Tribunalul Călăraşi a anulat repartizarea locuinţelor sociale, date în anul 2013
Aşa cum menţionam și în ediţiile trecute ale ziarului nostru, călărăşeanul Gheorghiţă Roşca a intentat un proces, destul de dificil, Consiliului Local Călăraşi, fiind nemulţumit de faptul că, în anul 2013, i-a fost repartizată o garsonieră, în condiţiile în care, în opinia sa, era îndreptăţit să primească un apartament cu două sau trei camere, pentru cei 4 membri ai familiei sale. În data de 16 iunie 2015, Tribunalul Călăraşi a emis o sentinţă prin care a anulat Hotărârea nr. 186/2013, prin care au fost repartizate 66 de locuinţe sociale. Conform aceleiaşi sentinţe, se menționează:,,Consiliul Local al municipiului Călăraşi este obligat să reia procedura de analizare a celor 66 de dosare privind repartizarea locuinţelor sociale, urmând ca la întocmirea listei de repartizare a locuinţelor sociale să fie respectate interdicţiile prevăzute de art.48 din Legea nr.114/1996, dispoziţiile art.42 din aceeaşi lege, privind venitul net lunar pe membru de familie, dispoziţiile art.43 din aceeaşi lege, privind categoriile de persoane îndreptăţite la repartizarea unei locuinţe sociale în ordinea prevăzută de lege, urmând ca în cadrul fiecărei categorii de persoane îndreptăţite, să fie avute în vedere criteriile reglementate de art.21, din HG nr.1275/2000”.
De asemenea, Consiliul Local Călăraşi a fost obligat să adopte o nouă hotărâre prin care sa fie repartizată o altă locuinţă, cu 2 sau 3 camere, lui Gheorghiţă Roşca.
Se poate spune că sentința acestui proces este unică în istoria recentă a municipiului Călăraşi, când o hotărăre dată de administraţia locală, privind repartiţia unor locuinţe sociale, a fost anulată de instanţă. Cel care a intentat acest proces s-a declarat mulţumit de hotărârea dată de instanţa călărăşeană şi are speranţa că va avea aceiaşi sorţi de izbândă şi la Curtea de Apel, când va fi judecat recursul. Totodată, Gheorghiţă Roşca a trimis pe adresa redacţiei noastre o scrisoare, prin care doreşte să aducă în atenţie unele nereguli în analizarea dosarelor celor care au primit ilegal, în opinia sa, locuințe din fondul locativ de stat, în anul 2013.
,,Cu ceva timp în urmă, domnul viceprimar Dulce a spus că cei aflaţi la egalitate de puncte, pe lista de priorităţi, au fost departajaţi, în funcţie de suprafaţa locativă pe membru de familie şi, de aceea, eu nu am putut avea punctajul necesar pentru a intra în posesia unui apartament cu 2 sau 3 camere.
După ce Consiliul Local, reprezentat de juriştii săi, a depus in instanţă dosarele celor 66 de solicitanţi şi am avut acces la ele, am găsit foarte multe nereguli, mai ales cele care au legătură cu suprafaţele locative, acordate pe membrii de familie.
În această speţă, vreau să dau, doar, două exemple: solicitanta Gabriela Raicu, clasată pe lista de priorităţi pe locul 38, cu 42 de puncte, a cărei familie este formată din 6 membri, a fost trecută cu o suprafaţă pe membru de familie de 3,47 mp. Această suprafaţă este trecută în fals, deoarece la dosare există schiţă cadastrală a locuinţei cu 2 camere, din str. Dunării nr.7, Bl.M13,SC2, Ap. 2, în care este trecută suprafaţa locativă de 30,83 mp. ( sufragerie 18.83 mp şi dormitor 12mp). Mai mult, există un proces verbal încheiat în data de 5.10.2012, în care este menţionată aceeaşi suprafaţă de 30,83mp. În cazul de faţă, rezultă că suprafaţa pe membru de familie este următoarea: 30,83:6 = 5,13mp/membru de familie.
Mai departe, membrii Comisiei de Fond Locativ (domnul viceprimar Marius Dulce, domnul Vasile Dumitrache, ce este condamnat cu suspendare într-un dosar cu aceste locuinţe sociale, precum şi doamna Mariana Koroknai şi domnul Ene Ion) fac o nouă anchetă socială, în 12 .01.2013, la aceeaşi adresă şi trec, în fals, suprafaţa locativă de 20,83 mp. Această suprafaţă este împărţită, la cei şase membri, rezultând suprafaţa de 3,47mp, ce este trecută şi în hotărârea de Consiliul Local, nr.186, din 2013. Astfel, solicitantei Gabriela Raicu i-a fost repartizat un apartament cu 2 camere.
Menţionez că eu figurez în hotărârea de Consiliu Local nr. 186, din 2013, cu o suprafaţă reală de 4.92 mp pe membru de familie) familie compusă din subsemnatul, soţia, un baiat şi o fetită ) și am primit o garsonieră.
Un alt caz este cel al solicitantei David Angelica, care este în lista de priorităţi, pe locul 41, tot cu 42 de puncte. Aceasta este trecută în procesul verbal de încheiere a anchetei sociale cu o suprafaţă de 3,77mp, pe membru de familie, compusă din cinci membri. Şi această suprafaţă este trecută în fals. În dosarul ei există două procese verbale şi anume, unul din 9.05.2007 şi al doilea din 26.09.2007. În ambele procese verbale este trecută aceeaşi suprafaţă locativă de 27, 62m, la adresa din str. Prunului nr.15. De aici, rezultă următoarea suprafaţă locativă pe membru de familie, şi anume: 27,62mp:5membrii=5,52mp, la 7 membri de familie.
În ancheta socială din 12.01.2013, la aceeaşi adresă din str. Prunului nr.15, este menţionat că locuinţa are trei camera, dar sunt trecute doar două camere, însumând suprafaţă de 18,85 mp. Împărţind 18,85 mp la 5 membri, rezultă o suprafaţă de 3,77mp, acesteia fiindu-i repartizat un apartament cu 2 camere. Deci, sunt alte date false.
Comparativ cu David Angelica, eu aş fi fost mult mai îndreptăţit să primesc o locuinţă cu două camera, pentru că suprafaţa locativă ce îi aparţine (5,52m) este mai mare decât suprafaţa din dosarul meu (4,92mp). Mai mult, în dosarul solicitantei David Angelica nu există schiţă cadastrală sau o altă schită simplă de măsurare a locuinţei. Dar, cel mai important detaliu este faptul că, la dosar, nu are anexată copia după diploma de bacalaureat. Conform Hotărârii de Consiliul Local nr. 180/2009, Anexa 4- ,,Documente justificative” se arată că: lipsa unor asemenea înscrisuri face ca dosarul să fie incomplet “. În concluzie, David Angelica nici nu ar fi trebuit să mai fie pe lista de repartiţie, pentru ca avut dosarul incomplet.
În această situaţie, organele competente ar trebui să se autosesizeze.”, menţionează Gheorghiţă Roşca.
Intervievat pe această temă, preşedintele Comisiei de Fond Locativ, din cadrul Consiliului Local Călăraşi, viceprimarul Marius Dulce, a afirmat: ,, Respectăm decizia instanţei şi nu o comentăm. Consiliul local va face recurs la Curtea de Apel şi ne vom conforma acelei sentinţe definitive si irevocabile. Potrivit sentinţei judecătoreşti date de Tribunalul Călăraşi, noi avem posibilitatea să îi alocăm lui Gheorghiţă Roşca un apartament cu două sau trei camere, din cele pe care le avem disponibile în Fondul Locativ de Stat. “, a precizat viceprimarul Marius Dulce.