Sute de locuitori ai comunei Borcea au participat la manifestările dedicate zilei de Bobotează

Autor: Florentina Chiru
06.01.2022

Într-o zi de mare sărbătoare, de Bobotează, sute de locuitori din Borcea au participat la tradiționala manifestare organizată în comună, de către primarul Aniel Nedelcu Pațurcă și Consiliul Local. Ziua caldă și frumoasă, cu temperaturi specifice primăverii, de 16 grade Celsius, a scos în număr foarte mare din case locuitorii din cele două sate, Pietroiu și Borcea, dornici să vadă evenimentele care durează mai bine de o jumătate de zi: slujba bisericească, botezul cailor, recuperarea Crucii și parada cailor în cele două sate, momentul cel mai așteptat fiind concursul de frumusețe și viteză al cailor.
Este o tradiție pe care puține localități o mai păstrează, primarul Aniel Nedelcu Pațurcă reluând organizarea acestei sărbători încă din primul an de mandat, începând cu iarna anulului 2013. Vremea frumoasă i-a încurajat pe mulți tineri să se întreacă în concursul de recuperare al Crucii: 7 în satul Pietroiu și 5 în satul Borcea. În Pietroiu, crucea a fost recuperată pentru prima dată de Ivan Paul, iar în satul Borcea, Moscoviciuc Vasile Daniel a fost cel care a prins crucea pentru al 9-lea an, consecutiv. A doua cruce aruncată în satul Borcea a fost recuperată de un tânăr pe nume Gabriel, de 23 de ani.
În fiecare an, momentul culminant al manifestării de Bobotează este concursul de frumusețe și viteză al cailor, pentru care unii dintre competitori se pregătesc chiar de-a lungul unui an de zile. Câțiva cai au impresionat juriul și audiența cu mișcările lor elegante, nelipsind reverențele făcute și saltul în două picioare în fața publicului spectator.
Pe categorii, câștigătorii au fost următorii:
Viteză călare
Locul I Tudoran Adrian
Locul II Nicolae Daniel
Locul III Manole Cristian
Atelaj un cal
I Mușat Cosmin
II Crabelea Marian
III Manole Cristian
Atelaj 2 cai
Locul I Nicolescu Daniel
Locul II Babă Aurel
Locul III Panțu Laurențiu
După botezarea apelor, primarul Aniel Nedelcu Pațurcă le-a transmis un mesaj locuitorilor comunei Borcea:
,,Bunul Dumnezeu a făcut să ne întâlnim, din nou, la ceas de mare sărbătoare pentru creștini, cu ocazia zilei de Bobotează. Împreună cu Consiliul Local ne-am implicat pentru organizarea acestui eveniment, cum am făcut-o an de an, indiferent că a fost frig, că ne aflăm în această perioadă destul de încercată pentru noi toți, dar am vrut să menținem acest eveniment frumos și cu fast. Le mulțumesc preoților din comunitate, care sunt mereu alături de noi, Inspectoratului Județean de Poliție, Jandarmeriei, ISU Călărași, în mod special subunității de pompieri Borcea, Serviciului de Ambulanță și dumneavoastră, dragi borceni, fără de care nu eram, astăzi, aici. Sunteți oameni credincioși, iar celor care își serbează ziua onomastică mâine, de Sf. Ion, le doresc: La mulți ani și Dumnezeu să fie cu noi!
Doamne ocrotește comuna Borcea, Doamne ocrotește-i pe borceni!”

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Testarea rapidă antigen se poate face de către medicii de familie

mar ian. 18 , 2022
Prin modificarea OUG nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii s-a introdus posibilitatea testării la medicul de familie în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2 Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2022, efectuarea […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!