5.150 de tineri, din Călărași și Sălaj, uniți în “Cluburile ecOprovocarea” pentru a proteja mediul

Print Friendly, PDF & Email

Peste 5.100 de elevi și profesori voluntari din 7 licee au participat în anul școlar 2018-2019 la cea de-a IX-a ediție a proiectului “Cluburile ecOprovocarea Călărași și Sălaj” și au derulat activități de protejare a mediului, precum: plantări de arbori, colectare selectivă a deșeurilor reciclabile, curățarea spațiilor verzi, târguri cu schimb de produse reutilizabile, campanii de conștientizare.
Împreună au reciclat 12.550 kilograme de deșeuri, au plantat aproape 11.700 de puieți, au strâns peste 1.200 de saci de deșeuri din areale naturale, au derulat 51 campanii de conștientizare a importanței unui stil de viață ecologic, au organizat aproape 165 de târguri de economie circulară, adică aproape 14 mii de obiecte care au fost refolosite în loc să fie aruncate.
Povestea ecOprovocarea începe în anul 2010 când, în comunitățile Călărași și Sălaj, la inițiativa TenarisSilcotub, ViitorPlus a conceput și organizat proiectul “Cluburile ecOprovocarea Călărași și Sălaj” menit să susțină tinerii pe termen lung pentru a dobândi cunoștințe, abilități și valori pentru dezvoltare durabilă și dezvoltare personală și a le transforma într-un stil de viață sustenabil.
Anul acesta, au participat elevi și profesori din 4 licee din Călărași: Colegiul Național „Barbu Știrbei”, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, Liceul Danubius si Colegiul Economic și au concurat cu 3 licee din județul Sălaj: Colegiul Național Silvania și Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”, din Zalău, și Liceul Tehnologic „Octavian Goga”, din Jibou.

În Călărași, s-a remarcat Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”, datorită echipelor conduse de către două eleve pasionate de protecția mediului. Au câștigat detașat la categoriile activități de igienizare și târgurile cu schimb de produse reutilizabile, cu punctaj dublu față de locul II. De asemenea, Colegiul Economic a câștigat locul I la categoria reciclare.
“Particip în Cluburile ecOprovocarea de 3 ani. Când am început liceul, o cunoștință de-a mea mi-a spus totul despre viața în acest liceu și m-a motivat să particip la cât mai multe programe de voluntariat și dezvoltare personală, printre care și ecOprovocarea. Mi-a împărtășit iubirea ei față de natură, mi-a povestit toate lucrurile frumoase care i s-au întâmplat alături de niște oameni minunați, motivându-mă să mă înscriu. După doi ani în acest proiect, știind că majoritatea colegilor din proiect vor termina liceul, m-am decis sa fiu coordonator si sa fac exact ce m-au învățat în tot acel timp. Eu și toată echipa suntem foarte mândri că am reușit să ne transformăm orașul nostru în unul măcar puțin mai curat și că am influențat unii oameni în a nu mai arunca gunoaiele în natură. Sunt foarte fericită că am dispus de o echipă extraordinară, o familie pot spune, cu care am reușit tot ceea ce ne-am propus anul acesta.”, a relatat Andera V., elevă a Liceului Teoretic Mihai Eminescu. (Vezi aici imagini din timpul activităților https://youtu.be/eEwe4i5hU28

Elevii câștigători și profesorii îndrumători vor fi premiați cu locuri în “Tabăra de leadership pentru mediu ecOprovocarea” din luna august 2019, iar cei mai implicați profesori vor primi premii speciale. Valoarea totală a premiilor este de 41.000 de lei și a fost asigurată de TenarisSilcotub.

Activitățile practice de protejare a mediului organizate de elevii și profesorii selectați, alături de voluntarii atrași de aceștia, sub îndrumarea unor coordonatori locali ai ViitorPlus, au adus în timp impactul dorit și au determinat extinderea proiectului la nivel național. Astfel, a luat naștere în anul 2016 “Concursul național ecOprovocarea”. În anul școlar 2018-2019, au participat în Concursul național echipe de elevi și profesori din 43 de licee, în 24 de județe, activitatea fiind susținută de mai multe companii partenere.

Cei care doresc să consulte clasamentul final al Cluburilor și Concursului național, îl pot accesa pe www.ecoprovocarea.ro. De asemenea, toți profesorii care doresc să predea ateliere non-formale despre protecția mediului, pot descărca gratuit toate materialele educaționale (plan de lecție, materiale auxiliare) folosite în programa ecOprovocarea https://www.ecoprovocarea.ro/resurse-profesori/.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Primăria Călărași a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea termică a Liceului Teoretic ,,Mihai Eminescu"

mie iun. 19 , 2019
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Municipiul Călărași este beneficiarul unei noi finanțări europene, în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3 ”Sprijinirea tranziției către o economie cu emisii scăzute de carbon”. Miercuri, 19 mai, la sediul Primăriei Municipiului Călărași, a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul ”Reabilitare termică […]