100.000 de euro se vor economisi prin externalizarea serviciului de curățenie al Spitalului Județean

Print Friendly, PDF & Email

Chirurgie_2 spitalÎn urmă cu câteva săptămîni, consilierii județeni aprobau externalizarea serviciului de curățenie, din cadrul Spitalului Județean Călărași. Managerul spitalului, Dan Șerban, spune că în urma unei analizei financiare, până la finele anului vor fi economisiți aproape 100.000 de euro, bani care se cheltuiau cu acest serviciu, fără a fi asigurată și calitatea muncii.

„Vom începe procedurile de licitație și e posibil să coborâm chiar la un preț mai mic decât cel estimat de noi. În plus, am avea curățenie la standardele cerute, pentru că niciodată nu am făcut curățenie cu un număr complet de angajați, adică 108 oameni, conform legii, numărul acestora fiind de doar 51. Fiind acea lege în vigoare care spunea să angajezi un om la 7 posturi libere, preferam să fie angajați medici, decât personal auxiliar. Cu alte cuvinte, suma alocată acestui serviciu era supraevaluată la capitolul cheltuieli, deoarece la fiecare metru pătrat pierdeam, cel puțin, 1 leu. M-am uitat pe SEAP și am văzut care este prețul maxim de externalizare și după ce ne-am făcut calculele interne, privind cheltuielile cu angajații și produsele achiziționate, și am constatat această diferență de cost pe metrul pătrat. Se va veni cu tehnologie nou, cu mașini de curățenie performante și vom rezolva această problemă importantă pentru noi, dar și pentru confortul pacienților.”, spune managerul.

Procedura de licitație va dura aproape 60 de zile, după care cel care va câștiga licitația va prelua și personalul spitalului care se ocupă de curățenie.

Serviciul de spălătorie va fi și el externalizat

„Următoarea pe lista externalizărilor este spălătoria, unde se va putea merge pe achiziție directă, conform legii, sau prin licitație. Ne-am făcut și aici un calcul pentru a vedea dacă prețul cu care externalizăm serviciul va fi mai mic și a reieșit că merită să facem și acest pas. Vom avea lenjeria permanent curată, externalizarea însemnând că pe fiecare pat vom avea 3,5 seturi noi de utilizat. Din lipsă de bani, anul trecut, nu s-a investit în materialul moale, care arată cumplit. Calitatea spălării lenjeriilor va fi cât se poate de bună și, totodată, se va elibera spațiul de la spălătorie pe care îl putem utiliza ca loc de vestiare pentru întregul spital.

Pentru a pica pe prețul corect, facem o analiză dacă mergem pe licitație sau pe anexa 2 B, din OUG 34, privind achizițiile publice. Licitația ar mai însemna 60 de zile, iar dacă mergem pe prețul care este pe SEAP, nu trebuie să așteptăm atât de mult, pentru că știm exact ce trebuie să cerem și putem merge pe atribuire directă, deoarece suma este sub 130.000 de euro. Vom face o cerere de ofertă și vom urma pașii legali. Pot să vă spun sigur că și aici vom câștiga zeci de mii de euro, după externalizarea serviciului.”, afirmă managerul Dan Șerban.

Primul serviciu care va fi externalizat va fi spălătoria, urmând ca, după 60 de zile, să fie atribuit și serviciul de curățenie al Spitalului Județean de Urgență Călărași.

AMG

Please enter banners and links.

Next Post

Din toamnă, vom avea un nou liceu la Călărași

vin iun. 12 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱Educația este principalul lucru pe care trebuie să îl investești în copilul tău. Părinții știu asta, iar multe dintre familiile călărășene au aflat, din propria experiență, că formarea educațională are importanța ei, începând chiar de la vârste fragede. Singura școală particulară din Călărași, Helikon, se […]