800 de noi locuri de muncă/ O companie din Germania vrea să investească în comuna Dragalina

Print Friendly, PDF & Email

cladirea-primariei-ridicata-intr-un-an-si-jumatateComuna Dragalina, una dintre localitățile mari ale județului Călărași (peste 8.000 de locuitori), este într-un proces de modernizare, prin proiectele care au început să se facă simțite, în acest loc.

Cunoscută mai mult ca o localitate în care se întâmplă multe fapte antisociale, dar unde și natura își varsă năduful, la fiecare ploaie abundentă, inundând sute de gospodării, aici primarul Gabriel Stanciu are o misiune deloc ușoară.

Aflat la al doilea mandat, primarul comunei Dragalina a reușit să facă investiții, în ultimii 4 ani de zile, care își arată utilitatea, atât în ceea ce privește infrastructura, cât și în combaterea furturilor înregistrate pe raza localității.

Pânza freatică aflată la un nivel foarte ridicat, afectează aproape 200 de gospodării, permanent, atunci când precipitațiile sunt abundente.

De aceea, proiectele privind extinderea rețelei de canalizare și apă au fost prioritare.

primarul-g-stanciuPrimarul Gabriel Stanciu ne-a declarat:

„32 de miliarde de lei ne costă canalizarea în satul Constantin Brâncoveanu, și vom suporta banii din fonduri proprii. Pentru a apela la fondurile PNDL trebuia să avem, minim, 2000 de locuitori. Lucrăm la extinderea rețelei de canalizare, facem racord pe fiecare stradă și cetățenii care doresc racordarea la rețea, au făcut o cerere către Primărie, pentru a nu face o cheltuială, care mai apoi să nu fie justificată, prin lipsa de beneficiari.

Am schimbat conductele de apă si vrem pe un proiect, depus la Ministerul Dezvoltării, să facem rigole betonate și trotuare asfaltate.

În zonele cele mai joase facem niște bașe colectoare, cu furtun de drenaj, cu pompe și, în momentul în care crește nivelul apei, ele pleacă automat și duc apa în canalul de desecare. Cel mai mare număr de gospodării inundate – 180 – s-a înregistrat în februarie, iar de atunci, și până în luna mai, am tras apa cu motopompa, zilnic.

piata-agroalimentara-a-fost-refacutaTot ce am investit, în comună, a fost din fonduri proprii

În comună, am făcut investiții din fonduri proprii, în mare parte. Anual,  aproape 10 miliarde de lei vechi au fost cheltuiți pe diferite proiecte locale. Nu avem buget mare, strângem 40 miliarde de lei vechi, din fonduri proprii,  iar cu cotele defalcate de TVA și cu salariile profesorilor, bugetul se ridică la 90 miliarde de lei vechi. Avem grijă să nu facem cheltuieli mari, le socotim ca acasă, punem pe hârtie și avem grijă să nu depășim suma pe care o avem disponibilă. Toate lucrările le facem cu societatea Primăriei, unde plătim doar salariile, iar costurile nu sunt atât de mari, ca în cazul în care am plăti o firmă. Administratorul nostru de la societate are 1600 RON salariu. Așa am reușit să facem și sediul primăriei, care a costat 30 de miliarde de lei vechi, din fonduri proprii, într-un an și jumătate. Tot din bani proprii, am făcut alei pietonale, în aproape jumătate din comună.

În Dragalina, s-a redus numărul infracțiunilor foarte mult

După ce vom încheia lucrările de apă și canalizare, vom putea începe cu reparațiile de drumuri. Am depus deja proiecte pentru drumuri și alei pietonale. S-ar putea ca, într-o lună de zile, să semnăm contractul de finanțare pentru asfaltarea a 20 km, în comuna Dragalina. În patru ani, am reușit să pietruim toate drumurile, să punem la punct iluminatul public, iar în toată comuna avem sistem de supraveghere video. De menționat că, în Dragalina, s-a reușit reducerea infracțiunilor și a furturilor foarte mult. Dacă anul trecut aveam 20 de evenimente, pe săptămână, acum, la două săptămâni, dacă avem 4-5 evenimente. Pe lângă Postul de Poliție, avem și Poliția Locală, care monitorizează întreaga comună.

O companie din Germania vrea să investească, în comuna Dragalina

 Continuă să fie făcute investiții și pe partea economică. Se construiesc stații Peco, avem două abatoare, iar o companie din Arabia Saudită vrea să facă o fabrică de nutrețuri combinate, ceea ce ar însemna încă 60 de locuri de muncă.

Dar cea mai mare investiție ar fi, de departe, cea a unei companii din Germania, care vrea să facă o fabrică de bioetanol, 20 de ha de solarii, o fermă de tăurași, iar întreaga producție va fi dusă la export. Nemții sunt în căutarea terenului, pentru că investiția se va face pe o suprafață de 60-90 de ha, și i-am pus, deja, în legătură cu agenții noștri economici. Ei au nevoie de 200.000 de tone de porumb boabe, producție pe care vor să o ia de pe o rază cât mai apropiată de locul unde construieste acest holding, maxim 100 de km. Am vorbit și cu președintele Consiliului Județean, Vasile Iliuță, care ne sprijină în acest demers de a aduce compania, la noi, să investească. Ceea ce le putem oferi noi, ca administrație locală, este scutirea de la plata taxelor și impozitelor, pe o perioadă de 3 ani, fiind vorba de o investiție de 80 de milioane de euro, care ar crea 800 de locuri de muncă. Dacă vom reuși acest lucru, toată zona, de la Ștefan cel Mare, până la Dor-Mărunt, va lucra aici. În maxim o lună și jumătate vom avea răspunsul, dacă fac investiția la noi.

Toate școlile din comună sunt modernizate

a-fost-modernizata-scoala-unde-functioneaza-si-internatul-elevilorLa cele 3 școli din Dragalina, Drajna și Constantin Brâncoveanu avem 1400 de elevi. Avem investiții foarte multe făcute în școli,  unele dintre ele arătând mai bine decât multe unități de învățământ, de la oraș. Am adus mobilier nou,a-fost-modernizata-scoala-unde-functioneaza-si-internatul-elevilor-png2 școlile au centrală termică pe gaz, și am mărit numărul claselor, pentru ca elevii să învețe într-un singur schimb. Astfel, am mutat clasele a VI-a, a VII-a și a VIII-a, în incinta Liceului Tehnologic Duiliu Zamfirescu, și s-a creat loc în școlile gimnaziale.

Totodată, pentru revitaliza liceul, am luat o decizie și toate unitățile de învățământ, de pe raza comunei, le-am unit sub o singură personalitate juridică, cea a liceului tehnologic. Le creăm acolo condiții de studiu, cu laboratoare de specialitate și, deja, anul acesta, am înființat o clasă de

liceul-tehnologicprofesională, după ani de absență. Este păcat să nu-i ținem aproape pe copiii noștri și să nu le dăm posibilitatea să învețe o meserie. Deja pe linie de alimentație publică elevii noștri au făcut pregătirea la un complex hotelier și comercial, din Jupiter. Au fost plecați, în această vară, timp de trei săptămâni, iar cei de clasa a XI-a și a XII-a, care s-au încadrat ca vârstă, au rămas angajați, temporar, până la începerea școlii.

Problema cea mai delicată rămâne în agricultură, unde, în timpul campaniei vară, se dau salarii și până la 4000 RON, se lucrează în condiții foarte bune, cu utilaje performante, dar lipsește forță de muncă

Pentru că nu știu în ce condiții se mai lucrează în agricultură, tinerii nu merg să lucreze acolo. Am considerat că mă pot implica, pentru a le face cunoscute ofertele pe care le au pe piața locală de muncă, așa că am mers cu elevii și părinții la aceste societăți, pentru a discuta cu agenții economici. În același timp, am adus și agenții economici la Primărie, împreună cu cadrele didactice de specialitate, pentru a ști de ce anume va fi nevoie pe piața muncii, pentru a fi pregătiți la clasele profesionale.

Am avut bucuria de a veni, la Primărie, unul dintre tinerii noștri care juca în echipa noastră de fotbal și care a fost plecat în Anglia, aproape un an, timp în care nu a reușit să agonisească mai mult de 2000 de euro. Potențial există la Dragalina, pentru a-și găsi un loc de muncă, așa că ne dorim ca tinerii să rămână acasă.

Am realizat mai multe proiecte decât ne-am propus

se-lucreaza-la-canalizare Avem foarte multe proiecte depuse, pentru dezvoltarea comunei, șisperăm că, pas cu pas, le vom realiza. În mandatul trecut ne-am propus să facem 11 de proiecte și am făcut 30. În următorii 4 ani mergem pe investiții la Căminul Cultural, pe drumuri, apă și canalizare. Pe programul AFIR am depus proiect pentru asfaltare și rigolele betonate, dar mai sunt și proiecte finanțate din bugetul local, prin care vrem să facem reamenajarea peisagistică, alei pietonale, locuri de joacă pentru copii. La liceu avem o investiție mai mare, vom face șarpantă, pentru că se infiltrează apa, atunci când plouă, mai avem de făcut împrejmuirea liceului, pentru siguranța copiilor, și deja lucrăm la reabilitarea grupurilor sanitare. În satul Constantin Brâncoveanu, am reușit reabilitatarea Căminului Cultural și mai avem o investiție pentru care ne luptăm să fie totul bine făcut. Clădirea grădiniței cu program săptămânal aparține fostului IAS Dragalina, care este cumpărată de o societate aflată în lichidare. Vrem să cumpărăm acel sediu, să-l modernizăm, pentru că acolo avem înscriși 26 de copii, care vin lunea și pleacă vinerea. Vreau să facem două grupe, una de fete și una de baieți, iar cei care au grijă de ei să îi știe în siguranță. Cei care stau acolo fie au părinți care lucrează la București, în străinătate sau provin din familii dezmembrate, fie sunt lăsați în grija bunicilor, care sunt în vârstă și nu le pot oferi aceleași condiții de cazare, masă și educație. Vrem ca acești copii să fie îngrijiți, să nu alerge pe străzi și să învețe lucruri mai puțin folositoare pentru ei, să fie educați, hrăniți și în siguranță!”, afirmă primarul comunei Dragalina, Gabriel Stanciu.

cladirea-primariei-ridicata-intr-un-an-si-jumatatesala-de-sedinte-a-primariei-dragalinasala-de-sedinte-a-consiliului-local-din-primaria-dragalinaa-fost-modernizata-scoala-unde-functioneaza-si-internatul-elevilorsala-de-sport-a-scolii-din-dragalinasala-de-spirt-a-scolii-nr-1-drajnaterenul-de-sport-al-scolii-drajnaterenul-de-sport-al-scolii-din-dragalinagradinita-din-dragalinagradinita-din-dragalina-2sala-de-spirt-a-scolii-nr-1-drajna

terenul-de-fotbal-al-comuneia-fost-facuta-baza-sportiva-a-comunei-dragalinabaza-sportivapiata-agroalimentara-a-fost-refacuta

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Primăria Călărași/ Amendă pentru depozitarea necorespunzătoare a gunoiului

joi sept. 22 , 2016
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Primăria Municipiului Călărași anunță cetățenii și agenții economici din municipiul Călărași că, potrivit Regulamentului de Gospodărie Comunală, aprobat prin HCL nr. 219/25.09.2008, una dintre obligațiile și responsabilitățile acestora este aceea de a depozita reziduurile și deșeurile menajere NUMAI în locurile special amenajate de către primărie. […]