Viitor sumbru pentru învăţământul călărăşean: numărul de copii, din şcoli, este în scădere drastică

foto eleviDegradarea continua a nivelului de trai, din ultimii ani, dar şi indiferenţa statului român privind acordarea unui sprijin real şi sustenabil pentru familiile cu copii, au dus la scaderea alarmantă a natalităţii. Această realitate are repercursiuni nefaste asupra viitorului sistemului de învăţămînt ca urmare a scăderii continue a numărului de copii ce intră pe băncile şcolii. Cu această situaţie sumbră se confruntă şi judeţul Călăraşi. În cadrul unei conferinţe de presă ce avut loc la începutul acestei săptămâni, inspectorul general şcolar prof.dr. Constantin Tudor a făcut public planul de şcolarizare la nivelul judeţului Călăraşi pentru anul de învăţământ 2015-2016. Astfel, la învăţământul liceal, în toamna acestui an vor fi 70 de clase de a IX a, faţă de 82, câte au fost la începerea anului de învăţământ 2014-2015.Tot din toamnă, vor funcţiona 3 clase de seral şi alte trei clase liceale cu frecvenţă redusă. În schimb a fost majorat numărul claselor cu profil profesional de la 9, în prezent, la 21, din toamna acestui an.

Însă cel mai îngrijorător este faptul că la nivelul ciclului primar a scăzut dramatic numărul de copii înscrişi. Din cele 3108 de locuri create pentru clasele pregătitoare doar 2660 de locuri au fost ocupate, ceea ce însemnă că vor fi 400 de copii mai puţin. O scădere a numărului de copii este semnalată şi la nivelul clasei a I a, în anul şcolar 2015-2016.din cele 3114 locuri prognozate, doar 2900 vor fi ocupate. Aşa cum a spus inspectorul general Tudor la nivelul învăţământului călărăşean există o scădere pe toate ciclurile de învăţămînt cu aproximativ 1000 de elevi. Acest lucru va duce, inevitabil, la desfiinţarea unor clase de elevi dar şi a posturilor didactice. ,,În mod natural, avem o pierdere ca şi cea a abndonului şcolar care este la nivelul judeţului de  peste 20%. De aceea vreau ca fiecare profesor şi învăţător să aibă grijă de catedra sa şi să fie preocupat cât mai mult de elevii săi, pentru că, altfel, rămânem fără posture”, a precizat inspectorul general Tudor.

Scăderea dramatică a numărului de copii din judeţul Călăraşi trebuie să fie un semnal de alarmă pentru autorităţile locale şi judeţene care ar putea să se implice mult mai mult pentru asigurarea unui nivel de trai mai bun pentru locuitorii judeţului prin atragerea investiţiilor, generatoare de noi locuri de muncă.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Răducu Filipescu: ,,Nu mai candidez la Consiliul Judeţean! Poate mă îndrept către Primăria Călărași!”

mie apr. 22 , 2015
Ultimele negocieri între marile partide, PNL şi PSD, au creat premisele unui verdict final în ceea ce priveşte noul Cod Electoral. Primarii vor fi aleşi într-un singur tur de scrutin, iar preşedinţii Consiliilor Judeţene vor fi aleşi prin vot indirect (preşedinţii vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni). Cea de-a […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!