Prin modificarea OUG nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii s-a introdus posibilitatea testării la medicul de familie în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2
Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2022, efectuarea activităţii de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2 se poate face de către medicii de familie aflaţi în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate, în baza unui contract distinct încheiat cu casa de asigurări de sănătate.
Pentru această nouă activitate medicii de familie achiziţionează numai testele rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2, care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, şi păstrează documentele care dovedesc achiziţionarea acestora, în vederea verificării de către structurile de control.
Pentru activitatea de testare realizată, tariful este de 50 lei/persoană şi cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării şi se decontează de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate. Medicul de familie nu percepe sume suplimentare de la persoanele pentru care acordă serviciul de testare.
Activitatea de testare se realizează în cadrul programului de activitate prevăzut în contractul încheiat de medicii de familie pentru acordarea de servicii medicale în asistenţa medicală primară, în afara acestuia sau în cadrul programului de activitate din centrele de permanenţă.
De testarea în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2 beneficiază toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau care sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore între două testări succesive. Testarea se efectuează indiferent de statutul de asigurat al persoanei, fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate sau a documentelor înlocuitoare ale acestuia.
Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Naţional de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic.
Casa de Asigurări de Sănătate Călărași are contracte pentru perioada 01.01.2022 – 31.03.2022 pentru vaccinare împotriva infecției cu SARS-CoV-2 cu 58 de furnizori medici de familie. Defalcarea pe localități a acestora este prezentată alăturat, în tabelul nr. 2.
Pentru realizarea activității de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2 Casa de Asigurări de Sănătate Călărași are contracte cu 55 de furnizori de servicii medicale de medicină primară – medici de familie pentru perioada 01.01.2022 – 31.03.2022. Defalcarea pe localități a acestora este prezentată alăturat, în tabelul nr. 1.
Menționăm că la nivelul județului Călărași mai mult de 50% din totalul cabinetelor medicilor de familie au participat, participă și vor participa atât la activitatea de vaccinare împotriva SARS-Cov-2 cât și la activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2.
Dintre furnizorii care realizează activitatea de vaccinare, 24% sunt în mediul urban și 76% sunt în mediul rural. Toate localitățile urbane ale județului sunt acoperite din punctul de vedere al activității de vaccinare, atât prin intermediul centrelor de vaccinare cât și prin medicii de familie care au contractat această activitate (Centre de vaccinare: Călărași, Oltenița, Lehliu-Gară, Budești, iar medici de familie din urban sunt în Călărași, Oltenița, Fundulea, Budești).
Dintre furnizorii care acordă servicii de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecției cu SARS-CoV-2 în mediul urban sunt 33% iar în mediul rural sunt 67%. Toate localitățile urbane sunt acoperite de medici de familie care realizează activitatea de testare. Dintre cele 50 de localități rurale ale județului, 32 de localități reprezentând 64% sunt acoperite în ceea ce privește activitatea de testare prin intermediul medicilor de familie, informează directorul general al CAS Călărași, dr. Silviu Drăgan.