Afaceri în domeniul economiei sociale şi noi locuri de muncă, în trei localităţi, din judeţul Călăraşi

Print Friendly, PDF & Email

Draghici, Barna, Vamesu 1sala ecLa finele săptămânii trecute, a avut loc la Călăraşi masa rotunda cu tema „Impactul locurilor de munca generate de economia sociala”. Evenimentul face parte din seria activităţilor incluse în derularea proiectului cu finanţare europeană

,,SOCEC.NET – reţeaua economiei sociale” ce este implementat de Consiliul Judeţean Ilfov, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Călăraşi, Centrul de Resurse pentru Cetăţenie Activa, Asociaţia „Laboratorul de solidaritate” şi Asociaţia „Viitorul lor depinde de tine”. Masa rotundă a avut drept scop punerea în dezbatere a unor teme de actualitate privind micile afaceri locale . Astfel s-a discutat de spre evoluţia structurilor economiei sociale ( numar de organizatii, domenii de activitate, număr de angajati, Oportunităti şi provocări),impactul crizei economice asupra migraţiei fortei de muncă din Romania, Un alt subiect pus în discuţie a fost ,,Economia socială” – factor determinant pentru forţa de munca.( recomandari si bune practice). Totodată au fost preyentat şi cele trei structuri de economie socială ce se vor realiza în judeţul Călăraşi, în localităţile: Dorobanţu, Spanţov şi Dichiseni.Aceste trei structuri de economie socială vor crea aproximativ 18 locuri de muncă destinate persoanelor defavorizate. Fiecare structură de economie socială va avea trei obiecte de activitate principale:  eco-turismul – servicii de campareconforme cu Legea Picnicului nr. 54/2012 și cazare în căsuțe şi organizarea de concursuri de pescuit sportiv, însoţite de acţiuni de combatere a braconajului piscicol şi ecologizare a zonelor de mal; procesarea organica a deşeurilor celulozice si vegetale prin utilizarea vermiculturii, avand drept rezultat obtinerea de compost/humus de cea mai buna calitate si a momelii pentru pescuit; constructiile, amenajarile si lucrarile de gospodărire comunală. Astfel, în cele trei localităţi călărşene va fi promovat ecoturismul, pescuitul şi agricultura ecologică .

Masa rotunda s-a bucurat de participarea unui număr de 36 persoane – specialişti şi experţi în economia socială, reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, care activează în domeniile economiei sociale, al ocupării şi incluziunii sociale, reprezentanţi ai autorităţilor publice si beneficiari.

În cadrul discuţiilor, participanţii la eveniment au identificat problemele care se regăsesc la nivelul regiunii, şi anume, o rată redusa de ocupare în mediul rural şi lipsa calificărilor solicitate pe piaţa muncii, dar şi grupe mari de populaţie aflate în sistemul de Venit Minim Garantat sau fără resurse de existenţa. Una dintre concluziile dezbaterilor a constat că, economia socială poate deveni un motor al dezvoltării rurale,. La eveniment au fost prezenţi şi cei trei manageri ai structurilor de economie sociale care sunt dezvoltate în judeţul Călăraşi. Aceştia au răspuns întrebărilor din public cu privire la dezvoltarea structurilor de economie socială.

Proiectul „SOCEC.NET – reţeaua economiei sociale”, este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 şi implementat în perioada septembrie 2014 – august 2015 în regiunile: Bucuresti-Ilfov şi Sud-Muntenia.

 

 

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Tânără de 24 de ani, prinsă beată la volan de poliţiştii călărăşeni

mie iun. 3 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Călăraşi au depistat în trafic, pe Bulevardul Nicolae Titulescu, în noaptea de 1 spre 2 iunie 2015, pe N. Iustina, de 24 ani, din Călăraşi, care conducea un autoturism, deşi se afla sub nfluenţa băuturilor alcoolice. Tânăra a fost testată […]