Stresul la locul de muncă, o temă de actualitate, adusă în atenţia reprezentanţilor instituţiilor publice şi private, din Călăraşi

Print Friendly, PDF & Email

WP_20151113_003WP_20151113_011Vineri, 13 noiembrie, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Călăraşi, a avut loc un simpozion în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în cadrul căruia a fost dezbătută o temă de mare actualitate: stresul la locul de muncă. Evenimentul a fost organizat la iniţiativa conducerii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială pentru   Protecţia Copilului (DGASPC) Călăraşi, în parteneriat cu Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Directorul executiv al DGASPC, Doiniţa Nicolae, a dus în atenţie importanţa  desfăşurării unui astfel de eveniment.

,,Am considerat oportună organizarea unui astfel de simpozion deoarece, societatea noastră se confruntă cu o serie de riscuri pe care de multe ori nu reuşim să le preîntâmpinăm.  Nu pot să neg un fapt  recent, întâmplat la Bucureşti, în acea discotecă, unde sute de tineri au fost expuşi  pericolului şi riscului, legat de sănătatea şi securitatea în muncă.  În acest context, am considerat că este  foarte necesar, pentru instituţia pe care o conduc, dar şi pentru colegii noştri din alte servicii publice şi private, să invităm în mijlocul nostru specialişti cu o vastă experienţă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, din cadrul universităţii din Petroşani, precum şi de la Inspectoratul Teritorial de Muncă(ITM)  pentru a aprofunda cât mai multe informaţii legate de riscurile cu care ne confruntăm la locul de muncă.  DGASPC Călăraşi are un număr de 931 de salariaţi, drept pentru care, consider că este imperios necesară această întâlnire informativă, în vederea preîntâmpinării unor situaţii care ne pot pune viaţa în pericol,  în timpul programului de lucru.  Rolul instituţiei noastre este acela de a proteja copiii, adulţii, persoanele vârstnice,  dar şi salariaţii.”, a precizat directorul Doiniţa Nicolae.

Inspectorul şef din cadrul ITM Călăraşi , Răzvan Meseşeanu a susţinut, în faţa celor prezenţi, rolul  respectării normelor de  securitate şi sănătate în muncă.

,,Le mulţumesc tuturor celor care au dat curs invitaţiei noastre de a fi prezenţi  la această întâlnire, pentru a intra în posesia unor informaţii ce nu pot fi aflate din altă parte. Agenţia  Europeană pentru Securitate  şi Sănătate  în  Muncă  lansează, de vreo 12 ani încoace, teme obligatorii pentru  a fi analizate, dezbătute, comentate la nivelul întregii comunităţi europene, pe diverse idei . În ultimii doi ani, această instituţie europenă a lansat tema ce este dezbătută la nivelul tututor ţărilor şi care este dedicată stresului la locul de muncă şi modului în care se gestionează ideea de stres.  Este extrem de complexă această idee şi greu de comensurat tot ceea ce presupune stresul la locul de muncă, faţă de celelalte problematici ale sănătății şi securităţii  în  muncă. Tot ceea ce trebuie să ştie un angajator, în acest domeniu,  nu stă doar în actele normative, care reglementează această activitate, ci stă în minte, în suflet şi în buna voinţă de  a face câte ceva în această privinţă. Eu salut iniţiativa  doamnei director Nicolae Doiniţa, pentru că avut curaj ca, dincolo de simpla semnătură pe o foaie de instructaj, să se lanseze în această provocare de a transmite şi  disemina   informaţii ce vor fi prezentate în cadrul acestui simpozion.  În acest mod, dorim să tragem un semnal de alarmă privind importanţa respectării securităţii şi protejării sănătăţii în muncă.”, a spus Răzvan Meseşeanu.

Prima temă supusă dezbaterii fost ,,Riscurile psihosociale ocupaţionale şi prevenirea stresului profesional “, susţinută de conf. univ. dr. ing. Roland Moraru, prodecan al  Facultăţii de Mine, din cadrul Universităţii Petroşani.  În  ampla  sa prezentare,  conf, univ. Roland Moraru a pus accent pe sensibilizarea şi prevenirea riscurilor psihosociale și a făcut o trecere în revistă a problematicii legate de stres. De asemenea, a prezentat, pe larg, riscurile psihosociale şi modele explicative şi a detaliat aspecte privind evaluarea, prevenirea şi reducerea stresului,  dar soluţii privind combaterea stresului la nivel individual şi organizaţional.  În expozeul său a pus, accent și pe impactul stresului asupra sănătăţii şi afecţiunile date de stres, atât pe plan mental, cât şi fiziologic, şi a prezentat metode şi tehnici eficiente împotriva stresului la locul de muncă şi în mediul organizaţional.

Cea de-a doua temă prezentată în cadrul simpozionului a fost ,,Integrarea actelor de rea voinţă, în procesul de evaluare a riscurilor de producere a accidentelor majore”. Cel care a susţinut această lucrare, din domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, a fost conf. univ. dr. ing. Gabriel Băbuţ, de la Universitatea din Petroşani,  care a salutat interesul manifestat de conducerea DGASPC de a iniţia un astfel de eveniment, dedicat sănătăţii şi securităţii în  muncă, şi de a da atenţia cuvenită unei teme de actualitate, aşa cum este stresul la locul de muncă.

La acest important eveniment au mai participat, alături de angajaţii tuturor centrelor sociale din cadrul DGASPC Călăraşi, reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă, Agenţia pentru Protecţia Mediului, AJOFM Călăraşi, precum şi salariaţi ai serviciilor interne de sănătate şi securitate în  muncă, de la cei mai mari agenţi economici din judeţul Călăraşi.

Printre invitaţi s-au aflat  inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, dr. ing. Constantin Bujor, şi prefectul judeţului, George Iacob.

Please enter banners and links.

Monica Ghiorghe

Next Post

Apa va fi oprită!

lun nov. 16 , 2015
Print 🖨 PDF 📄 eBook 📱ECOAQUA SA, Sucursala Calarasi, anunță cetățenii municipiului Călărași că, de miercuri, 18 noiembrie, începând cu ora 23.00, și până joi, 19 noiembrie, ora 22.00, se întrerupe distribuirea apei potabile, în vederea realizării, de catre HIDROCONSTRUCTIA SA, a unor lucrări din Programul CL 8 – POS […]