Senatorul Răducu Filipescu a prezentat proiectul de lege privind acordarea celui de-al 13-lea și al 14-lea salariu
Senatorul Răducu Filipescu o prezentat proiectul de lege privind posibilitatea societăților comerciale cu capital integral privat de a acorda al 13-lea și al 14-lea salariu. Legea se află la Camera Deputaților, urmând să fie stabilită o dată pentru a intra pe ordinea de zi.
Senatorul Filipescu a dorit să prezinte textul proiectului de lege:
,,Prezenta lege reglementează posibilitatea acordării de către societățile comerciale cu capital privat a celui de-al 13-lea și 14-lea salariu.
Societățile comerciale cu capital integral privat pot acorda al 13-lea și al 14-lea salariu în următoarele condiții:
- societatea comercială a înregistrat profit, în anul fiscal în curs;
- cheltuielile salariale ocazionate de acordare a celui de-al 13-lea și al 14-lea salariu sunt deductibile din impozitul pe profit, datorat în conformitate cu prevederile legii 227 / 2015, privind Codul fiscal.
Cheltuielile salariale ocazionate de acordare a prevederilor prezentei legi nu trebuie să depășească 20% din totalul impozitului pe profit datorat.
Societățile comerciale care optează pentru acest tip de remunerare vor efectua plățile după cum urmează:
- cel de-al 13-lea salariu va fi acordat în perioada 15 – 30 decembrie a fiecărui an;
- cel de-al 14-lea salariu va fi acordat în perioada 15 – 30 iunie a anului următor.
Societățile comerciale cu capital integral privat au posibilitatea de a acorda al 13-lea sau al 14-lea salariu, în condițiile prezentei legi. Prevederile prezentei legi nu se aplica societăților comerciale care se află în procedură de insolvență, în procedură de faliment sau de reorganizare.
În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi guvernul va emite o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi.”
Senatorul Filipescu a adăugat:
,,Este o lege doar pentru privați, pentru că, deja, la bugetari, salariile au crescut, în schimb în zona privată salariații au rămas descoperiți și aici sunt foarte multe lucruri care trebuie făcute. Practic, PNL-ul vine în ajutorul salariaților din zona privată, care sunt motorul economiei, pentru că ei sunt 3,7 milioane de persoane și au nevoie de sprijin politic, iar noi venim cu acest proiect de lege în întâmpinarea lor.
Soluția propusă de PNL pleacă de la cadrul legal existent, conform căruia societățile cu capital privat, care au profit, pot acorda sponsorizări totale, într-un an, până la maxim 20 % din impozitul pe profit, datorat statului.
Sunt chestiuni pozitive pe care le atrage proiectul de lege, atât pentru patroni, care-si pot stimula angajații, cât și pentru salariați, care nu vor mai dori sa muncească fără contract de muncă, pentru a putea beneficia de aceste stimulente”.