Tot mai multe mame, agresate fizic, apelează la serviciile Centrului Maternal „Dumbrava”

Print Friendly, PDF & Email

Centrul Maternal ,,Dumbrava”, instituţie subordonată  Direcţiei de Asistenţă Socială pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi, poate fi considerat o insulă de salvare pentru mamele aflate în dificultate, chiar  în situaţia de a-şi abandona proprii copii.

Chiar dacă acest centru social are o capacitate  redusă, de doar cinci locuri, mamele ce sunt găzduite pe o perioadă de maxim un an, învaţă ABC-ul îngrijirii şi educaţiei pe care trebuie să-l aplice, zi de zi, în relația cu copiii lor. Misiunea Centrului  Maternal este aceea de asigura formarea, menţinerea legăturilor familiale, precum şi sprijinirea familiei, pentru asumarea responsabilităţilor parentale.

15 mame şi 21 de copii au beneficiat de serviciile Centrului „Dumbrava”, în 2016

Aşa cum arată datele oficiale, numai în anul 2016, au beneficiat de serviciile suport ale Centrului Maternal un număr de 15 mame şi 21 de copii, din care două mame minore.

,,Plaja serviciilor suport, pe care le asigurăm beneficiarilor noştri, este destul de vastă.  Femeile şi copiii lor, care  vin în centrul nostru, au o  serie de probleme, pornind  de la cele de îngrijire primară, de  adaptare, de  relaţionare, medicale, sociale, până la cele juridice, pe care specialiştii din cadrul centrului încearcă să le soluţioneze. În 10 din aceste cazuri s-a reuşit reintegrarea socio-familială a cuplului mamă-copil. Copiii  găzduiţi în centru au fost înscrişi la şcoală, iar o mamă minoră a frecventat cursurile şcolare incluse în programul „ A doua şansă”.

Trei dintre aceste mame au fost încadrate în grad de dizabilitate, beneficiind, în prezent, de indemnizaţii. De asemenea, mamele au fost înscrise la cursuri de formare profesională, organizate de CRFPA şi AJOFM Călăraşi, iar unele dintre ele au fost angajate în domeniul alimentaţiei publice şi în industria textilă. O atenţie deosebită se acordă perioadei de monitorizare post-rezidenţă a cuplurilor mamă-copil, ce au beneficiat de serviciile acordate în cadrul instituţiei noastre, acţiune concretizată prin vizite lunare la domiciliu a specialiştilor noştri, împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, având drept scop cunoaşterea situaţiei din cadrul familiei monitorizate,în scopul prevenirii de noi riscuri.”, a explicat asistentul social principal din cadrul centrului, Nicoleta Nicolescu.

Doi copii găzduiţi în centru au necesitat separarea de mamă

Un caz nefericit, cu care s-au confruntat, anul trecut, specialiştii din cadrul centrului, este cel al unei mame de peste 40 de ani, ce are 6 copii. Ea a fost găzduită în Centrul Maternal cu cei doi copii mai mici ai săi, o fetiţă de 4 ani şi băieţelul în vârstă de 6 ani. Aceasta era, sistematic, bătută crunt de concubinul său. Specialiştii din centru au descoperit că aceasta prezenta afecţiuni psihice,  transformate ulterior în  tulburări de comportament matern, care a condus la situaţii dese, de neglijare a nevoilor copiilor. Acest caz a necesitat separarea copiilor de mamă, deoarece au existat premisele situaţiei de abuz emoţional, neglijenţă şi expunerea copiilor la cerşetorie. Ambii copii au fost instituţionalizaţi în cadrul Centrului de Primire  în Regim de Urgenţă „Sf. Maria”.

Tot mai multe mame, victime ale violenţei domestice, apelează la serviciile centrului

Ceea ce este mai îngrijorător este faptul că, în ultimul timp, foarte multe femei cu copii, bătute de partenerii lor de viaţă, vin să ceară ajutor şi găzduire la Centrul Maternal „Dumbrava”. Aşa cum a declarat coordonatoarea centrului, Mihaela Dumitru, numai în anul 2016, din cele 15 cazuri procesate de această instituţie, 8 mame s-au înscris în cazuistica de violenţă domestică. Dintre acestea, doar o mamă a solicitat expertiză medico-legală, iar o alta a  depus, la Poliţia Municipiului Călăraşi, o plângere privind violenţa asupra sa. Totodată , o mamă a beneficiat de consiliere juridică, în vederea întocmirii acţiunii de încredinţare cu stabilire domiciliu minori.

„În ultimul timp, ne confruntăm cu o situaţie fără precedent. Tot mai multe femei cu copii, victime ale violenţei conjugale şi în familie, apelează la serviciile noastre. Însă, capacitatea de găzduire a centrului nostru este redusă, iar atribuţiile activităţii instituţiei noastre sunt destul de limitate, acestea rezumându-se la acţiuni şi servicii de  prevenire a separării copilului (cu vârsta curpinsă între 0 şi 3 ani) de mamă.”, a precizat coordonatoarea centrului, Mihaela Dumitru.

 În judeţul Călăraşi nu există un centru destinat victimelor violenţei domestice

În  cadrul întrunirilor bilunare pe care le fac specialiştii Centrului Maternal (coordonatorul centrului, asistentul  social, psihologul şi asistentul medical), în care sunt evaluate situaţiile legate de cazurile beneficiare, mamă-copil, se discută şi necesitatea înfiinţării unor centre sau adăposturi pentru victimele violenţei conjugale şi în familie. Din păcate, în nicio localitate din judeţ nu există asemenea unităţi sociale de preluare a acestor categorii de victime. Acest aspect ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorităţile locale, care ar trebui  să intervină pentru a preîntâmpina cazurile  în care viaţa femeilor abuzate poate fi pusă în pericol, iar copiii acestora fiind expuşi tuturor formelor de abuzuri, inclusiv, abandonului familial.

Please enter banners and links.

Next Post

Călărași/ Directorii unităților școlare au semnat contractele de management financiar și administrativ

mar feb. 7 , 2017
Directorii unităților școlare, din municipiul Călărași, au semnat, astăzi, 7 februarie, contractele de management financiar și administrativ, cu primarul Daniel Ștefan Drăgulin. Sunt două tipuri de contracte pe care le semnează directorii de școli: unul de management educațional, pe care directorii l-au semnat cu Inspectoratul Județean Școlar, și unul financiar-administrativ, […]