20 de scări de bloc vor colecta selectiv gunoiul, în proiectul “Călărași – ECOmunitatea ta”

Print Friendly, PDF & Email

lansare proiect Ecomunitatea taAstăzi a avut loc lansarea oficială a proiectului “Călărași – ECOmunitatea ta, proiect pilot de colectare selectivă a deșeurilor din municipiului Călărași, implementat în perioada noiembrie 2013 – noiembrie 2014 de asociația ViitorPlus. Proiectul își propune atât creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor cu privire la necesitatea reciclării deșeurilor, cât și oferirea unor instrumente ajutătoare în vederea creșterii cantității de deșeuri colectate selectiv. În acest scop a fost creată Harta Reciclării Călărași, în format tipărit și online, un instrument util pentru indentificarea centrelor specializate în colectarea reciclabilelor și a magazinelor prevăzute cu recipiente de colectare selectivă a diverselor tipuri de deșeuri reciclabile. În același timp, va fi testat un nou sistem de colectare selectivă direct din scara de bloc, într-un grup pilot de 20 de scări.

proiect 1ViitorPlus derulează proiecte de împădurire și de educație ecologică în județul Călărași din anul 2008. De-a lungul timpului, am observat că au existat încercări de a colecta selectiv deșeurile cu ajutorul unor pubele stradale, dar acestea au fost retrase din diferite motive, cum ar fi faptul că se fura din containere și că se aruncau în ele deșeuri care nu pot fi reciclate. Știm, de asemenea, că a fost închisă groapa de gunoi a orașului, ceea ce a generat o creștere a tarifului serviciului de salubrizare. De aceea, colectarea locală a unor cantități mari de deșeuri reciclabile, ar duce, în timp, la reducea costurilor totale de transport al gunoiului. În acest context, ViitorPlus propune un proiect pilot de colectarea selectivă a hârtiei, plasticului și metalului direct din scara a 20 de blocuri. Sperăm ca acest sistem să aibă succes și să devină un exemplu de bună practică, ușor de replicat la nivelul întregului oraș.”, a declarat Adina Gorneanu, coordonatorul proiectului “Călărași – ECOmunitatea ta”.

În perioada premergătoare lansării proiectului, au fost alese, cu sprijinul Primăriei Călărași, cele 20 de scări de bloc ce fac parte din noul sistem pilot de colectare selectivă. Odată cu lansarea “Călărași – ECOmunitatea ta”, reprezentanții proiectului vor începe amplasarea în scările de bloc a recipientelor de colectare a hârtiei, plasticului, metalului și a afișelor cu regulile unei colectări selective corecte. Locatarii își vor alege un responsabil care, pe măsură ce recipientele se vor umple, se va ocupa de depozitarea temporară a deșeurilor (în boxe sau uscătorii) și de menținere a legăturii cu depozitele colectoare, care vor veni să ridice deșeurile. Se va ține evidența cantităților colectate, iar banii încasați pe deșeuri vor reprezenta o sursă de venit pentru responsabil sau pentru scara de bloc.  Astăzi, se dă startul și concursului de colectare selectivă la care participă blocurile înscrise în proiect.  Blocurile care  în perioada 16 decembrie 2013 – 16 martie 2014 strâng cele mai mari cantități de deșeuri, primesc 3 premii în bani pentru dotarea blocului, de exemplu: montarea de senzori pentru lumină și becuri economice, înfrumusețarea grădinii blocului și montarea de bănci.

Harta Reciclării este un instrument util pentru identificarea locurilor în care pot fi lăsate diferitele  tipuri de deșeuri reciclabile. Implementată în ultimii 2 ani pentru orașele București, Ploiești, Brașov, acum, Harta Reciclării există și pentru municipiul Călărași. Pe Harta Reciclării Călărași puteți găsi depozitele de colectare și magazinele cu pubele speciale de colectare selectivă, pentru mai multe tipuri de reciclabile: hârtie și carton, plastic, metale feroase și neferoase, doze de aluminiu, deșeuri electrice, electronice și electrocasnice, becuri, baterii, telefoane și ulei auto. De asemenea, ea cuprinde informații despre cum se colectează corect mai multe tipuri de deșeuri reciclabile. Vor fi distribuite 900 de astfel de hărți, tipărite pe hârtie reciclată. Harta Reciclării Călărași poate fi consultată și online pe www.hartareciclarii.ro .

Reprezentanții proiectului vor monitoriza constant modul de funcționare al sistemului pilot de colectare selectivă, până în luna noiembrie a anului 2014. La final se va analiza eficiența acestui nou sistem de colectare, iar rezultatele vor arăta dacă este un sistem care merită să fie preluat și de alte blocuri din municipiul Călărași.

Please enter banners and links.

Next Post

Președintele PDL Călăraşi, Vasile Iliuţă, va candida la conducerea Consiliului Judeţean, în 2016

lun dec. 16 , 2013
Duminică, 15 decembrie, la sala de spectacole Barbu-Ştirbei, a avut loc Conferinţa Judeţeană  de alegeri a PDL Călăraşi. Cei 580 de delegaţi, veniţi din tot judeţul, şi-au ales preşedintele  Organizaţiei Judeţene PDL şi noua componenţă a Biroului Permanent Judeţean (BPJ). Printre invitaţi, s-au numărat liderii locali ai partidelor politice, dar […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!