijirea medicală şi pentru hrană.

Asta nu însemnă că îngrijirea acestora este superficială. Fiecare câine este atent monitorizat cu camere de supraveghere video. La orice oră din zi şi din noapte se poate vedea cum aceşti câini sunt îngriiţi. Porţia de hrană pe care o primesc, zilnic, este de 400 de grame de mâncare, aşa cum prevăd normele în vigoare. Îngrijitorii sunt supravegheaţi atent, pentru a se preîntâmpina furtul hranei destinate animalelor. Fiecare câine are o fişă de sănătate electronică, astfel încât i se cunoaște oricând situaţia lui.

 

Campania ,,Adoptă un câine” a avut efectul scontat

Anii trecuţi, municipalitatea călărăşeană a derulat campania ,,Adoptă un câine”. Această campanie a avut efectul aşteptat. Aşa cum a spus directorul Drăgulin, numai în 2014, au fost adoptaţi 398 de câini fără stăpân, unii dintre aceştia fiind luaţi pentru îngrijire şi peste hotare. Anul trecut au fost distribuite, în cartierele cu case, 4000 de pliante privind adopţia câinilor. Acum, tot mai mulţi călărăşeni vin la adăpost şi solicită câini pentru adopţie, pentru că ştiu că aceste animale sunt bine tratate şi sănătoase. Una din activtăţile Serviciului este şi cea de control a stării animalelor. ,,Lunar, echipe mixte formate din reprezentanţi ai serviciului nostru de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi de la Poliţia Locală fac verificări la deţinătorii de câini, din municipiu. În urma sesizărilor venite din partea cetăţenilor, noi verificăm dacă deţinătorii asigură condiţiile de bunăstare a animalelor, respectiv, condiţii de cazare, hrană, adăpost. Nu pot ascunde faptul că am dat şi sancţiuni.”, a afirmat directorul Drăgulin.

O bună colaborare cu ONG-urile pentru protecţia animalelor

Dacă la început, acest serviciu era aspru criticat în spaţiul public, de către asociaţile pentru protecţia animalelor, în prezent, există o bună colaborare cu acestea. În acest sens, directorul Drăgulin a dat un exemplu elocvent, când a primit, de curând, vizita unui reprezentant al unei astfel de asociaţii din Marea Britanie. După vizita de la adăpostul de la Călăraşi, acesta a fost plăcut impresionat de condiții şi a dorit să pună bazele unei colaborări pentru gestionarea câinilor comunitari.

Conducerea Primăriei Călărăaşi acordă sprijin pentru buna funcţionare a serviciului

Directorul Drăgulin a dat o bilă albă reprezentanţilor conducerii Primăriei Călăraşi, pentru că s-a arătat întotdeauna, interesată de buna funcţionare a acestui departament, prin acordarea sprijinului financiar sau logistic. ,,Tot ceea ce se vede în adăpost s-a făcut numai cu resursele proprii, ce au fost alocate de la bugetul local. Toate noile construcţii, aşa cum sunt padocurile sau actualul sediu administrativ, au fost ridicate prin munca muncitorilor noştri. Astfel, am făcut serioase economii finaciare. În acest an, dorim să facem şi un alt adăpost în regim hotelier, pentru ca deţinătorii de animale să poată lăsa câinii de companie aici, contra unei sume de bani. De asemenea, dorim să amenajăm şi un spaţiu de joacă cu verdeaţă pentru aceşti câini şi să asfaltăm drumul de acces la adăpost.”, a spus Alexandru Drăgulin, care își dorește, în continuare, o bună colaborare cu cetățenii din municipiul Călărași, care au început să facă front comun cu conducerea acestui serviciu.

 

 

 

Monica Ghiorghe

Next Post

Centre de videoconferință între România și Bulgaria

lun mart. 30 , 2015
Please enter banners and links.Înființarea unei rețele de centre de video-conferință prin conexiune interactivă în zona de graniță româno-bulgară – acesta va fi rezultatul principal al proiectului “Împreună în timp real: Rețea de Centre de video-conferință pentru realizarea unei comunicări interactive și cooperare în regiunea transfrontalieră”, MIS ETC 325, implementat […]

PNL

Please enter banners and links.