A fost lansat proiectul ,, Pas cu pas spre un comportament prietenesc cu mediul şi o mai bună protecţie în zona transfrontalieră Călăraşi –Silistra”

proiect mediuJoi, 3 iulie, la Călăraşi a fost lansat un proiect de mediu accesat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România –Bulgaria ce va avea un rol important în acţiunea de conştientizare privind necesitatea protecţiei mediului înconjurător, mai ales în rândul tinerilor. Proiectul intitulat ,,Pas cu pas spre un comportament prietenesc cu mediul şi o mai bună protecţie a acestuia  în zona transfrontalieră Călăraşi –Silistra” are o valoare de 323.467.euro, fonduri europene nerambursabile atrase pe  Axa 2 de Mediu. A fost accesat de Fundaţia „Natura Vie „ din Călăraşi , partener de proiect fiind  Şcoala ,, Ivan Vazov” din Silistra, Bulgaria. Activităţile proiectului se vor desfăşura pe o durată de 14 luni  şi vor cuprinde o serie de direcţii menite să asigure creşterea gradului de conştientizare al  publicului larg cu privire la protecţia mediului  dar şi o cooperare mai strânsă în acest domeniu între cele două comunităţi, Călăraşi şi Silistra.

În cadrul proiectului, va fi editată şi tipărită broşura de informare şi educare ,,Poluatori de uz casnic- de ce şi cum ar putea reduce impactul negativ asupra mediului si va fi realizat filmul ,, Un mediu sănătos e în puterea noastră”.  Va fi creat Clubul tinerilor ecologişti care va avea drept scop educarea şi stimularea tinerilor pentru a avea o abordare pozitivă, în ceea ce priveşte protecţia factorilor de mediu: apă, aer, sol. Clubul va fi dotat cu facilităţi IT,  pentru a creşte interesul pentru  activităţile de mediu.  Cei 60 de tineri care vor face parte din acest club (30 din Călăraşi şi 30 din Silistra ) vor fi încurajaţi să iniţieze proiecte şi activităţi proprii cu sprijinul experţilor din domeniu. De asemenea, va fi organizată o tabără de creaţie artistică cu teme ecologice în regiunea transfrontalieră  şi vor fi desfăşurate activităţi de ecologizare a unei zone de deşeuri, iar tinerii vor distribui pliante pe tema comportamentului ecologic.  Totodată, vor fi organizate mese rotunde pentru afaceri ,,Dezvoltarea afacerilor de nişă-companii inovatoare şi eco-industriale” şi se vor derula cursuri pentru manageri de sistem de management de mediu.

Gabriel Şebe,  managerul proiectului şi  preşedintele Fundaţiei ,, Natura vie” a ţinut să aducă în faţa celor prezenti la eveniment, importanţa proiectului în procesul de conştientizare în rândul populaţiei, privind protecţia mediului prin implicarea activă a tinerilor. ,,Prin acest proiect vrem să împlicăm tinerii şi copiii pentru că ei sunt cei care, practic, vor veni în urma noastră şi vor avea altă mentalitate faţă de mediu. Copiii sunt viitorul nostru! Şi când lucrăm cu ei, automat ne gândim la viitorul nostru. Este frumos să determinăm tinerii, pozitiv, să nu strice, să nu murdărească şi să protejeze arealul în care trăim.
În cadrul Fundaţiei ,,Natura vie”, am mai accesat o serie de proiecte de mediu şi am participat şi în calitate de parteneri la altele, implementate de partenerii noştri bulgari, din acelaşi domeniu. La fiecare final de proiect, cu bucurie, vedeam că tinerii deja gândeau altfel despre natură şi mediul în care trăiesc.”
 , a afirmat Gabriel Şebe.

La lansarea proiectului ,,Pas cu pas spre un comportament prietenesc cu mediul şi o mai bună protecţie a acestuia  în zona transfrontaliera Călăraşi –Silistra”, au mai participat reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, ai Prefecturii judeţului Călăraşi, Alexandru Jovanov, directorul Şcolii Ivan Vazov”, din Silistra , precum şi alţi reprezentanţi ai părţilor partenere în proiect .

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Deputatul Aurel Niculae: “Nu este cazul să îmi dau demisia din PMP!”

vin iul. 4 , 2014
Trecerea deputatului Aurel Niculae, de la PNL la PMP, nu s-a dovedit a fi schimbarea care să îi aducă satisfacţiile implicării într-o nouă construcţie politică. De altfel, momentul venirii deputatului în partid a fost sensibil pentru unii membri din interior, care au simţit că munca nu le era recunoscută. De […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!