UPDATE/ Insp. gen. școlar Tudor revine asupra declarației făcute, privind asumarea notarială pe legea antifumat

Inspectorul general școlar al ISJ Călărași, Constantin Tudor, a declarat presei că intrarea în vigoare a legii antifumat va fi asumată de către cadrele didactice, prin declarație notarială, pentru ca directorii să nu fie obligați să plătească amenda, în cazul în care subordonații săi nu respectă prevederile legii.

“De miercuri, 16 martie, în toate instituțiile de învățământ, din județ, vom aplica măsurile care reglementează interzicerea fumatului în școli și vom face și o modificare a regulamentului de ordine interioară.

La nivel de județ, vom lua măsuri pentru a modifica aceste regulament, deoarece vrem să prevenim pedepsirea, pe nedrept, a directorilor de școli, cu amenzi destul de usturătoare. În cazul în care un cadru didactic încalcă prevederile legii care nu permite fumatul în instituțiile publice și preferă să plătească amenda între 100-500 lei, directorii, la rândul lor, riscă să plătească 10.000 de lei. Măsurile le vom aproba în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar, și cadrele didactice vor da declarații notariale că cine se expune unui asemenea risc, în incinta unității, va suporta și cuantumul amenzii pe care îl va primi directorul.”, a declarat Constantin Tudor, marți, 15 martie.

În cursul zilei de astăzi, 17 martie, am primit un comunicat de la inspectorul general școlar, Constantin Tudor, care a menționează că propunerea anunțată nu are susținere legală:

IPJ comunicat

Conform legii care a  intrat în vigoare pe 17 martie, fumatul este interzis în “orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent”.

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul în spaţiile de la locul de muncă şi în orice loc de joacă pentru copii, fie că este spaţiu închis sau în aer liber.

Interdicţia se aplică şi în mijloacele de transport în comun, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului, de stat şi private. Fac excepţie celulele pentru deţinuţi din penitenciarele de maximă siguranţă.

Legea interzice şi comercializarea produselor din tutun în unităţile sanitare şi cele de învăţământ, de stat şi private, precum şi vânzarea la bucată a ţigaretelor, ţigărilor de foi şi cigarillos.

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevederilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere.

Săvârşirea unei noi abateri la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii.

 

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Vicepreședintele Dinulescu:„Nu știu ce declarații a făcut managerul spitalului. Nu am citit încă presa!”

mie mart. 16 , 2016
Prezent la conferința de presă săptămânală a PNL, vicepreședintele Consiliului Județean, Marian Dinulescu, a încercat să răspundă presei la întrebările legate de declasificarea spitalului și activitatea managerului, Dan Romulus Șerban. Deși ne așteptam ca acesta să vină cu lecția făcută, ținând cont de importanța subiectului care afectează întreaga populație a […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!