100 de milioane de lei pentru plata gărzilor suplimentare ale medicilor, din 1 octombrie

Guvernul României a decis alocarea a aproximativ o sută de milioane de lei pentru creşterea plăţii gărzillor medicilor, mărirea urmând să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie, fondurile urmând să fie obţinute din administrarea mai eficientă a resurselor, anunţă Ministerul Sănătăţii.

Reprezentanţii sindicatului Federaţia “Solidaritatea Sanitară” susţin că trebuie să analizeze măsura Guvernului privind creşterea plăţii gărzillor medicilor, precizând că anunţul Ministerului Sănătăţii reprezinţă un pas înainte în ceea ce priveşte îndeplinirea cerinţelor medicilor.

“Guvernul României a decis că plata gărzilor suplimentare efectuate de medici se va face pornind de la baza salarială crescută prin intermediul Ordonanţei de Urgenţă 20 / 2016, începând cu data de 1 octombrie anul acesta”, creşterile urmând să fie reglementate printr-o ordonanţă de urgenţă, anunţă Ministerul Sănătăţii, printr-un comunicat de presă.

Fondurile de circa 100 de milioane de lei necesare creşterii plăţii gărzilor pentru medici, în anul 2016, vor proveni din administrarea mai eficientă a resurselor deja existente în sistemul sanitar, iar mecanismele găsite nu afectează în niciun fel prognozele de deficit bugetar, explică ministerul.

Astfel, potrivit deciziei Guvernului, “va creşte plata gărzilor suplimentare ale medicilor prin raportarea la salariul de bază majorat de la 1 august, gărzile suplimentare vor fi efectuate în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial”, avantajul medicilor fiind că acestea vor fi considerate atât vechime în muncă, cât şi vechime în specialitate.

De asemenea, “contractul de muncă pentru gărzi va da dreptul la concediu de odihnă plătit proporţional cu timpul lucrat pentru medicii care efectuează numai gărzi sau pentru cei care fac gărzi în alt spital decât cel la care sunt angajaţi, aşa numita „gardă obligatorie” va beneficia de acordarea sporului de 25% pe timpul de noapte lucrat, ceea ce până acum nu se făcea, medicii care au obţinut titlul de doctor în ştiinţe medicale, din 2010 încoace, vor primi sporul legal de 15% care, până la 1 august, nu mai fusese acordat, timpii de lucru şi de odihnă vor fi regândiţi în termeni de flexibilizare, de grijă faţă de efortul depus de medici şi de siguranţă a pacienţilor”, susţine instituţia.

Totodată, se precizează că Ministerul Sănătăţii evaluează modalităţi de remunerare a medicilor rezidenţi de anii I şi II pentru gărzile pe care le fac, informeza www.mediafax.ro.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Primăria Călărași vrea să reabiliteze clădirea „POȘTA VECHE”, cu fonduri europene

lun aug. 8 , 2016
UAT Municipiul Călărași intenționează depunerea unei aplicații care vizează imobilul situat în municipiul Călărași, str. București, nr. 193, Județul Călărași, clădire cunoscută sub denumirea de „POȘTA VECHE”  (clădirea datează de la sfârșitul sec. al XIX-lea). Documentaţia proiectului se realizează în vederea solicitării de finanțare nerambursabilă în cadrul Programului Operațional Regional […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!