Ziua Națională a României marcată de Primăria Călărași

1 Decembrie, Ziua Marii Uniri are puternice reverberaţii în istoria poporului român. Marea Unire, din 1918, a fost procesul istoric în urma căruia toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în anul 1918 în cuprinsul aceluiași stat național, România. Atunci, peste 100.000 de oameni din toate colțurile României se îndreptau către Alba Iulia, pentru a asista la desăvârșirea celui mai puternic act din istoria României. Românii au venit să dea mână cu mână într-o țară unită. După terminarea primului război mondial, poporul român a reușit să valorifice contextul mișcării de eliberare a popoarelor din Europa și a consfințit propria eliberare și unire, în „Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia”.

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut într-o atmosferă de sărbătoare. Aici au venit 1.228 de delegați oficiali, din toate cele 130 de cercuri electorale și din toate cele 27 de comitate românești, episcopi, oameni de cultură, care au proclamat, la unison, „deplina libertate națională”, „votul obștesc, direct și egal”, „libertatea presei” dar și reforme în mai multe domenii ale vieții, acum 99 de ani. Adunarea Naţională de la Alba Iulia a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Ziua Naţională a României reprezintă un moment de mare încărcătură istorică, simbolică şi emoţională, de aparteneţă la valorile naţionale pentru fiecare român.
Primăria Călăraşi, prin reprezentanții săi, primarul Marius Dulce, viceprimarii Nicolae Dragu și Liviu Coman, a marcat această zi de sărbătoare, prin depunerea de coroane la Monumentul Eroilor de la Bălan, anul acesta lipsind momentele artistice și parada militară, din cauza evoluției situației epidomiologice din România.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Primarul Aniel Nedelcu Pațurcă: ,,1 Decembrie este un moment deosebit și pentru localitatea noastră”

mar dec. 1 , 2020
Primăria comunei Borcea a organizat, ca în fiecare an, manifestări dedicate Zilei Naționale a României, chiar dacă acțiunile au fost într-un cadru restrâns. Primarul Aniel Nedelcu Pațurcă a depus, alături de consilierii locali, coroane de flori la Monumentului Eroilor din fața Primăriei Borcea. Ceremonia de 1 Decembrie organizată de către […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!