Secretar de stat MADR, Marius Micu: Sumele alocate în cadrul Planului Național Strategic sunt de 15,9 miliarde euro

Autor: Anna-Maria Gonciu

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Marius Micu, a făcut câteva precizări importante, la întâlnirea cu presa locală din Călărași, vineri, 12 noiembrie, cu privire la Planul Național Strategic în agricultură, care se va întinde pe cinci ani, între 2023 și 2027. Acesta a vorbit de sumele care vor fi alocate pe cei doi piloni, respectiv: Pilonul 1, adică banii care merg în subvenții (9,98 miliarde euro) , și Pilonul 2, unde sunt alocate fondurile europene pentru investiții în agricultură (5,66 miliarde euro).
Secretar de stat MADR, Marius Micu: Cel mai important subiect la nivel național în ceea ce privește agricultura și nu numai, ci și dezvoltarea rurală a satului românesc, este cel al Planului Național Strategic, adică implementarea Politicii Agricole Comune. Fiecare stat membru trebuie să transpună această Politică Agricolă Comună printr-un plan strategic. În cadrul discuțiilor care au continuat pe mai mulți ani, s-a concluzionat faptul că vom avea nevoie de o perioadă de tranziție și dacă PNS se referea la perioada 2021-2027, s-a decis ca această perioadă de tranziție să fie de 2 ani adică 2021-2023.
Planul Național Strategic se va întinde pe cinci ani, între 2023 și 2027. Această hotărâre a venit și cu împărțirea anvelopei totale de bani, iar din suma este de 22 miliarde de euro la nivel național, pentru perioada de tranziție sunt alocați 6 miliarde de euro.
În perioada de tranziție pe pilonul 2, fonduri europene în agricultură au mers 3,26 miliarde euro, avem toate măsurile în sesiune de depunere și urmează perioada de depunere, iar diferența de bani de până la 6 miliarde merge în plăți directe în agricultură, adică în subvenții.
Am vrut să explic contextul, de ce ne aflăm în luna noiembrie în perioada de discuții cu mediul asociativ, adică cu cele mai reprezentative asociații, organizații și instituții, în care dezbatem cum va arăta noul Plan Național Strategic. Am început în data de 3 noiembrie aceste consultări și sunt 2 săptămâni în care zilnic ne întâlnim și ne vom întâlni cu peste 160 de organizații.
Ne-am propus, în această lună noiembrie, peste 17 întâlniri cu aceste organizații, în care ne vom consulta, în tot acest timp. Lucrăm la elaborarea PNS, având în vedere propunerile fermierilor, în luna decembrie ne dorim să avem prima versiune pe site-ul ministerului unde practic vom intra într-o nouă rundă de consultări. După ce vom prelua propunerile, vom finaliza prima formă a Planului Național Strategic care va fi transmisă către Comisia Europeană. Nu ne vom opri însă din dezbatere, pentru că implementarea lui va începe în 2023, așa că avem și prima parte a anului 2022 pentru dezbateri și noi sperăm ca prin lunile mai-iunie 2022 să avem o formă finală. Apoi vom aproba actele normative care să stea la baza implementării Planului Național Strategic.
În ceea ce privește sumele alocate în acest Plan Național Strategic, făcând excepție perioada de tranziție, care va dura până în 2023, anvelopa este de aproximativ 15,9 miliarde euro, iar ea va fi împărțită pe fiecare pilon în parte, pilonul , plăți directe, adică subvenții,- 9,98 miliarde euro, pilonul 2, investiții, adică fonduri europene,- 5,66 miliarde euro.
Distinct de acești doi piloni, mai avem un buget care se referă la intervențiile sectoriale, și acest buget înseamnă 0,26 miliarde euro.
Din pilonul 1, 25% din suma amintită va trebui să meargă către eco-scheme, 10% către plata redistributivă și 15% către sprijinul cu plata.
Din pilonul 2, va trebui să reținem un procent minim de 35% pentru măsuri de agro-mediu și bunăstarea animalelor, minim de 5% pentru GAL-uri. Vă pot spune că noi vom cere 10,18% pentru GAL-uri, adică am bugetat mai mult decât minimul impus.
În ceea ce privește Grupurile de Acțiune Locală, noi am bugetat pentru perioada 2023-2027 suma de 579 de milioane de euro. Pe lângă acești bani, se mai adaugă suma de 128 milioane de euro din perioada de tranziție.
La nivelul de județului Călărași avem 3 GAL-uri – Colinele Argeșului, Bărăganul de Sud-Est și Valea Mostiștei. Au beneficiat, în ordinea expusă, de o alocare în exercițiul anterior de 1,8 milioane de euro, 3,8 milioane de euro și 2,4 milioane de euro. În perioada de tranziție mai primesc o alocare suplimentară, în aceeași ordine expusă, de aproximativ 522.000 euro, 1,36 milioane de euro și 782.000 euro.

Please enter banners and links.

Actualitatea de Călăraşi

Next Post

Alin Drăgulin, președintele Organizației Municipale a PNL Călărași: ,, Ne dorim dezbateri constructive în ceea ce privește proiectele pentru Călărași”

Dum nov. 14 , 2021
Autor: Anna-Maria Gonciu Alin Drăgulin, președintele Organizației Municipale a PNL Călărași, a pus accentul, la întâlnirea cu presa, pe proiectele pe care și le propune din calitatea politică pe care o deține. Totodată, acesta a făcut câteva precizări cu privire la investițiile care sunt făcute, în prezent, de administrația publică […]

Te mai poate interesa

error: Content is protected !!